15.04.2009

Jouka Valkaman koreografia Tukikohta ensi-illassa Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalilla 21.4.2009

XII Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin aloittaa tiistaina 21.4.2009 klo 19 tanssiteos Tukikohta, joka saa Tampereella ensi-iltansa.Suomen kansallisbaletin koreografilahjakkuuden Jouka Valkaman koreografia on sooloteos tanssija Jere Nurmiselle. Yhden tanssijan, videoprojisointien ja tilaa jakavien elementtien avulla luodaan abstrakti tanssiteos, jossa liikkeen dynamiikka ja laatu heijastavat muistoja ja niiden vaikutusta ihmiseen ja hänen ympäristöönsä.

”Elämä on helppo nähdä sarjana valintoja ja tilanteita, joihin ei ole oikeita ratkaisuja. Tarvitaan tukikohta, johon voi turvallisesti asettuja ja katsoa asioita kauempaa kokonaisina. Yrittää nähdä langat ja niiden solmut tai sitten päästää niistä irti ja suunnata katse seuraavaan hetkeen. Nyt Tukikohta on puettu yhden miehen tanssiteokseksi, jossa aika, paikka ja liike kohtaavat. Se on sarja liikkeellisiä valintoja, jotka olisi voinut tehdä myös toisin.”

Jouka Valkama kuuluu kotimaisten nykykoreografien eturintamaan. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti voimakkaan visuaalisista teoksistaan. Valkama on opiskellut Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa ja ollut kiinnitettynä Suomen Kansallisbaletissa vuodesta 1995. Tanssija Jere Nurminen on työskennellyt ammattitanssijana yli kymmenen vuotta Suomen Kansallisbaletissa ja Opera National de Lyonissa sekä freelancerina vuodesta 2004.

Samassa illassa Tukikohdan kanssa nähdään Teatterikorkeakoulun TADac-tanssiryhmän esitys Rough plan, Harri Kuorelahden koreografia valmistuville tanssijoille.

XII Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalilla 21. -26.4.2009 nähdään niin täysin uusia kuin jo mainetta keränneitä esityksiä. Ohjelmistoa on entistä enemmän ja nykytanssi levittäytyy Hällä-näyttämön lisäksi koko kaupunkiin.

Keskiviikkona 22.4. klo 19 nähdään Virva Talosen koreografia Rush Man Waiting Mind – ajankäyttöopas vasta-alkajille. Teos käsittelee ajan arvottamista. Torstaina 23.4. klo 19 esitettävän Pia Lindyn sooloteoksen Raaka – Raw teemoja ovat hierarkiat, vastakkainasettelut, väkivalta ja hiljaisuus. Perjantaina 24.4. klo 19 nähdään Teemu Kyytisen koreografia Mitä näet kun näet tämän. Teoksessa on kyse ymmärtämisen ja haltuunoton problematiikasta.

Festivaali siirtyy lauantaina 25.4. klo 17 Tutkivan teatterityön keskukseen, jonka Demoteatterissa nähdään Vera Nevanlinnan sooloadaptaatio Deborah Hayn koreografiasta News. Lauantai-iltana nähdään myös Hällä-näyttämöllä klo 19 Tommi Kitin koreografia Riffi. Ryhmäteos yhdeksälle tanssijalle on Kittiä omimmillaan.

Sunnuntaina 26.4. järjestetään festivaalin päätösklubi Klubilla. Klo 17.30–19.30 päästään kokemaan Tanssin Open Stage –iltamat, jossa nähdään Tampereen seudulla toimivien freelancetanssijoiden teosotteita, improvisaatioita jne. Klo 20 Tavattomat-työryhmä esittää Kaksine-teoksen, jossa kaksi tanssijaa ja kaksi muusikkoa irrottelee lavalla ja illan lopuksi luvassa on vapaata diskoilua dj:n komppaamana.

Pääohjelmiston ohessa festivaalilla nähdään tanssivideoita sekä kaupunkitilaan levittäytyviä ilmaisia Dance&Design -esityksiä. Lisäksi Tanssi virtaa kapakkaan -ohjelmistoa nähdään viikon varrella tamperelaisissa ravintoloissa. Festivaali jalkautuu myös kaupungille tanssitaitelija Maria Kanasen Alma-hahmon muodossa.

http://www.tanssivirtaa.net