26.02.2009

Ikaalisissa valmistetaan maailman ensimmäiset harmonikat kauripuusta

Ikaalisissa valmistetaan maailman ensimmäiset harmonikat uusiseelantilaisesta ikivanhasta kauripuusta, joka kasvaa Uuden-Seelannin subtrooppisella pohjoissaarella.

Harmonikanrakennusprojekti on osa kansainvälistä yhteistyötä, joka aloitettiin hiljattain Ikaalisten, Castelfidardon (Italia), Klingenthalin (Saksa) ja Dargavillen (Uusi-Seelanti) harmonikkamuseoiden kesken.

Kauripuusta valmistetaan kaksi kaksirivistä harmonikkaa. Rakentamisessa tarvittavat puut kuljetetaan Suomeen, soittimet valmistetaan Ikaalisissa ja toinen valmiista soittimista viedään Uuteen-Seelantiin. Käytännössä harmonikat rakentaa Heli Latva-Kiskola, joka on valmistunut Ikatan (Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos) harmonikanrakennuslinjalta artesaaniksi.

— Kauripuusta on rakennettu lyömäsoittimia ja jopa viuluja, mutta ei milloinkaan harmonikkaa, kertoo Kansainvälisen Harmonikkaliiton puheenjohtaja Kevin Friedrich, jonka aloitteesta hanke toteutetaan.

Harmonikkamuseoiden edustajat tapasivat ensimmäisen kerran yhteisessä tilaisuudessa Skotlannissa viime lokakuussa. Innostuneessa tapaamisessa sovittiin museoiden ja kokoelmien ylläpitäjien yhteistyön aloittamisesta ja säännöllisestä yhteydenpidosta.

— Konkreettista yhteistyötä ovat mm. esineistön, kuvien ja tietokantojen vaihto, julkaisujen vaihto sekä hanke monikielisen harmonikkaan liittyvän terminologiasanaston kokoamisesta, kertoo Suomen Harmonikkainstituutin johtaja Kimmo Mattila.

Castelfidardon ja Klingenthalin museoiden kokoelmat perustuvat paikalliseen harmonikanvalmistukseen yli 150 vuoden ajalta. Niiden asiantuntemus on arvokas lisä Ikaalisissa oleviin aineistokokoelmiin.

Yhteistyössä Ikaalisten vahvuutena on monipuolinen nuotisto ja alan kirjallisuus sekä kansainvälisen harmonikkaliiton CIA:n kautta laajat yhteydet eri puolille maailmaa.

CIA:n arkistoa Ikaalisista netin kautta maailmalle

Kansainvälisen Harmonikkaliiton CIA:n (Confédération Internationale des Accordéonistes) arkisto Ikaalisissa on täydentynyt tähän saakka vanhimmalla aineistolla, jota liiton historiasta on löytynyt.

— Harmonikan lyhyessä, mutta rikkaassa historiassa 50-luvulta peräisin olevat CIA:n uutislehdet ovat todella arvokas lisä arkiston kokoelmaan. Ne ovat valaisseet kansainvälisen järjestön alkuvuosia ja tuoneet perspektiiviä nykyiseen tekemiseemme. Ikaalisten Hanuritalolle vuonna 2006 perustettuun arkistoon on saatu paljon arvokasta historiaa paitsi CIA:n toiminnasta myös harmonikan kehityksestä yleisesti, toteaa CIA:n pääsihteeri Kimmo Mattila.

CIA:n puheenjohtaja Kevin Friedrich on parhaillaan Ikaalisissa digitoimassa kansainvälisen arkiston aineistoa, jotta se saadaan internetin välityksellä paremmin kaikkien ulottuville.

Harmonikka patentoitiin 180 vuotta sitten

Toukokuun kuudentena vietetään ensimmäisen kerran maailmanlaajuista harmonikkapäivää ”World Accordion Day”. Silloin tulee kuluneeksi 180 vuotta siitä, kun harmonikka patentoitiin vuonna 1829 Wienissä.

Kansainvälisen Harmonikkaliiton järjestämä World Accordion Day tuo eri puolilla maailmaa esille harmonikan monipuolisuutta instrumenttina. Koska Suomessa on vietetty kansallista harmonikkapäivää jo vuosien ajan maaliskuussa, keskitytään toukokuun kuudentena täällä kansainvälisiin harmonikka-asioihin.

— Suomen Harmonikkaliitto, Suomen Harmonikkainstituutti, Sata-Häme Soi –festivaali ja Sibelius-Akatemia toimivat tiennäyttäjinä koko harmonikkamaailmalle niin yhteistyön, omistautumisen kuin innoituksen suhteen. Suomi on erinomainen esimerkki harmonikan kaikkien tyylilajien edistäjästä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, toteaa Kevin Friedrich.

CIA:n väkeä harmonikkaristeilylle

Sata-Häme Soin järjestämästä Suuresta Harmonikkaristeilystä on tullut Kansainvälisen Harmonikkaliiton epävirallinen tapaamispaikka. Myös tänä vuonna 1. – 2. maaliskuuta järjestettävälle risteilylle osallistuu CIA:n väkeä Italiasta, Saksasta, Norjasta, Venäjältä, USA:sta ja Englannista. Lisäksi risteilyvieraita tulee Ruotsista, Vietnamista ja Japanista.

Suurella Harmonikkaristeilyllä valitaan finalistit ensi kesän Sata-Häme Soi –juhlien Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan suoraan tv-finaaliin Ikaalisiin. Kultaisen Harmonikan voittaja tulee edustamaan Suomea kansainvälisessä Primus Ikaalinen –kilpailussa, joka on myös suora tv-lähetys Ikaalisista.

Sata-Häme Soi Ikaalisissa juhannuksen jälkeen 23. – 28. kesäkuuta 2009.

Sata-Häme Soi 30.6.-4.7.2021 in Ikaalinen