25.03.2011

Jordi Savallin suurteokset Jerusalem ja Istanbul Helsingin juhlaviikoille

Helsingin juhlaviikoilla kuullaan kaksi vanhan musiikin mestarin, katalonialaisen Jordi Savallin kokoamaa teemallista konserttia: Jerusalem ja Istanbul. Maailmalla mainetta niittäneet teokset ovat moniulotteisia musiikillisia tutkimusmatkoja kulttuurihistoriaan. Ne ovat temaattisia kokonaisuuksia, joissa uskonnollinen ja klassinen musiikki laajenevat maailmanmusiikiksi. Lavalla soittavat muusikot ovat kotoisin Euroopan ja Lähi-idän eri maista edustaen useita eri uskontoja.

Jerusalem esitetään 4.9. klo 18.00 Musiikkitalon konserttisalissa ja Istanbul 3.9. klo 19.00 Tapiolasalissa.

Jerusalem on matka halki pyhän kaupungin monituhatvuotisen historian. Teos kertoo musiikin välityksellä tarinan ristiriitojen repimästä kaupungista ammentaen juutalaisesta, kristitystä ja muslimiperinteestä. Jerusalem on myös kannanotto rauhan puolesta. Savall uskoo, että musiikin avulla on mahdollista nousta politiikan yläpuolelle. Kirkkaana tähtenä lavalla loistaa sopraano Montserrat Figueras.

Istanbulin teemana on idän ja lännen kohtaaminen. Teos on musiikin sulatusuuni, jossa ottomaanien musiikillinen perinne yhdistyy armenialaiseen ja sefardijuutalaiseen traditioon.

Jordi Savall on erityisesti keskiaikaisen, renessanssi- ja barokkimusiikin mestari. Hän on viola da gamban taiturimainen soittaja, säveltäjä ja kapellimestari. Savallin kokoonpano on nimeltään Hespèrion XXI.

Jerusalem
Musiikkitalo, konserttisali sunnuntaina 4.9.2011 klo 18.00

Istanbul
Tapiolasali, lauantaina 3.9.2011 klo 19.00

Liput tulevat myyntiin Lippupalvelussa torstaina 5.5.2011
Lippupalvelu, puh. 0600 10 800 (1,96 €/min + pvm) ma-la klo 8-21, su 8-18.
Liput voi ostaa myös Lippupalvelun nettikaupasta www.lippupalvelu.fi.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään seuraavan kerran 19.8.-4.9.2011.

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi