06.08.2013

Juhlaviikkojen Art goes Kapakka puhaltaa henkeä Helsinkiin 15.-24.8.2013

10 päivää ja 10 yötä, 33 festivaaliravintolaa, 333 ohjelmaa ja 33 taidenäyttelyä.

Elokuussa 18 vuotta täyttävä Art goes Kapakka -kaupunkifestivaali tarjoaa monipuolisen musiikin, taiteen, tieteen, makujen, esittävien taiteiden ja muodin täyteisen ohjelmakokonaisuuden yli kolmessakymmenessä festivaaliravintolassa. Kaikki festivaalin ohjelmat ovat yleisölle maksuttomia.

Kotimaiset ja kansainväliset huiput valtaavat Art goes Kapakka -ravintolat. Tämän vuoden festivaaliohjelma tarjoaa laadukkaan ja monipuolisen taidekokonaisuuden. Saksofonisti Linda Fredriksson ja perkussionisti Teho Majamäki antavat uuden äänen Dziga Vertovin klassikkoelokuvalle Entuziazm, Simfoniya Donbassa. Liisa Mustosen näytelmässä Helvetin Perhe tunnistettavat ihmisolennot häilyvät järjen ja tunteen rajamailla. Vaihtoehtorokkari Risto Ylihärsilä heittäytyy improvisaation pyörteisiin Helsinki Soundpainting Ensemblen kanssa ja kirjailija Markus Leikolan Matkalla tänne -novellikokoelma esitetään kokonaisuudessaan kuuden tunnin mittaisena maratonina. Kansainvälistä väriä festivaalille tuovat mm. multi-instrumentalisti Pastacas (EE), indieta ja folkia yhdistelevä Odd Hugo (EE) ja festivaalin päätösklubilla esiintyvä ruotsalainen ÅÄÖ.

Festivaaliohjelmassa nähdään lisäksi mm. legendaarinen rock-yhtye Hearthill, Anssi Kela, White Knuckles Trio feat. Eero Raittinen, spektaakkelimaisen shown lupaava Sydän Sydän, rytmiryhmät Hannibal & Musta Moottori ja Super Janne, kotimaisen popin ja rokin uudet kyvyt Atlético Kumpula, Pimeys, Hopeajärvi ja Pauliina Kokkonen & Veljet, indieyhtye NEØV, syntetisaattoritaituri Kebu, kansanmusiikkivirtuoosit Korpi Ensemble ja Emilia Lajunen Fixed, Ona Kamun Elektromys -konsertti sekä steppiä ja kehorytmiikkaa New Yorkin äänimaailmaan yhdistelevä Kompitus goes New York, New York! -esitys.

Festivaalin lähtölaukauksena toimii Kuorojen kierros. Tänä vuonna ennätykselliset 97 kuoroa ja lauluryhmää, eli noin 2000 laulajaa esiintyvät kierroksella. Perinteinen yhteiskonsertti pidetään Senaatintorilla torstaina 15.8. klo 19.00, minkä jälkeen kuorot levittäytyvät esiintymään festivaaliravintoloihin ja kaupungille.

Taidenäyttelysarja Tsiigaa esittelee monipuolisen kuvataidekokonaisuuden, jonka teemana on tänä vuonna alkuperäinen – originaali. Sarjan on kuratoinut kuvataiteilija Camilla Vuorenmaa. Tänä vuonna Tsiigaa-sarjassa nähdään mm. Paavo Paunun maalaus-, veistos- ja installaatio-kokonaisuus, Päivi Häkkisen veistoksia, Sami Parkkisen valokuvia sekä Kukka Paavilaisen maalauksia. Carl Sebastian Lindberg toteuttaa performansseja festivaaliravintoloissa.

Tiede on Taidetta -keskustelusarja johdattelee yleisön ajankohtaisten aiheiden äärelle. Tänä vuonna tiedeosiomme teemoja ovat mm. porno, geeniteknologia, fiksu kaupunki ja Helsinki elokuvissa. Keskusteluissa ovat mukana mm. mediatutkimuksen professori Susanna Paasonen, Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Atte Oksanen, elokuva- ja televisiotutkimuksen professori Henry Bacon sekä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Ruokasarja Maista Art goes Kapakka tuo ravintoloihin ruoka-alan ammattilaisia, jotka opastavat yhdessä ravintolan rautaisen keittiötiimin kanssa mm. raaka-aineiden käytössä ja perehdyttävät ruoanvalmistuksen saloihin. Tänä vuonna yleisö pääsee tutustumaan mm. kotimaiseen superruokaan, kyyttöön ja muihin maatiaisherkkuihin, ruokabloggauksen ja -kuvauksen saloihin, jälkiruokaviineihin ja oluen sekä teen käyttöön ruoanlaitossa. Tämän vuoden Maista-sarjan on tuottanut ruoka- ja viiniasiantuntija Santeri Hämäläinen.

Muotia Art goes Kapakka järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Hyvän vastaanoton innoittamana Muotia esittelee jälleen kotimaisia vaate-, asuste- ja kenkäsuunnittelijoita festivaaliravintoloissa. Mukana ovat kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki ja vaatemerkki Month of Sundays, Barcelonassa työskentelevän veljesduon Veli Clothing, Liike-myymälän suunnittelijat, vaatemerkit MIUN, KAKSITVÅ ja RIIVARI sekä kenkäsuunnittelija Saara Kivimäki. Sarjaa kuratoi toimittaja ja Hel Looks -sivuston ylläpitäjä Liisa Jokinen.

Art goes Kapakka on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali.

Art goes Kapakan yhteistyökumppaneita ovat Nikolai Sinebrychoff, Gancia, Karl Fazer, Eastway, Clear Channel ja Pianokeskus. Tiede on Taidetta -sarjassa yhteistyössä ovat Suomen Akatemia, Tekes ja Duodecim. Maista-sarjan yhteistyökumppani on Heinon Tukku. Tsiigaa -taidenäyttelyiden yhteistyökumppanit ovat Houston inc. ja Artek.

www.artgoeskapakka.fi

www.helsinginjuhlaviikot.fi