26.07.2011

Juha Uusitalon cd:n julkistamiskonsertti Salmelassa 31.7.

Oopperalaulaja Juha Uusitalo ja urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi konsertoivat Mäntyharjun kirkossa sunnuntaina 31.7. klo 14.30. Konsertin ohjelmassa kuullaan mm. Juha Uusitalon Suomalaisia lauluja -uutuuslevyn ohjelmistoa. Lapuan kirkossa äänitetty Suomalaisia lauluja sisältää Toivo Kuulan, Oskar Merikannon ja Jean Sibeliuksen musiikkia, mm. Kuulan eteläpohjalaisia kansanlauluja, joita kuullaan myös konsertissa. Äänitettä ja konserttilippuja voi tilata Taidekeskus Salmelasta.

TV- ja radiotuottaja Aarno Cronvall Suomalaisia lauluja -äänitteestä:
Miten hienolla tavalla Juha Uusitalo ja Kalevi Kiviniemi saavatkaan kuulijan lumoihinsa uudella levyllään! Lapuan kirkko tarjosi loistavat puitteet taiteilijoille toteuttaa levy, jossa kolmen säveltäjän teoksia saadaan nautittavasti aistia.

Juha Uusitalon bassobaritoni on saanut lisää herkkyyttä ja tunnevoimaa. Hän vaihtaa suvereenisti tunnelmasta toiseen ja tulkitsee sielullaan ja sydämellään. Kalevi Kiviniemi on tyylitaituri vailla vertaa ja heidän yhteistyönsä on elämänkokemuksen ja tunnetilojen synteesi, jossa kuulija voi vain ihastella, miten tutut laulut ovat saaneet uusia vivahteita. Sanan ja sävelen lumo vie mukanaan. Levy on hieno lisä suomalaiseen sielunmaisemaan, jossa meillä jokaisella on ilo ja oikeus hengittää kahden loistavan taiteilijan siivittäminä.

Juha Uusitalo on valmistunut Sibelius-Akatemi¬asta diplomihuilistiksi. Hän ehtikin soittaa huilua Suomen suurimmissa orkestereissa ennen lau¬lajanuransa alkua, viimeksi Suomen Kansallis¬oopperassa. Uusitalo debytoi laulajana Suomen Kansallisoopperan lavalla vuonna 1997. Wagnerin Lentävä hollantilainen on ollut Juha Uusitalon tähän mennessä eniten esittämä roo¬li. Hän on laulanut sen kaikissa merkittävimmis¬sä oopperataloissa, mm. Milanon La Scalassa, New Yorkin Metropolitanissa sekä Wienin ja Baijerin Valtionoopperoissa. Uusitalon kalenteri täyttyy paljolti Wagne¬rin oopperoista. Wagnerin suurimmat bassobari¬toniroolit, kuten Ring-sarjan Wotan ja Wanderer sekä Lentävän hollantilaisen nimirooli toistuvat aikataulussa useasti. Raskaan sarjan roolien ei kuitenkaan pidä antaa hämätä, sillä Uusi¬talo osaa myös herkutella komiikalla, kuten La Cenerentolan Don Magnificona tai Falstaffin nimiroolissa. Uusitalo työskentelee maailman huippu¬kapellimestareiden kanssa. Heistä mainittakoon mm. Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam, Sir Colin Davis, James Levine, Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen ja Franz Welser-Möst.

Kansainvälisesti arvostettu konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi (s. 1958) on perehtynyt erityi¬sesti ranskalaiseen musiikkiin. Kiviniemen kan¬sainvälinen ura lähti käyntiin 1990-luvun alussa Japanissa ja Lontoossa pidetyistä konserteis¬ta. Soolo- ja kamarimusiikkikonserttien lisäksi Kiviniemi on esiintynyt useiden nimekkäiden orkestereiden, kuten Moskovan kamariorkes¬terin ja Moskovan sinfoniaorkesterin solistina. Hän on toiminut myös kansainvälisten urku¬kilpailujen tuomaristossa sekä pitänyt mesta¬rikursseja. Lahden kansainvälisen urkuviikon taiteellisena johtajana Kalevi Kiviniemi toimi kymmenen vuoden ajan 1991–2001. Kiviniemi on tehnyt yli 140 levytystä, mm. historiallisilla soittimilla Yhdysvalloissa, Luxemburgissa, Filippiineillä, Australiassa, Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä ja Saksassa. Kiviniemi on saanut lukuisia levypalkintoja, mm. kaksi kultalevyä ja yhden platinalevyn. Vuonna 2009 MusicWeb International valitsi Kiviniemien Seinäjoella äänittämän Lakeuden Ristin urut -levyn vuoden levyksi ja Kiviniemen Rouenissa tekemä CD valittiin Helsingin Sanomien vuoden levyjen joukkoon. Vuonna 2009 Kiviniemelle myönnettiin säveltaiteen val¬tionpalkinto. Kansainvälisten arvioiden mukaan Kalevi Kiviniemi kuuluu aikamme merkittävim¬piin muusikoihin.

Taidekeskus Salmelan taidenäyttelyt avoinna 7.8. saakka joka päivä klo 11-18.

Taidekeskus Salmela, Mäntyharjuntie 25, 52700 Mäntyharju

http://www.taidekeskussalmela.fi