02.11.2011

Ilona Valkosesta Mäntän kuvataideviikkojen ensi vuoden kuraattori

Mäntän kuvataiteen ystävät ry on valinnut 17. kuraattorikseen loviisalaisen taiteilijan ja kuvataiteen maisterin Ilona Valkosen (s. 1980). Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa ja Prahan taideakatemiassa, ja yksityisnäyttelyidensä lisäksi hän on ollut mukana lukuisissa yhteis- ja ryhmänäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla.

Lisäksi hän on toiminut kokeellisen esitystaiteen parissa ja osallistunut moniin performanssitapahtumiin. Kansa invälistä kokemusta on tullut myös taiteilijaresidensseistä Tsekissä ja Beninissä.

Ensi kesän Mäntän kuvataideviikkojen otsikoksi hän on valinnut Löytäjä saa pitää. Tämänhetkisestä valmisteluvaih eesta kuraattori sanoo näin:

-Mitä voi sanoa näyttelystä, jota ei vielä ole? Ainakin sen, että sitä on valmisteltu rakkaudella ja luottamuksella taiteeseen, luottamuksella epävarmuuteen ja luottamuksella kollegoihin.

Hänen mukaansa taiteilijoilla on vapaus käyttää traditiota sumeilematta omiin tarkoituksiinsa, olemassaolotu tkimuksiinsa. He muuttavat kummallisuuden näkyväksi ja tavalliseksi.

– Olen keräämässä näyttelyyn ajattelijoita, joiden ajatuskäsiala – tai ainakin sen esilletuonti – on aistillista ja yllätyksellistä. Heidän työskentelyssään on sellaista tarkkuutta ja imua, joka on harvinaista ja jota lähelle harvoin pääsee, Valkonen kertoo.

– Taide ei yleensä lunasta sitä, mitä siltä odottaa – varsinkaan, jos odottaa siltä jotain tarkasti määriteltyä muotoa tai sisältöä tai esimerkiksi kokemuksen toistumista. Taide onkin löytämistä, sattumia ja onnenpotkuja. Jokin teos kolahtaa ja jää mukaan mentaaliseen matkalaukkuun.

Näin voi käydä ensi kesänä Mäntässäkin, niin Pekilossa kuin näyttelyn ohessa järjestettävillä katsojakahveilla, joissa katsoja on kylässä toisen katsojan vieraana. Onnekas on hän, joka löytää. Ja taiteessa: löytäjä saa pitää.

Mäntän kuvataideviikkojen 2012 taiteilijalista julkistetaan ensi vuoden alkupuolella.

Mäntän kuvataideviikot järjestetään seuraavan kerran 10.6.-31.8.2012.

http://www.mantankuvataideviikot.fi