16.08.2010

Ihmeelliset musiikkikoneet saapuvat Turun musiikkijuhlille maanantaina

Avanti! tuo mukanaan musiikkikoneita Varkauden mekaanisen musiikin museosta Sigyn-salin konserttiin. Maanantaina alkaa myös kaksi konserttisarjaa, Ortodoksikirkon Cantus Diurnus ja Tuomiokirkon Iltapäivän Bach.

Kauppatorin laidalla sijaitseva Turun ortodoksinen kirkko isännöi uutta konserttisarjaa CANTUS DIURNUS maanantaista keskiviikkoon 16.–18.8. Tunnelmallisessa ortodoksikirkossa laulaa Turku Festival Ensemble, Turun musiikkijuhlia varten koottu lauluyhtye, johon kuuluvat Tuuli Lindeberg ja Olga Nikolskaja-Heikkilä, sopraano, Johanna Talasniemi, altto, Simo Mäkinen ja Mats Lillhannus, tenori ja Ville Matvejeff, basso. Yhtyeen ohjelmassa on vokaalimusiikkia renessanssista tähän päivään: konserteissa kuullaan Tomás Luis de Victorian Missa pro defunctis, Max Regerin Morgengesang ja Nachtlied, Heinrich Schützin Die Himmel erzählen die Ehre Gottes ja Ich bin ein rechter Weinstock, Arvo Pärtin Magnificat, Sergei Rahmaninovin Bogoroditse devo ja Josef Rheinbergerin Abendlied.

Suosittu ILTAPÄIVÄN BACH -sarja on tänä vuonna kitaramusiikin juhlaa. Bachin luuttuteoksia esittävät Tuomiokirkossa maanantaista perjantaihin 16.–20.8. kitaravirtuoosi Ismo Eskelinen, nuoret lahjakkuudet Juuso Nieminen ja Otto Tolonen sekä luutisti Eero Palviainen. Ismo Eskelinen pitää musiikkijuhlilla myös kitaran mestarikurssin. Kuultavat teokset ovat Johann Sebastian Bachin sarjat E-duuri, e-molli ja g-molli, Ciaccona d-molli, Preludi, Fuuga ja Allegro Es-duuri, Preludi c-molli ja Fuuga g-molli sekä Partita c-molli.

Säveltäjän, esittäjän ja koneen musikaalista ilmaisua vertaillaan hauskassa KONE SOI! -konsertissa Sigyn-salissa maanantaina 16.8. Jani Telarannan johtama Avanti! ja solistit Kari Kriikku, klarinetti ja Tuuli Lindeberg, sopraano lainaa mekaanisia ihmesoittimia Varkauden mekaanisen musiikin museosta, ja koneiden ansiosta ääneen pääsevät niin Claude Debussy kuin Gustav Mahler. Ohjelmassa on mm. Fredrik Paciuksen Suomen laulu ja Sotilaspoika, Georg Malmsténin Mikki-Hiiri merihädässä, Charles Gounod’n Jalokiviaaria ja Esa-Pekka Salosen Floof.

Beatboxaaja Felix Zenger ja pianisti Jarkko Riihimäki panevat musiikkijuhlien konserttitarjonnan uuteen uskoon Monkissa maanantaina ja tiistaina 16. & 17.8. SIMPLY SAMPLING -konserttien ideana on päivän konserttiannin muokkaaminen Monkin henkeen sopivaksi Zengerin taiturillisten rumpusoundien ja Riihimäen jazzahtavan pianoimprovisaation avulla.

Päivän ohjelma

12.00 Ortodoksikirkko: Cantus diurnus * Turku Festival Ensemble
14.00 Tuomiokirkko: Iltapäivän Bach * Ismo Eskelinen, kitara
19.00 Sigyn-sali: Kone Soi! * Avanti!, Jani Telaranta, joht., Kari Kriikku, klarinetti, Tuuli Lindeberg, sopraano
21.00 Monk: Simply Sampling * Felix Zenger, beatboxaus, Jarkko Riihimäki, piano

Lipunmyynti
Lippuja konsertteihin saa Lippupalvelun myyntipisteistä kautta maan, Åbo Svenska Teaterin lippukassalta kauppakeskus Hansassa (Aurakatu 10) ma–pe klo 12–15 sekä konserttipaikoilta tuntia ennen konsertin alkua.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 12.-20.8.2010.

http://www.tmj.fi