06.04.2009

Jazzharmonikan legenda Frank Marocco Sata-Häme Soi –festivaalille

Amerikkalainen jazzharmonikan legenda Frank Marocco esiintyy Sata-Häme Soi –festivaalilla Ikaalisissa ensi kesänä. Frank Marocco on 60 vuotta kestäneen ammattilaisuransa aikana tehnyt musiikkia yli 300 Hollywood-elokuvaan ja 250 TV-sarjaan. Marocco soittaa ainoan Suomen konserttinsa Sata-Häme Soi –festivaalilla Ikaalisissa suomalaismuusikoiden kanssa.

Sata-Häme Soi –festivaalin ohjelmassa on paljon kansainvälistä väriä. Musiikin laajaa kirjoa mukanaan tuovat Wieniä kotikaupunkinaan pitävä kvartetti Dobrek Bistro, saksalaistrio Draj, venäläinen Terem Quartet, Vladislav Pligovka Valko-Venäjältä ja serbialaissyntyinen Buzor Nenic, jotka kaikki ovat tyylilajissaan koko maailman parhaimmistoa.

Musiikin lajista ja kotimaasta riippumatta Sata-Häme Soi –festivaalin esiintyjiä yhdistävät harmonikka ja korkea laatu. Kotimaisia huippuesiintyjiä ensi kesänä ovat muun muassa Maria Kalaniemi, Veikko Ahvenainen, Otra Vez & Martin Alvarado, Maria Lund, Simo Silmu ja Riku Niemi Orchestra.

Sata-Häme Soi on yksi Suomen näkyvimmistä kesätapahtumista. Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan sekä kansainvälisen Primus Ikaalinen –kilpailujen jännittävät finaalit nähdään jälleen ensi kesänä suorina TV-lähetyksinä Ikaalisista.

Lapsille oma minifestivaali

Lapset saavat Sata-Häme Soi –viikolla ensi kesänä oman minifestivaalinsa. Peppi Pitkätossun (Marjo Suominen) ja Herra Nissiläisen (Eero Nissinen) sekä laulava ja tanssiva nukke Maddaleenan (Sari Vainio) kanssa esiintymässä nähdään nuoria harmonikkataitureita. Lasten puisto –tapahtuma päättyy kaikkien harmonikkatenavien yhteissoittoon.

Ensemble DRAj vavahduttaa

Saksalaistrio DRAj esittää juutalaisia jiddhinkielisiä lauluja, jotka ovat syntyneet Varsovan ja Vilnan juutalaisghetoissa. Näitä toivon, epätoivon, ilon ja surun lauluja laulettiin myös keskitysleireillä. Laulujen tekstit kertovat lapsuudesta ghettojen ankeassa, pelon ja hädän täyttämässä ilmapiirissä, mutta myös toivosta, riemusta ja elämänilosta, jota kaunis musiikki ja laulut saattoivat ihmisille tuottaa.

Sata-Häme Soi –festivaalin kirkkokonserteissa kuullaan Draj:n lisäksi muun muassa Vladislav Pligovkan sooloresitaali. Valko-Venäjältä tuleva Pligovka voitti Coupe Mondiale –kilpailun 2008.

Hulvaton Dobrek Bistro avaa Oman Tuvan konsertit

Puolalais-itävaltalainen Dobrek Bistro –kvartetti vie kuulijat eteläamerikkalaisista rytmeistä itäisille maille, jazzista pariisilaiskahviloihin ja Balkanin mustalaistunnelmiin. Kvartetin jäljittelemätön tyyli saa salsankin kuulostamaan mustalaismusiikilta, tangon wieniläiseltä, jazzin kletzmeriltä ja musetten slaavilaiselta.

Oman Tuvan huimien konserttien sarjassa venäläinen Terem Quartet lataa täyslaidallisen taituruutta, ällistyttäviä sovituksia ja ilmiömäistä yhteissoittoa. Yhtye on ollut vuodesta 1986 lähtien pioneeri uudessa tavassa soittaa perinteisiä venäläisiä kansansoittimia. Kvartetin esityksistä henkii venäläinen sielukkuus ja temperamentti ja slaavilaisen musiikin alkuvoima.

Suomalainen Quinteto Otra Vez on kymmenessä vuodessa noussut kansainvälisen tason yhtyeeksi, jonka maine on kiirinyt tangon metropoliin Buenos Airesiin asti. Astor Piazzollan musiikista alkusysäyksen saanut kvintetti on laajentanut ohjelmistoaan monenlaisiin tangoon liittyviin projekteihin. Yksi uusimmista on kvintetin ja argentiinalaisen laulajan Martin Alvaradon Tango Norte, Tango Sur, jossa soivat niin argentiinalaiset kuin suomalaisetkin tangot.

Harmonikka on sielun tulkki

Harmonikka on suomalaisen sielun tulkki, joka loihtii ilmoille iloa, riemua ja hyvää tunnelmaa. Toivotamme Sinut tervetulleeksi Ikaalisiin keskikesän ainutlaatuiseen musiikkitapahtumaan!

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 23.–28.6.2009.

Etusivu