25.04.2018

Ihmisroboteista inhimillisten tunteiden kirjoon: Jyväskylän Kesän ohjelmisto täydentyy

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä julkistaa lisää esittävän taiteen ohjelmistoaan. Festivaaliviikon aikana nähdään kolme teosta, jotka lähestyvät tutkivalla otteita tunteita sekä menneen, nykypäivän ja tulevan suhdetta. Teoksia yhdistää myös eri taiteenlajien fuusio: lavoilla nähdään niin teatteria, tanssia, nykysirkusta kuin musiikkiakin.

Ismo Dance Companyn voimakkaassa Robotit eivät uneksi -tanssiteoksessa seurataan tietoisuuteen heräävää ihmisrobottia, joka elää mustassa nesteessä ja saa siitä ravintonsa. Huipputanssija Tanja Illukan tulkitsema Ismo Heikinheimon koreografia on inspiroitunut uusimpien moninivelisten robottien liikkeestä sekä scifi-elokuvien mielikuvista. Liikkeessä lähestytään pistettä, jossa eroa ihmisen ja ihmisrobotin välillä ei enää ole. Teos antaa mahdollisuuden pohtia teknologian ja ihmisen suhdetta ja käsitellä aiheen herättämiä kysymyksiä ja tunteita. Esitykset 4.–6.7. Juomatehtaan studiossa.

Multialainen Tupacircus Company esittää 7.–9.7. Juomatehtaan studiossa nykysirkusta ja itkuvirsiperinnettä yhdistelevän Iloitku-esityksen. Teos tutkii itkun eri puolia sekä itkemisen ja nauramisen suhdetta. Samalla se kertoo kahden klovnin, Juskan ja Barbaran, ja heidän alter egojensa tarinan. Iloitku herättelee tuntemaan ja näyttämään tunteita: nauramaan asioille, joille ei aina saisi nauraa sekä itkemään, vaikka hävettäisi. Itkuvirsien lisäksi teoksen musiikillinen maailma sisältää kansanmusiikkia, laulelmaa ja discoa.

Alvar ja Elissa -teoksessa arkkitehtuuri, tanssitaide ja multi-instrumentaalinen musiikki kutoutuvat mukaansa imaisevaksi kokonaisuudeksi. Samalla kerrotaan Alvar ja Elissa Aallon rakkaustarinasta. Teoksessa tanssitaiteilija Helena Ratinen tutkii ja mittaa esitystilaa, Säynätsalon kunnantaloa, kehollisesti. Assosiaatiovirta liikkuu fyysisestä tilasta muistoihin, historiaan, arkkitehtuurin teoriaan, kuulopuheisiin ja esitystilanteeseen. Kapellimestari ja muusikko Pekka Nättinen tuo melodioita ja äänimaisemia paikkaan, jossa on ajan saatossa tapahtunut paljon. Esitykset 8.–9.7. Säynätsalon kunnantalossa.

Lisäksi jo aikaisemmin julkistettu Company Uusi Maailman teos CUM BOYS vol. 4 – KOSMOKSEN LAPSET on nyt myynnissä. Monipoljentoinen visuaalinen teos nähdään festivaaliviikolla kuudesti ylioppilastalo Ilokivessä.

Monitaiteisen kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesän koko ohjelmisto julkistetaan toukokuun aikana.

Jyväskylän Kesä järjestetään 4.-10.7.2018.

 

www.jyvaskylankesa.fi
www.facebook.com/JyvaskylanKesa
www.instagram.com/JyvaskylanKesa
www.twitter.com/JyvaskylanKesa