16.06.2010

”Ihan paras” Tuomas Karhumieli voitti lasten LukuVarkaus 2010 -palkinnon

Nyt jo kymmenennen kerran jaetun lasten valitseman valtakunnallisen lastenkirjallisuuspalkinnon Lasten LukuVarkaus on voittanut Ritva Toivolan kirja Tuomas Karhumieli (Tammi), jonka seikkailutarina ammentaa aineksia suomalaisista kansantarinoista. Palkinnon arvo on 3500 euroa.

Lapsiraatiin kuului kuusi 9-12-vuotiasta varkautelaista alakoululaista, joiden mielestä Ritva Toivolan Tuomas Karhumieli oli ”Ihan paras! Hyvä juoni.”

Yksi raatilaisista totesi ihastuneena, ettei ole koskaan lukenut samanlaista kirjaa. Toinen totesi kirjan olevan paras, mitä hän on ikinä lukenut ja jatkoi ”luen sen toisenkin kerran, kunhan tässä nyt jaksan”. Yksi raatilaisista totesi kirjasta, että se on ”fantasiaa täynnä oleva kirja, aivan kuin se herää sisälläsi”.

Tätä fantasian heräämisen tunnetta toinen raatilaisista kuvasi siten, että kirjassa parasta oli se, miten Tuomas kertoi ”karhuna olemisen voimasta ja turvan tunteesta”. Kirjaa pidettiin hyvin jännittävänä, ”Kun Tuomas käveli karhuna metsään, se jännitti paljon”, ja kokonaisuudessaan hyvänä. Kritiikkiä kirjailija sai siitä, että oli käyttänyt muutamia vaikeita sanoja, eikä ollut kertonut tarpeeksi noidasta. Lopputoiveena kirjailijaa pyydettiin kirjoittamaan loistavaan kirjaan jatko-osa.

Ritva Toivola on palkittu ja arvostettu kirjailija, joka on julkaissut yli 30 lasten- ja nuortenkirjaa. Novellikokoelma Kummitusjuna sai vuoden 2004 Topelius-palkinnon ja hän on ollut jo aikaisemminkin Lasten LukuVarkaus –ehdokkaana vuonna 2004 kirjallaan Salaiset aikamatkat. Lasten LukuVarkaus-palkinnon perustivat vuonna 2001 StoraEnso Oyj ja Varkauden kaupunki.

Vekara-Varkaus lasten kesätapahtuma järjestetään 14.-20.6.2010.

Lasten iloksi, perheiden yhteisiin hetkiin, isovanhempia unohtamatta, vuodesta 1995