07.05.2013

Ihmisoikeudet esillä Maailma kylässä -festivaalilla

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävällä Maailma kylässä -festivaalilla tuodaan kulttuurin ohella esille vakavampiakin aiheita. Tämän vuoden pääteemana on ihmisoikeudet. Monet järjestöt ja organisaatiot ovat tuottaneet festivaalille lukuisia aiheeseen liittyviä haastatteluja, paneeleja ja esityksiä.

– Useissa keskusteluissa käsitellään Venäjän ihmisoikeuksia ja sananvapautta, ihmiskauppaa sekä Kaakkois- ja Itä-Aasian tilannetta festivaalin maantieteellisen painotuksen mukaisesti, kertoo festivaalin promoottori Nelli Korpi.

Kotimaiseen ihmisoikeustilanteeseen herätellään Säilö-teoksella, joka kertoo alaikäisten turvapaikanhakijoiden tarinoita Suomesta. Se kertoo menetetystä vapaudesta, siitä kuinka unelmat on suljettu säilöönottokeskuksen ahtaaseen koppiin. Rautatientorille nousevan osallistavan ja kokemuksellisen teoksen taiteellisesta toteutuksesta vastaavat koreografi Hanna Brotherus, lavastaja-puvustaja Karoliina Koiso-Kanttila, dramaturgi Marie Kajava sekä nuorten harrastajanäyttelijöiden ja tanssijoiden ryhmä.

Sananvapaus ja Venäjä

Coming Out – Seksuaalivähemmistöt Venäjällä -esityksessä kansanedustaja Silvia Modig haastattelee Sasha Semenovaa pietarilaisesta Coming Out -järjestöstä. Järjestö on joutunut viranomaisten rankkojen erityistarkastusten kohteeksi, kun tiedon jakaminen on muuttunut rikoslaissa rangaistavaksi homopropagandaksi.

Venäjän sananvapaustilanteen raadollisuudesta kertoo Pussy Riot -ryhmän performanssi helmikuussa 2012 moskovalaisessa kirkossa ja siitä seuranneet vankeustuomiot. Pussy Riot! Punkrukous vapauden puolesta -paneelissa keskustellaan Venäjän ihmisoikeustilanteesta ja aiheesta kirjoitetusta samannimisestä kirjasta.

Festivaalille saapuva venäläiskirjailija Jeremei Aipin puhuu kirjastaan Siperian veriset lumet, joka kertoo Obin alueen vähemmistökansojen selviytymistaistelusta neuvostyrannian alkuvuosina. Toisen venäläiskirjailija Oksana Tshelysheva kirjassa He seurasivat minua kadulla kerrotaan Neuvostoliiton hajoamisen aikaisista joukkomielenosoituksista, Tšetšenian sodan julmista vaiheista, Beslanin joukkomurhasta sekä toimittajien Anna Politkovskajan ja Natalia Estemirovan salamurhista.

Kaakkois- ja Itä-Aasian ihmisoikeudet

Falun Gong -mielipidevankien ihmisoikeudet Kiinassa -keskustelussa puhutaan Falun Gongin harjoittajiin kohdistuvista ihmisoikeusrikoksista, Kiinan kommunistipuolueen toteuttaman vainokampanjan taustoista ja Suomessa asuvien kiinalaisten Jin Zhaoyu ja Jin Zhaohuan kokemuksista.

Pätevätkö länsimaiset ihmisoikeusihanteet Aasiassa vai poikkeavatko aasialaisten arvot ratkaisevasti omistamme? Asiasta keskustelevat Human Rights Working Group Indonesian Yuyun Wahyuningrum, AEPF Asian Tina Ebro ja AEPF Finlandin Anita Kelles-Viitanen ohjelmanumerossa Kenen ihmisoikeudet?

Mihin vie Myanmarin tie? Miten taata ihmisoikeuksien toteutuminen vuosikymmenien sotilasdiktatuurin jälkeen, kun ulkomaiset yritykset pyrkivät saamaan osansa maan rikkaista luonnonvaroista? Keskustelemassa muun muassa kehitysministeri Heidi Hautala ja vuoden pakolaisnainen myanmarilainen Mi Mi Po Hti.

Ihmiskauppa nykypäivänä

Johan on markkinat! Pysäytä ihmiskauppa -keskustelussa kambodzhalaisen Chab Dai -järjestön johtaja Helen Sworn ja kansanedustaja Ilkka Kantola pohtivat, miten ihmiskaupan markkinat toimivat ja miten ihmiskauppa pysäytetään.

Loppu työttömyydelle – kamalari-orjuudesta omaan elantoon -aiheesta keskustelevat nepalilaisesta kamalari-orjajärjestelmästä vapautunut opiskelija Anupa Kathariya sekä Maria Kasdaglis.

Kun ihminen on kaupan -esityksessä puhutaan ihmiskaupasta eteläisessä Afrikassa. Toimittaja Johanna Korhosen haastateltavana on ugandalainen ihmiskauppa-asiantuntija Merab Kambamu Kiremire.

Neljästoista Maailma kylässä -festivaali

Maailma kylässä on vuodesta 1995 lähtien järjestetty koko perheen ilmaisfestivaali. Se on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Festivaalilla on asiaohjelman lisäksi musiikkia, teatteria, tanssia, runoutta, katutaidetta, liikuntaa, lastenohjelmaa, ruokaa eri puolilta maailmaa sekä satoja näytteilleasettajia. Festivaalille odotetaan 60–80 000 kävijää.

Festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 25.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 26.5. kello 11–18. Päivätapahtumaan on vapaa pääsy. Festivaalin järjestää Kepa ry.

Egyptiläiskirjailija Ahmad Khalid Tawfiq on peruuttanut esiintymisensä festivaalilla. Hänet korvaa kenialainen journalisti ja tutkija Rasna Warah, jonka kirjoituksia on julkaistu laajasti kansainvälisissä sanoma- ja aikakauslehdissä.