28.02.2018

Hymyilevä Kokkolan Talviharmonikka

Kahdeskymmenes Kokkolan Talviharmonikka päättyi sunnuntaina 18. helmikuuta perinteisin menoin Haitarihiihtoon ja Monotansseihin. Taiteellinen johtaja Raimo Vertainen, on väsynyt, mutta onnellinen mies.

 – Huikea viikko. Kohokohtia on niin paljon, että tässä vaiheessa kahdeksan päivän tähtihetket vyöryvät mieleen silmissä pyörivänä pitkänä filminä, Vertainen huoahtaa.

Erityisen onnellinen Vertainen on kävijämääriä laskiessaan – vuosi vuodelta ne nousevat ylöspäin.

– Kokkolan Talviharmonikan yleisömäärä oli tänä vuonna noin 5200. Se on mahtava lukema tapahtumalle, joka sijoittuu keskelle kylmintä talvea ja rajallisiin puitteisiin, ulkoilmakonsertit ovat helmikuussa luonteeltaan aika erilaisia kuin heinäkuussa, Vertainen toteaa ja viittaa nauraen perjantaina ja lauantaina järjestettyihin kävelykadun saunakonsertteihin, joista yleisö nautti toppavarusteissaan muutaman rohkean muhiessa paljussa ja saunan lämmössä.

Kahdettakymmenettä festivaalia analysoidessaan Raimo Vertainen toteaa viikon ohjelman olleen tavallaan hyvin tasainen: koko ajan tapahtui vaikka mitä. Joka päivä oli ilmaisia yleisötapahtumia, pitkin viikkoa oli korkeatasoisia huippukonsertteja, oli konsertteja kaiken ikäisille ja kaikki tutut elementit nuorista virtuooseista Kallentorin irrotteluun.

– Pysyvät elementit, joita sekä yleisö että esiintyjät aina innolla odottavat, ovat koko Talviharmonikkaviikon sielu ja vankka pohja. Sen päälle rakentuu se kaikki muu, joka usein nousee enemmän esiin, Vertainen muistuttaa ja kiittää koko Kokkolaa saumattomasta yhteistyöstä.

Toki Vertainen tunnustaa, että muutama asia kutkuttaa mieltä aivan erityisesti.

– Tiistai-illan konserttia odotin aivan erityisesti. Suomessa esiintyi ensimmäistä kertaa maailmankuulu duo, kiinalainen sheng-solisti Wu Wei ja ranskalainen Pascal Contet. Heidän yhteistyönsä ja kemiansa on uskomatonta seurattavaa. Duo julkaisi jo lähemmäs kymmenen vuotta sitten Iceberg-nimisen levyn, vaikka eivät olleet koskaan jäävuoria nähneetkään. Kokkolaan tullessaan he halusivat ehdottomasti päästä jäälle ja kävivät kahtena peräkkäisenä päivänä ennen konserttiaan kävelyllä merenjäällä. Iso osa heidän esityksiään on aina improvisaatio, johon ympäristö ja tunnelma aina tuovat oman lisänsä. Kokkolassa he halusivat aistia Pohjolan jäistä ja lumista – mutta lämmintä – tunnelmaa.

Loppuviikolla Talviharmonikassa oli erityistä latausta, kun kaupunkiin saapui CIA:n  (Kansainvälinen Harmonikkaliitto) talvikokouksen osallistujia 15 maasta. Kokoustamisen lomassa vieraat nauttivat myös upeista konserteista ja tutustuivat Kokkolaan. Harmonikkaliiton presidentti Mirco Patarini totesi, että harvoin maailmalla harmonikkafestivaaleja kiertäessään kohtaa festivaaleja, joiden järjestäjillä palaa yhtä kova into kahdenkymmenen vuoden jälkeenkin. Liitolta festivaali sai arvokkaana huomionosoituksena kunniakirjan.

– Itselleni viikon suurin ponnistus on aina Guardia Nuevan konsertit lauantaina. Perjantai oli intensiiviset harjoitukset, joiden jälkeen lähes ryömin kotiin lataamaan akkujani vähäksi aikaa. Suuren viihdekonsertin solistina meillä oli ensimmäistä kertaa Johanna Försti sekä Guardia Nueva -fanien rakastama Teemu Roivainen. Lauantai oli kerta kaikkiaan mahtava päivä!

 

Kiitos ja kumarrus, helmikuussa 2019 taas

– Meillä on upea festivaali! KIITOS yleisölle, esiintyjille, tukijoille, ystäville. Nyt on aika levähtää hetki, mutta laittakaa jo kalenteriin ylös ensi vuoden festivaalit: Kokkolan XXI Talviharmonikka vietetään 12.–19.2.2019. Juhlat jatkuvat, Raimo Vertainen kiittää ja kumartaa.

www.talviharmonikka.com