16.03.2011

Huippuryhmä Derevo saadaan Jyväskylän Kesään

Sanattoman teatterin sateenkaaren alla nähdään tänä kesänä jo aiemmin julkaistujen tanssiesitysten lisäksi fyysistä teatteria, klovneriaa ja mimiikkaa sekä Suomessa harvemmin nähtävää aikuisten nukketeatteria jättikokoisilla nukeilla.

Venäläinen, fyysisen teatterin huippuryhmä Derevo saadaan Jyväskylään Kesään uusimmalla teoksellaan. Mystinen Harlekin sai loistavan vastaanoton Edinburghin Fringessä viime elokuussa. Yli 1200 esityksen joukosta se rankattiin viiden kiinnostavimman teoksen joukkoon. Ryhmän johtaja Anton Adasinsky on monilahjakkuus ja se näkyy teosten tasossa. Hyvän ja pahan taistelusta kertovassa Harlekiinissa yhdistyvät musiikki, tanssi ja sirkus sekä hieno näyttämöestetiikka.

Bulgarialais-ranskalainen miimikko Guerassim Dichliev on alansa parhaita. Pitkäaikainen yhteistyö arvostetun miimikko Marcel Marceaun assistenttina on hionut hänestä loistavan esiintyjän. Kaupunkifestivaalilla nähtävä Mies ja matkalaukku on maahanmuuttajasta kertova, vahvasti omaelämäkerrallinen tarina. Teos on syntynyt lähes 20 vuoden aikana, kun Dichliev on ollut poissa omasta kotimaastaan. Kesässä häneltä nähdään myös miiminen tulkinta Stravinskyn Kevätuhrista yhdessä konserttipianistien Ursula von Lerberin (FIN/FRA) ja Christian Erbslöhin (FRA) kanssa.

Taina Mäki-Ison monikielinen Kohti horisonttia -esitys on omaperäinen yhdistelmä klovneriaa, teatteria, tanssia ja musiikkia. Mäki-Iso on fyysiseen teatteriin erikoistunut pitkän linjan ohjaaja, opettaja ja näyttelijä. Syksyllä 2010 ensi-iltansa saanut pitelemätön esitys on otettu riemulla vastaan. Yksinäinen, keski-ikäinen Martta saa potkut toimestaan. Se sysää hänet kriisiin ja peruskysymyksen äärelle: Onko tulevaisuudella minulle enää mitään annettavaa?

Martti Suosalo ja Satu Paavola kysyvät sielun hintaa

”3D –Dirty, Difficult, Dangerous” on musta komedia välittömän nautinnon kulttuurista. Kysymykset ihmisten tasa-arvoisuudesta, oikeudesta omaan ruumiiseen ja yksilön valinnasta ja vastuusta liekitetään hulvattomalla tavalla. Suosittuun tv-kokkiformaattiin puetussa teoksessa esiintyy viisi jättikokoista nukkea ja kaksi näyttelijää. Idean äiti, käsikirjoittaja, nukkien tekijä, lavastaja ja puvustaja on nukketaiteilija Satu Paavola. Esityksessä hänellä on parinaan näyttelijä Martti Suosalo. Teoksen ensi-ilta oli viime syyskuussa Turun Linnateatterissa. Teoksen ohjaaja, kansainvälisesti tunnettu australialais-hollantilainen Neville Tranter saapuu Jyväskylän Kesään ja hän myös kurssittaa suomalaisia nukkenäyttelijöitä festivaalin aikana.

Kaikki esitykset nähdään Jyväskylän kaupunginteatterissa festivaaliviikolla 12.-17.7.2011.

Etusivu