26.03.2013

Jesus Christ Superstar huipentaa Oulun Musiikkijuhlat

Oulun Musiikkijuhlat päättyy pääsiäisviikolla 27. ja 28.3. Jesus Christ Superstar – in concert näytöksiin Club Teatrialla, kun lavalle nousee noin 200 esiintyjää. Säveltäjä Andrew Lloyd Webberin ja sanoittaja Tim Ricen kulttimaineeseen nousseen rockoopperan evankeliumitekstiin löyhästi perustuva juoni kuvaa Jeesuksen ja Juudaksen suhdetta, alkaen opetuslapsien saapumisesta Jerusalemiin ja päättyen ristiinnaulitsemiseen.

Teoksen ohjaa Marietta Tevajärvi. Pääsolisteina nähdään Hannu Lepola (Jeesus), Sami Hintsanen (Juudas), Saara Aalto (Maria Magdalena), Tuukka Haapaniemi (Kaifas), Marzi Nyman (Herodes) ja Anssi Valikainen (Pilatus). Orkesterina on Oulu Sinfonia vahvistettuna kuusihenkisellä rock-yhtyeellä. Esitykset johtaa kapellimestari Jaakko Kuusisto.

Teoksen toteutumiseen ovat yhteistyötahoina merkittävästi vaikuttaneet oululaiset musiikki- ja tanssioppilaitokset: Oulun seudun ammattikorkeakoulun Kulttuurialan yksikön musiikin ja tanssinopettajan koulutusohjelmat, Oulun konservatorio ja Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Musiikkikasvatuksen koulutus.

Lauluyhtyeeseen ja pienempiin solistirooleihin valittiin koelaulujen kautta oppilaitoksista yhteensä 16 laulajaa. Lauluyhtyeen valmennuksesta on vastannut laulunlehtori Mari Leppävuori. Paikallisista kuoroista kootun 98 hengen massiivisen sekakuoron on harjoittanut kuoromusiikin läänintaiteilija Mihkel Koldits. Lisäksi lavalle nousee 16 hengen tanssiryhmä, joka on laatinut teokseen koreografian yhdessä opettajansa, showtanssin suuntautumisvaihtoehto-vastaava Outi Martikaisen kanssa.

“Tämä kertomus on toisaalta kaikkea muuta kuin kaunis, ja siksi voi kuvitella sitä lähestyttävän rosoisemminkin. Ehkäpä jotain tällaista on välähtänyt Tim Ricen ja Andrew Lloyd Webberin päissä kun huomiota herättävän suoraviivainen Jesus Christ Superstar sai alkunsa. Nimihän on sarkasmin lisäksi melko osuva, sillä jos Jeesus eläisi tänä päivänä, hänen kohtelunsa muistuttaisi varmaan rocktähtien asemaa. Jotkut ovat kokeneet Superstarin rienaavana, ehkä juuri eräänlaisen ”pyhyyden” poissaolon vuoksi, mutta rienaamiseen tämä teos ei pyri. Tarinan henkilöt olivat oikeita ihmisiä, eivät mitään peruukkipäisiä toisiaan teititteleviä pyhäkoululaisia, eikä meininki varmastikaan ollut kaikilta osin aivan salonkikelpoista.

Konserttiversiona Jesus Christ Superstar muistuttaa tavallaan melkoisestikin vanhoja passioita. Musiikki koostuu sekä tiukasta tarinankerronnasta, rajuista kuorokohtauksista että kerronnan keskeyttävistä aarioista. Bachin Matteus-passion esityskoneisto oli aikansa mittapuulla aikamoinen; kaksi orkesteria, kaksi kuoroa, continuo-ryhmä ja solistit päälle. Samoin Lloyd Webber marssittaa lavalle porukkaa sen verran että nykyihminenkin vaikuttuu: täysimittainen sinfoniaorkesteri, iso komppiryhmä, sinfoniakuoro ja lauluyhtye sekä suuri määrä isoja ja pieniä solistiosuuksia. Passioiden soolo-osuudet ovat erittäin haastavaa laulettavaa, ja samaa voi sanoa tämän teoksen päärooleista. Sävellyksenä Jesus Christ Superstar lienee tekijänsä kokeellisimpia ja rohkeimpia aikaansaannoksia, mikä tekee siitä erityisen toimivan konserttikappaleen.” taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto kertoo.

Ke 27.3. klo 19
To 28.3. klo 19
Andrew Lloyd Webber – Tim Rice:
JESUS CHRIST SUPERSTAR
in concert
Club Teatria (Rautatienkatu 84, Oulu)

Kesto noin 2 h 15 min (sis. väliaika)
Esityskieli englanti, K-18
Seisomakatsomo

Etusivu