16.04.2018

Jennah Vainiosta Tampere Biennalen uusi taiteellinen johtaja

Sunnuntaina päättyvä Tampere Biennale saa uudeksi taiteelliseksi johtajakseen säveltäjä Jennah Vainion.

– Sanayhdistelmä Tampere Biennale herättää minussa innostuneen, pelon sekaisen kunnioituksen. Sen pitkä ja upea historia on tarjonnut ainutlaatuisia kokemuksia niin yleisölle, esiintyjille kuin säveltäjilleen, Vainio kuvailee.

– Vuosien työskentelyni Ung Nordisk Musik ja Kirkko Soikoon -festivaalien organisaatioissa on antanut minulle monipuolisen kuvan musiikkifestivaalien toimintojen pyörittämisestä sekä niistä lukuisista taustalla vaikuttavista yksityiskohdista, jotka mahdollistavat onnistuneen lopputuloksen. Uudessa tehtävässäni haluan toteuttaa visiotani raja-aitoja ylittävästä, värikylläisestä musiikista, edeltäjieni viitoittamaa tietä arvostaen.

Jennah Vainio (s. 1972) on opiskellut sävellystä Helsingin yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa, ja hänen teoksiaan on esitetty niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen tuotantonsa sisältää orkesteri-, kamari- ja kuoromusiikkia. Vainio tunnetaan myös intohimostaan metalli- ja countrymusiikkiin. Hänen ensimmäisiin musiikillisiin esikuviin lukeutuivatkin Yngwie Malmsteen ja Jason BeckerJohnny Cashia ja Elvis Presleytä unohtamatta.

Vainio seuraa tehtävässä Sami Klemolaa, jonka käsialaa nyt sunnuntaina päättyvä festivaali sekä vuoden 2016 tapahtuma olivat. Klemola kuvailee kauttaan onnistuneeksi.

– Halusin festivaalille enemmän näkyvyyttä Tampereella katukuvassa ja kokeelliselle äänelle enemmän kuuluvuutta Suomessa. Lisäksi halusin lisätä kansainvälistä yhteistyötä sekä nostaa äänitaiteen omaksi vahvaksi osa-alueeksi nykymusiikkifestivaalin ohjelmistoa. Uuden musiikin monialaisuus ja genrejen kattavuus festivaalilla kiinnosti minua myös.

Tämän vuoden Tampere Biennalessa nykymusiikki kiinnosti kulttuurinnälkäistä ja ennakkoluuloista yleisöä kiitettävästi. Kamariooppera Silvia ja Minän kantaesitys keräsi Raatihuoneen lähes täyteen, ja kansainväliset kokoonpanot Ensemble Garage ja Esbjerg Ensemble esittivät omaa tuoretta ohjelmistoaan höystettynä hienoilla suomalaisilla uutuusteoksilla. Lisäksi yhteistyö Huddersfield Contemporary Music Festivalsin kanssa toi Tampereelle nuoren brittiläisen The Riot Ensemblen sekä saksofonisti John Butcherin.

Festivaalin taidenäyttelyt Galleria Saskiassa, Galleria Rajatilassa ja Tiketti Galleriassa Helsingissä jatkuvat vielä tiistaihin 17.4. asti, jonka jälkeen festivaalin kokonaiskävijämäärä julkaistaan. Seuraava Tampere Biennale järjestetään 1.–5.4.2020.