14.12.2022

Huippusolistien tähdittämä Mozartin Requiem avaa kesän 2023 Urkuyö ja Aaria -festivaalin

Urkuyö ja Aarian kesän 2023 konsertit Espoon tuomiokirkossa käynnistyvät Mozartin Requiemilla 1.6.2023. Konsertissa esiintyvät sopraano Tuuli Takala, kontratenori Teppo Lampela, tenori Tuomas Katajala ja basso Mika Kares sekä Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kamarikuoro. Avajaiskonsertin ohjelma esitetään vierailukonserttina myös Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla 31.5.2023.

Maailman tunnetuin sielunmessu Mozartin Requiem avaa Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesän 2023 konserttikauden. Teos esitetään kaksi kertaa. Festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Katajala esiintyy konsertissa myös itse. “Avajaiskonserttina esitettävä suurteos tarjoaa oivan tilaisuuden toteuttaa yleisön rakastama Mozartin sielunmessu yhdessä Urkuyö ja Aarian pitkäaikaisen kumppanin, Tapiola Sinfoniettan kanssa. Olen myös äärimmäisen iloinen teoksen esiintyjiksi lupautuneista solisteista. On upeaa päästä esittämään teos yhdessä näiden huipputaiteilijoiden kanssa.”

Avajaiskonsertin solisteina esiintyvät tämän hetken merkittävimpiin suomalaisiin ooppera- ja barokkilaulajiin lukeutuvat taiteilijat; sopraano Tuuli Takala, kontratenori Teppo Lampela, tenori Tuomas Katajala ja basso Mika Kares. Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kamarikuoro täydentävät kokonaisuuden. Kapellimestarina toimii Topi Lehtipuu ja kuoronjohtajana Hannu Norjanen.

“Avajaiskonsertti esitetään tänä vuonna Espoon tuomiokirkon lisäksi myös Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla. Uskon, että moni löytää Mozartin tunteikkaasta teoksesta lohtua ja valoa epävakaiseen maailmantilaan”, Katajala sanoo. Myös festivaalin muut konsertit tarjoavat monipuolisia elämyksiä kuulijoille. “Kesän 2023 ohjelmisto alkaa olla valmis. Luvassa on muun muassa upeita kotimaisia ja kansainvälisiä solisteja, ylevää urkumusiikkia, perinteistä kuorolaulua, uusi suomalainen kantaesitys sekä kirkko-ooppera”, Katajala jatkaa.

Mozart: Requiem

31.5. kello 19 Pyhän Laurin kirkko, Vantaa, vierailukonsertti

1.6. kello 21 Espoon tuomiokirkko, Espoo, avajaiskonsertti

Tuuli Takala, sopraano
Teppo Lampela, altto
Tuomas Katajala, tenori
Mika Kares, basso

Topi Lehtipuu, kapellimestari

Tapiola Sinfonietta
Tapiolan Kamarikuoro, kuoronjohtaja Hannu Norjanen

Liput avajaiskonserttiin Espoon tuomiokirkossa 1.6.2023 sekä vierailukonserttiin Pyhän Laurin kirkossa 31.5.2023 ovat myynnissä Lippu.fi myyntikanavissa.

Vuoden 2023 Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit pidetään Espoon tuomiokirkossa torstai-iltaisin 1.6.–31.8.2023. Kesän 2023 ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan keväällä 2023.

Avajaiskonsertin 31.5. ja 1.6. taiteilijat

Tuuli Takala, sopraano

Tuuli Takala on kuluneen vuosikymmenen aikana kivunnut suomalaissopraanoiden kansainvälisesti kirkkaimpaan kärkeen. Takalan läpimurtona pidetään vuotta 2013, jolloin hän voitti sekä Timo Mustakallio- että Kangasniemen laulukilpailut ja hämmästytti niin yleisöt kuin kriitikot Suomen Kansallisoopperassa W.A. Mozartin Taikahuilun Yön kuningattarena.

Teppo Lampela, kontratenori

Kontratenori, musiikin maisteri Teppo Lampela esiintyy kontratenori- ja baritonisolistina erityisesti barokkimusiikin ja uuden musiikin parissa.

Tuomas Katajala, tenori

Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajanakin toimiva tenori Tuomas Katajala tekee kansainvälisesti merkittävää oopperalaulajan uraa maailmalla. Hän on vieraillut oopperarooleissa maailman arvostetuimmilla lavoilla ja kotimaassa Katajala on laulanut säännöllisesti keskeisissä lyyrisen tenorin rooleissa sekä Suomen Kansallisoopperassa että Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Mika Kares, basso

Mika Kares on tällä hetkellä yksi maailman menestyksekkäimmistä oopperalaulajista ja Suomen johtava mieslaulaja. Kares on tunnettu äänensä kauneudesta, joustavuudesta ja iskuvoimasta sekä karismaattisesta lavaolemuksesta.

Topi Lehtipuu, kapellimestari

Topi Lehtipuu on yksi Suomen merkittävimmistä taiteilijoista taidemusiikin kentällä. Monipuolisena taiteilijana ja taitavana esiintyjänä tunnettu Lehtipuu on paitsi kapellimestari, myös menestynyt oopperalaulaja ja taiteellinen johtaja. Lehtipuun repertuaari ulottuu laajalle aina vanhasta musiikista moderneihin teoksiin saakka.

Hannu Norjanen, kuoronjohtaja

Tapiolan kamarikuoron taiteellisena johtajana toimiva Hannu Norjanen on nykyisin tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia kuoronjohtajia, joka on perehtynyt laajasti myös oratorio- ja muuhun orkesteri-kuoro-ohjelmistoon. Norjanen on toiminut myös Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2011-2016.

Tapiola Sinfonietta

Tapiola Sinfonietta on kansainvälisesti tunnettu kamariorkesteri, joka on saanut mainetta etenkin wieniläisklassisten teosten tyylinmukaisista tulkinnoista, rohkeista ohjelmistovalinnoista sekä ennakkoluulottomista produktioista yli taiteenalojen.

Tapiolan Kamarikuoro

Espoolainen Tapiolan Kamarikuoro on perustamisestaan vuodesta 1983 lähtien kuulunut suomalaisten kuorojen kärkikastiin. Kuoron ohjelmisto on laaja ulottuen barokista nykymusiikkiin, erityisosaamisenaan romanttinen ja uudempi kuoromusiikki.

www.urkuyofestival.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

12.03.2024

Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesän 2024 ohjelma on julkaistu

Urkuyö ja Aaria -festivaalin torstai-iltojen konserteissa Espoossa kuullaan kesän aikana kattava kokonaisuus romanttisia liedejä, kamarimusiikkia, urkutaiturointia sekä suomalainen kantaesitys. Festivaalin avaa G.F. Händelin Messias dramatisoituna versiona. Espoolaisen Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesän punaisena lankana kulkee…