29.04.2016

Jean ja Aino Sibeliuksen rakkaustarina Pispalan Sottiisin päätökonsertissa Tampere-talossa 12.6.2016!

Enää rapia kuukausi kun Tampereella pärähtää ja kansainvälinen kansantanssiin ja kansanmusiikin vauhdikas festivaali aloittaa oikean kesän. Meneillään oleva Kansantanssin Riemuvuosi juhlistaa esitysmuotoisen kansantanssitoiminnan 150 vuotta Suomessa ja Riemuvuoden parhaat pidot järjestetään Pispalan Sottiisissa 8.-12.6.2016.

Mikä ihmeen Folk Camp?

Festivaalikeskus on tapahtuman sydän. Osanottajille rakennetaan Pirkkahalliin (=Tampereen Messu- ja Urheilukeskus) Euroopan suurin sisäleirintäalue, Folk Camp, jossa voi majoittua vaikka puolijoukkueteltoissa. Festivaalikeskuksessa vietetään myös Sottiisin pääjuhla ja järjestetään suuri osa tapahtuman tilaisuuksista. Tapahtuman monipuoliseen ohjelma sisältää muun muassa kansantanssikonsertteja, klubi-iltoja ja yötansseja.

1000 tanssijaa, 100 soittajaa, 5 näyttelijää

Pispalan Sottiisin pääjuhlan ”Riemua! – Hyppyä ja hypetystä 150 vuotta!” on tanssijoiden, muusikoiden ja näyttelijöiden yhdessä rakentama hulvaton show. Synttäreitä isännöi viideksi hahmoksi monistettu, Suomen satusetä, Zacharias Topelius, joka johdattelee juhlavieraat suomalaisen kansantanssin ”hämärään” menneisyyteen pilke silmäkulmassa.

Lavalla nähdään 1 000 tanssijaa ja 100 soittajaa Antti Järvelän johdolla. Teoksen on käsikirjoittanut Johanna Keinänen ja ohjannut Petri Kauppinen. Tanssijat tulevat ympäri Suomen Rovaniemeltä Porvooseen.

Omintakeinen ehta oululainen

Kotimainen pääesiintyjä on Pispalan Sottiisin Vuoden Kansantanssiyhtye Polokkarit Oulusta ja Priimatiima-konsertissa nähdään kevään 2016 Tanssirallikatselmuksista valittujen lasten kansantanssiryhmien fiineimmät esitykset.

Kansainvälisiä vieraita viidestä eri maasta

Kansainvälisiä vieraita tulee tänä kesänä viidestä maasta (Liettua, Slovakia, Venäjä, Viro, Unkari). Upeiden tanssien ja musiikin lisäksi silmäniloa tuovat ryhmien värikkäät esiintymisasut.

Kansantanssi- ja musiikkiryhmät esiintyvät pitkin festivaaliviikkoa mm. Festivaalikeskuksessa ja Laikunlavalla Vanhan kirjastotalon puistossa.

Timo Rautiainen ja Johanna Iivanainen

Tampere-talossa nähdään Sottiisin päätöskonsertti, yli 40 esiintyjän tanssiteos, kansanballadiksi sävelletty ”Janne ja Aino – Balladi erään säveltäjän elämästä”. Teoksessa suomalainen tanssiperimä taipuu jouheasti tanssiteatterilliseen ilmaisuun ja Ville Ojasen säveltämä musiikki jatkaa Sibeliuksen melodiakielen perinteitä kansanmusiikin keinoin. Pääosissa laulavat Timo Rautiainen ja Johanna Iivanainen. Katso maistiaisia oheisesta linkistä, kesto 1:36 min. (Videokooste graafikko Joni Sivonen).

www.sottiisi.net

08.-12.06.2016 Pispalan Sottiisi, Kansantanssin riemuvuosi 2016

13.-14.01.2017 Folklandia-risteily, Helsinki-Tallinna