08.03.2016

Helsingin juhlaviikoilla kantaesitettävä Cutting Edge ammentaa julmista myyteistä ja punk-estetiikasta

Teatteri, sirkus, tanssi ja kuvataide kutoutuvat yllättävästi toisiinsa, kun Suomen kansainvälisesti menestynein visuaalisen teatterin ryhmä WHS tuo kantaesityksensä Cutting Edge Helsingin juhlaviikoille 31. elokuuta.

Cutting Edge hakee viitteitä kuvataiteen historiasta sekä klassisista tarinoista ja myyteistä. Teos ammentaa pään katkaisun tematiikasta, tuosta teoista kenties julmimmasta ja epäinhimillisimmästä. Euroopan historiaan ja kulttuuriin kiinteästi kuuluva kaulan katkaisu on myös vanhimpia tunnettuja taikureiden illuusioita.

Kansallisoopperan Alminsaliin saapuva Cutting Edge liikkuu mustan huumorin ja tragedian välisellä harmaalla alueella. Näyttämöllä 1600-luvun maalausten runsaus saa vastapainon pelkistetyn minimalistisesta punk-estetiikasta, muodostaen visuaalisesti voimakkaan ja rajoja rikkovan kokonaisuuden.

”Taikuuden historian suosituimmat temput ovat päiden katkomisia ja ihmisen sahaamisia. Ihmiset ovat jostain syystä aina halunneet nähdä toisiaan paloiteltavan”,” kertoo ohjaaja Kalle Nio. ”Cutting Edge kysyy mistä ihminen rakentuu ja mikä on kehon ja mielen välinen suhde, ja toisaalta mitä voimme ymmärtää ihmisyydestä pureutuessamme inhimillisen julmuuden ja epäinhimillisyyden ytimeen.”

Kalle Nio on taikureiden maailmanmestaruuskilpailuissa palkittu taikuri ja kuvataiteen maisteri. WHS:n perustajiin kuuluva Nio on esiintynyt ryhmän kanssa teattereissa yli 30 eri maassa. WHS sai vuonna 2015 taiteen valtionpalkinnon.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään seuraavan kerran 19.8.–4.9. Ohjelmisto julkistetaan kokonaisuudessaan 19.4.

Cutting Edge Kansallisoopperan Alminsalissa 31.8.–2.9. klo 19. Liput toimituskuluineen alkaen 32,50–37,50 € / 27,50 € Ticketmaster Suomen myyntipisteistä. Lipunmyynti esitykseen alkaa 9.3.
www.helsinginjuhlaviikot.fi