22.04.2010

Honkahovin Taidekeskuksen kesänäyttely 2010 Mäntässä

Näyttelyn kuraattori: Hannu Castrén

Näyttelyn taiteilijat: Elina Försti, Radoslaw Gryta, Eero Hiironen, Jaakko Himanen, Marjatta Holma, Touko Issakainen, Harald Karsten, Outi Markkanen, Reima Nevalainen, Ron Nordström, Eeva Peura, Ulla Pohjonen, Riitta Rönkkö, Tuija Teiska ja Riitta Turunen

Näyttelyn otsikko on syntynyt ajankohtaisten käsitteiden slow food, slow design, slow fashion, slow cities ja SLOW LIFE mietiskelyn pohjalta. Miten slow-filosofia on sovitettavissa nykytaiteeseen ja miten sen voisi ilmaista reilulla suomen kielellä? Näin syntyi kesänäyttelylle kansan muotoileman sananparren mukainen otsikko Hitaasti mutta varmasti.

Taide taiteilijan itseisarvoisena luomuksena on modernin aikakaudella pyrkinyt julistamaan henkisiä arvoja hyvän elämän takeena. Elämän estetiikka yhdistää taiteen ja slow-filosofian toisiinsa. Onko kuitenkin niin, että taidemaailman hektisyydestä on tullut suurin vaara itse taiteelle? Nyt kuulutetaan sellaisen taiteen puolesta, joka herättäisi vilkasta keskustelua ja mitä ilmeisemmin keskustelu on tarkoitettu globaalin taidemaailman kuultavaksi ja reagoitavaksi. Mikä kohtalo on sellaisilla taideteoksilla, jotka viestivätkin ihan hiljaa tai vetoavat hiljaisuuteen mediaähkyisen puheskelun sijaan? Tällaisia asioita mietin kuraattorin päässäni.

Taiteilijavalinnoissa on ollut tärkeänä lähtökohtana se mitä hän tekee, mutta yhtä paljon miten hän tekee. Siis taiteen, taidon ja siitä seuraavan taiteilijan luomisetiikan kokonaisuus. Käytetyt materiaalit myös kiinnostivat suuresti.

Otsikko on näyttelyn yleishenkeä luova ja kiteyttäväkin, mutta kuraattori ei halua kahlita taiteilijoita eikä näyttelyvieraita omilla merkityksenannoillaan. Vastaanottajan suhteen otsikko silti suosittelee läsnäoloa ja vuorovaikutusta lähestymistapana: etäisyyden päästä aivan lähelle ja tarvittaessa ympäri. Usein viesti tai taiteen tuottama elämys syntyy vähitellen yksityiskohdista, jotka liittyvät kokonaisuudeksi kuin sanat lauseeksi. Taideteos ei tunnusta ideaalietäisyyden standardia.

Taidekeskus Honkahovin kesänäyttely 13.6.-15.8. klo 11 – 18 avoinna joka päivä, myös juhannuksena. Liput 2€ -8€.

http://www.honkahovi.fi