20.07.2016

Janáčekin briljantti ooppera Kuolleesta talosta ensi kerran Savonlinnan Oopperajuhlilla

Tšekkiläisen Leoš Janáčekin säveltämä Kuolleesta talosta saa ensi-iltansa 23.7. Teos on Oopperajuhlien toinen oma uutuustuotanto. Oopperan ohjaa Walesin kansallisoopperan taiteellinen johtaja David Pountney, joka tuntee säveltäjän tuotannon hyvin.

”Teos on briljantti, musiikki on ilmaisevaa ja horjumatonta. Mielestäni on tärkeää katsoa tekniikoita, joita Janáček sovelsi. Ooppera on elokuvallinen kollaasi, joka on rakennettu tarinoiden ympärille. Se toimii metaforana yhteiskunnalle”, määrittää ohjaaja Pountney.

Janáčekin viimeinen ooppera Kuolleesta talosta perustuu Dostojevskin kokemuksiin tsaarinvallan ajan vankileirillä mutta linkittyy samalla myös ajankohtaisin sorron ja väkivallan teemoihin. Teoksen johtaa Walesin kansallisoopperan tuleva kapellimestari, tšekkiläinen Tomáš Hanus.

”Yhteistyö Hanusin kanssa sujuu hyvin. Meillä on hyvä roolimiehitys ja vahvoja persoonallisuuksia. Oopperan jokaisella vangilla on ihmisarvo huolimatta siitä, että he ovat yhteiskunnan pohjasakkaa. Jokaisella on tarina kerrottavanaan”, tarkentaa Pountney.

Baritoni Ville Rusanen laulaa Dostojevskin alter egon, Gorjančikovin roolin: ”Kuolleesta talosta on draamallisesti ja musiikillisesti erittäin vahva eepos. Olemme koko ajan lavalla, roolit kommentoivat ja kertovat. On äärimmäisen hienoa ja rohkeaa, että tämä on ohjelmistossa.” Oopperan rooleissa laulavat mm. Ville Rusanen (Aleksandr Petrovič Gorjančikov), Hanna Rantala (Aljeja), Mika Pohjonen (Luka Kuzmič, Filka Morozov), Claudio Otelli (Šiškov), Adrian Thompson (Šapkin), Ales Briscein (Skuratov), Lasse Penttinen (Čerevin), Aki Alamikkotervo (Kedril), Gabriel Suovanen (Don Juanin ja bramiinin rooleissa esiintyvä pakkotyövanki), Nicholas Söderlund (Paikalliskomendantti), Christian Juslin (Suuri vanki), Lasse Penttinen (Juopunut pakkotyövanki), Jukka Romu (Pieni vanki), Juha Riihimäki (Iäkäs vanki) ja Hannu Forsberg (Čekunov).

Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti on esiintynyt useissa Janáčekin oopperoissa laulajanuransa aikana: ”Kuolleesta talosta on aivan huikea teos. Janáček on mielestäni yksi hienoimmista säveltäjistä kuvaamaan ihmisen alkukantaisia tunnetiloja. Teoksen orkesteriosuus on rikas ja värikylläinen. Oopperassa mennään ihmisyyden syvimmille lähteille, vaikkei siinä olekaan rakastavaisia tai prinssejä”.

Oopperasta on neljä näytöstä 23.7., 26.7., 28.7. ja 30.7. Esityskieli on tšekki. Tekstitys on suomeksi ja englanniksi. Naytöksen kokonaiskesto on noin puolitoista tuntia ilman väliaikaa. Ooppera taltioidaan 26.7. ja 28.7. Japanin (NHK) ja Suomen yleisradioyhtiöiden (Yle) toimesta.

Facebook: Savonlinna Opera Festival – Oopperajuhlat
Twitter: @operafestivalfi
Instagram: operafestivalfi
Youtube: SAVONLINNA OPERA FESTIVAL

Liput:

Savonlinnan Oopperajuhlien lipputoimisto, 015 476 750, sales@operafestival.fi

Lippupiste, 0600 900 900 (1,98 € /min+pvm/mpm, avoinna joka päivä klo 7–22),
www.lippu.fi

Kauden 2017 lipunmyynti on myös käynnissä.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman.
Oopperajuhlien vuoden 2016 budjetti on 8,3 M€, noin 81 % on omarahoitusta ja 19 % avustuksia (Opetus- ja kulttuuriministeriö, Savonlinnan kaupunki, Suomen kulttuurirahasto, Jane ja Aatos Erkon säätiö).

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 8.7.-6.8.2016.

www.operafestival.fi