03.05.2019

Jazz-legenda Heikki Sarmanto tarttuu tuoreella otteella klassikkolevyyn Jyväskylän Kesässä

Jyväskylän Kesän konserttiohjelman täydentää todellinen helmi. Vuonna 1969 Jyväskylän kulttuuripäivillä (nyk. Jyväskylän Kesä) konsertoi Heikki Sarmanto Sextet. Konsertti taltioitiin, ja siitä syntyi Sarmannon ylistetty debyyttilevytys Flowers in the Water. Nyt, päivälleen viisikymmentä vuotta myöhemmin, maanantaina 8.7., pianisti, säveltäjä ja modernin jazzin edelläkävijä Heikki Sarmanto yhtyeineen palaa Jyväskylän Kesään. Sekstetti esittää konsertissa tämän päivän tulkinnan klassikkolevytyksestä.

Kokoonpano koostuu maamme eturivin jazz-muusikoista. Mukana on pitkän linjan jazz-taitureita, joista kolme on sekstetin alkuperäisiä jäseniä. Heikki Sarmannon lisäksi heihin lukeutuvat Juhani Aaltonen (alttosaksofoni) ja Esa Pethman (tenorisaksofoni). Sekstetin muut soittajat ovat Pekka Sarmanto (basso) ja Reino “Reiska” Laine (rummut) sekä nuorempaa muusikkosukupolvea edustava Suomen ykköstrumpetisti Jukka Eskola.

– 60- ja 70-luku oli uteliasta, orgaanista ja käsittämättömän energistä aikaa. Silloin murtauduttiin ulos perinteisistä ratkaisuista, ja se musiikki on ihan freshiä edelleen. Olemme pyrkineet pitämään sisällämme saman energian, Sarmanto kuvailee tunnelmiaan yhtyeen valmistautuessa konserttiin.

Vuoden 1969 konserttitaltiointi on Suomen ensimmäinen live jazz -levytys. Svart Records uudelleenjulkaisee levyn tänä kesänä. Heikki Sarmanto konsertoi ja säveltää aktiivisesti edelleen.

– En ole haikeasti muisteleva nostalgikko, ajattelen huomista ja katson eteenpäin. Jyväskylä vuonna 1969 tekee tähän poikkeuksen. Se oli jazzin kulta-aikaa, jota on syytä juhlia ja muistella, Sarmanto kertoo.

Heikki Sarmanto Sextet konsertoi maanantaina 8.7. klo 18 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Liput (42/38/32 €) tulevat myyntiin maanantaina 6.5.

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 3.–9.7.2019. Lisätietoa festivaalista: http://jyvaskylankesa.fi