18.07.2022

Joroisten Musiikkipäivät tarjoaa 10 päivän ajan korkeatasoista taidemusiikkia viiden kunnan alueella

Joroisten Musiikkipäivät järjestetään 44. kerran 22.– 31.7.2022

Joroisten Musiikkipäivät avataan perjantaina 22.7.2022 Juvan kirkossa. Avajaiskonserttina kuullaan Carl Orffin säveltämä 24 laulun suurteos Carmina Burana. Teoksesta nähdään Wilhelm Killmayerin sovittama versio kahdelle pianolle ja lyömäsoittimille, jonka esittävät Helsingin filharmoninen kuoro, lapsikuoro Rantasalmelta, kolme laulusolistia sekä soitinryhmä. Kapellimestarina toimii Helsingin filharmonisen kuoron taiteellinen johtaja Jonas Rannila.

– Sovitukset, jotka mahdollistavat isojen musiikkiteosten esittämisen useammin ja uusissa paikoissa, ovat nousseet viime vuosina suureen suosioon. Juvalla esitettävä versio on säveltäjä Carl Orffin hyväksymä, ja se antaa energisen lähtölaukauksen Musiikkipäiville. Teos toimii myös vastapainona uniikille ja intiimille kartanokonserttisarjallemme, kuvailee Joroisten Musiikkipäivien taiteellinen johtaja Jussi Merikanto.

Joroisten Musiikkipäivien 2022 ohjelma tarjoaa viiden kunnan alueella kymmenen päivän aikana kartano- ja kirkkokonsertteja, jazzia, tangoa ja lastenkonsertteja. Ohjelman keskiössä ovat festivaalikuntien kartanoissa ja kirkoissa pidettävät taidemusiikkikonsertit. Muut musiikin tyylilajit ja konserttipaikat täydentävät festivaaliohjelman monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Konsertteja pidetään Joroisissa, Juvalla, Leppävirralla, Varkaudessa ja Rantasalmella.

Mielikuvitus festivaaliohjelman keskiössä

Musiikkipäivien konserteissa esiintyy sekä kotimaisia että ulkomaisia huippuartisteja. Artistikattauksen lisäksi tärkeässä roolissa ovat teosten taustalla olevat tarinat ja niiden luoma mielikuvitus, jotka ovat toimineet kesän ohjelmistosuunnittelun punaisena lankana. Sisällöt nostetaan esiin myös festivaalin viestinnässä.

– Haluamme avata yleisölle myös sävellysten inspiraationa toimineita tarinoita. Musiikki on muutakin kuin ääntä. Teosten sisältöjen monitasoisuuden ymmärtäminen avaa kuulijalle ihan uusia mielikuvia ja tunteita, Merikanto kertoo.

Myös alueen monikulttuurisuus sekä kielellinen ja kulttuurinen rikkaus näkyvät ohjelmistossa.

– Konsertteja pidetään viidessä kunnassa, joiden historiassa näkyy vaikutteita useiden eri kieliryhmien edustajilta. Suomen kielen lisäksi alueella on ollut vahva painotus myös ruotsin, ranskan ja venäjän kielillä, mikä on luonut alueelle kulttuurillisesti rikkaan ympäristön. Tämä on antanut taiteelliselle suunnittelulleni hedelmällisen maaston luoda festivaalille monikulttuurinen ohjelma, missä tuodaan esille koko Suomen ja erityisesti Joroisten Musiikkipäivien alueen monikulttuurinen tausta ja nykyisyys, Merikanto jatkaa.

Joroisten Musiikkipäivien ohjelmisto
Tapahtumakalenteri

Festivaalin sivuille