25.07.2012

Islaminuskon arvojen loukkaamisesta syytetty pianisti Fazil Say Turun musiikkijuhlille

Turkkilainen maailmankuulu pianisti ja säveltäjä Fazil Say esiintyy 14.8.2012 Turun musiikkijuhlilla kotimaassaan odottavasta oikeudenkäynnistä huolimatta. Say on syytettynä turkkilaisessa oikeudessa islamin arvojen julkisesta loukkaamisesta Twitter-viesteissään. Syyte voi tuoda arvostetulle pianistille jopa 18 kuukauden vankilarangaistuksen, jos Say todetaan lokakuussa käytävässä oikeudenkäynnissä syylliseksi.

Syytökset ovat saaneet aikaan laajan vastakampanjan internetissä sanan- ja ilmaisunvapauden puolesta. Mm. sivustolla http://supportfazilsay.com/ jo yli 6500 henkilöä on ilmaissut tukensa turkkilaiselle pianisti-säveltäjälle, ja mikroblogipalvelu Twitterissä aiheesta käydään jatkuvasti kiihkeää keskustelua.

Fazil Say (s. 1970, Ankara) on esiintynyt maailman arvostetuimpien orkestereiden solistina (mm. New York Philharmonic, Berliinin, Detroitin ja Tokion sinfoniaorkesterit) ja työskennellyt tunnettujen kapellimestareiden kanssa. Vuonna 2008 Say nimitettiin Euroopan Unionin kulttuurilähettilääksi.

Turun musiikkijuhlilla Fazil Say esiintyy 14.8.2012 konsertissa Idän porteilla, jossa kuullaan Modest Musorgskin ja W.A. Mozartin musiikin lisäksi Sayn omia teoksia. Lippuja konserttiin myy Lippupalvelu.

http://www.tmj.fi