29.07.2019

Jorma Uotinen tiistaina Korsholman Musiikkijuhilla

Tiistainakaan ei meno hyydy Korsholman Musiikkijuhlilla. Päivän konsertit ovat Stundarsissa klo 14, Jorma Uotisen chanson-esitys Ritzissä klo 18 ja Tyttö ja kuolema kaupungintalon portaikossa klo 21. Lisäksi kaupungintalolla järjestetään opastuksia ja Musethica-koulutusohjelman jousikvinetti kiertää laitoksia.

Tunteen paloa Stundarsissa

César Franck on yksi 1800-luvun loppupuolen suurista hahmoista ranskalaisessa musiikissa ja vuosisadan lopun romantiikan merkittävimpiä melodikkoja. Franckin kamarimusiikkituotannon kaksi tärkeää teosta, viulusonaatti ja pianokvintetto, kuullaan Stundarsin päiväkonsertissa tiistaina 30.7. klo 14. Esiintymässä ovat Skandinavian valovoimaisimmat muusikot, kun norjalainen pianisti Håvard Gimse lyö hynttyyt yhteen ruotsalaisviulisti Cecilia Zilliacuksen kanssa viulusonaatissa ja huikean norjalaisen Vertavo-kvartetin kanssa pianokvintetossa. Tunteet leiskuvat teoksissa ja Stundarsin vintistä muotoutuukin hetken ajaksi intiimi pieni lemmenpesä.

Ei huono vaan todella hyvä!

Jorma Uotisen uralle ja karismalle ei löydy vertailukohtia Suomesta. Aiemmin tanssijana tunnettu taiteilija on viime vuodet syventynyt chansonin maailmaan, jota hän laulaa persoonallisella, hienolla baritonillaan. Chansonin helmiä Uotinen on esittänyt Ei huono – Porista Pariisiin -konserteissa ympäri Suomea ja tiistaina 30.7. klo 18 tämä ohjattu koko illan kokonaisuus rantautuu Vaasaan. Konsertti pidetään varmasti Vaasan autenttisimmissa ympäristössä, sillä elokuvateatteri Ritzin interiööri on chansonin kultakaudelta 1950-luvun alusta. Samalta ajalta on toki itse Jorma Uotinenkin, joka ensi vuonna täyttää 70 vuotta.

Uotisen kanssa esiintyvät laulajatar Helena Lindgren ja kotimaisista virtuoosimuusikoista koostuva Trio Avec. Konsertti tuskin jättää ketään kylmäksi, etenkin kun sen ohjelmisto on todellinen ranskalaisen viihdemusiikin ikivihreiden kavalkadi ja Uotinen itse… niin, aina näkemisen arvoinen uskomaton persoonallisuus.

Tyttö ja kuolema

On vaikea keksiä suositumpaa ja merkittävämpää jousikvartettoa kuin Franz Schubertin Tyttö ja kuolema. Lisänimensä kvartetto on saanut Schubertin samannimisestä laulusta, jossa kuolema kutsuu tyttöä rauhoittaviin hoteisiinsa. Tätä teemaa on monesti käytetty taiteessa ja Schubertin kvartetto on inspiroinut niin suosittua trillerielokuvaa kuin jopa supersankarisarjakuvaa. Onpa Seitsemässä veljeksessä Aapon esittämä Valkean immen tarinakin yksi versio tytön ja kuoleman kohtaamisesta.

Korsholman Musiikkijuhlilla Tyttö ja kuolema -kvartettoa ei ole kuultu aikoihin, mutta tänä vuonna se on olennainen elementti Elämä-teemaa. Vaasan kaupungintalon portaikon myöhäisillan konsertti tiistaina 30.7. klo 21 on kokonaan omistettu Tyttö ja kuolema -kvartetolle, jonka esittää Pohjoismaiden maineikkaimpiin jousikvartetteihin kuuluva norjalainen Vertavo. Heidän käsissään on kuulijan hyvä vaipua musiikin vietäväksi, Schubertin sulosävelien pehmeästi hyväiltäväksi.

Opastuksia kaupungintalolla

Heinäkuun viimeisinä päivinä järjestetään Vaasan kauniilla kaupungintalolla opastuksia. Reilun puolen tunnin kierroksilla tutustutaan 1880-luvulla rakennetun kaupungintalon arkkitehtuuriin ja Suomen ehkä kauneimman konserttisalin kattomaalauksiin. Historia havisee suojellun talon yksityiskohdissa. Kierrokset pidetään maanantaina 29.7. klo 14, tiistaina 30.7. klo 16 ja 17 sekä keskiviikkona 31.7. klo 16 ja ne on helppo yhdistää kaupungintalolla tai sen läheisyydessä järjestettäviin konsertteihin.

Liput 10 €

Musethica on the move!

Musethica-koulutusohjelman jousikvintetti alttoviulisti Avri Levitanin johdolla esittää Johannes Brahmsin ja Wolfgang Amedeus Mozartin jousikvintettoja Palosaaren päiväkodissa Vaasassa klo 10, Vaasan vankilassa klo 13 ja Vaasan keskussairaalassa klo 15.

Korsholman Musiikkijuhlien koko ohjelma osoitteesta www.korsholmmusicfestival.fi.