03.01.2018

Iitin musiikkijuhlat 2018: Kaksi kansainvälistä säveltäjävierasta ja maailman kantaesitys

 

Elokuvasäveltäjä ja pianisti Gabriel Yared vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa Iitin musiikkijuhlilla tulevana kesänä. Hänelle omistettu perjantaikonsertti Kuusankoskitalossa 15. kesäkuuta on ohjelmaltaan sama kuin joulukuinen konsertti Pariisissa, jossa Lontoon sinfoniaorkesteri juhlisti Yaredin 40-vuotista taiteilijauraa. Oscarilla ja monilla muilla huomionosoituksilla palkitun libanonilais-ranskalaisen Yaredin musiikki tunnetaan mm. elokuvista Englantilainen potilas, Lahjakas herra Ripley, Päämääränä Cold Mountain, Coco Chanel & Igor Stravinsky, Amelia ja Vain maailmanloppu. Piakkoin saa ensi-iltansa Rupert Everettin ohjaama Oscar Wildesta kertova filmi Onnellinen prinssi, johon Yared on kirjoittanut musiikin. Iitin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, pianisti Laura Mikkola on tutustunut Yarediin libanonilais-ranskalaisen kirjailijan ja Kaija Saariahon oopperoiden librettojen kirjoittajan Amin Maaloufin kautta.

Toinen säveltäjävieras on saksalainen Heiner Goebbels, joka säveltää Iitin musiikkijuhlien tilausteoksen. Sen kantaesitys on avajaiskonsertissa Iitin kirkossa 14. kesäkuuta. Kesällä 2015 Goebbels toi Iitin musiikkijuhlille mainetta niittäneen teoksensa Surrogate (1994) trioversion pianolle, lyömäsoittimille ja äänelle. Vaikuttavan teoksen esittivät Laura Mikkola, Kazutaka Morita ja näyttelijä-professori Hannu-Pekka Björkman. Esitys sai Iitin kantaesityksen jälkeen kutsuja myös muille festivaaleille.

 

Kaksi kvartettia esiintyjinä

Musiikkijuhlien 2018 esiintyjäkaarti sisältää mm. kaksi jousikvartettia, Enesco-kvartetin ja Kamus-kvartetin. Kvartetit nousevat lavalle myös yhdessä esittäen mm. Felix Mendelssohnin Okteton.

Wagner-asiantuntija ja Suomen Wagner-seuran kunniajäsen, professori Eero Tarasti esitelmöi tällä kertaa nimenomaan Wagnerista, jonka musiikkia myös kuullaan perjantai-iltapäivän konsertissa. Kevyempi iltapäiväkonsertti, joita on totuttu viime vuodet pitämään Iitti Golfin Puimalassa, pidetään nyt vuoden 2017 kauneimmaksi kesälavaksi äänestetyllä Saukonkallion tanssilavalla. Verlan tehdasmuseossa esiintyy kaksikko M. A. Numminen ja Pedro Hietanen, ja Hiidenvuorella laulaa Jorma Hynninen.

Yhteistyö Nastolan Taideyhdistyksen kanssa saa jatkoa kirkonkylän kylätalossa pidettävän taidenäyttelyn muodossa. Iitin musiikkijuhlat puolestaan aloittaa festivaaliviikon konsertoimalla Nastolan kirkossa.

 

www.iittifestival.fi

 

IITIN MUSIIKKIJUHLAT 13.–16.6.

Iitin 15. valtakunnallinen nuorison musiikkikurssi 8.–17.6.