12.05.2014

Hofesh Shechter Company tarjoaa Kuopio Tanssii ja Soissa spektaakkelin, joka ei heti unohdu

Brittiryhmän esitys yhdistää taitavinta tanssia ja livemusiikkia klassisesta rockiin. Espanjalainen flamencoryhmä Ballet Nacional de España tuo mukanaan myös laulajat ja muusikot. Lisäksi Satamatorilla tanssitaan Sami Pitkämön orkesterin ja Johanna Förstin johdolla. Tänä kesänä Kuopio todella tanssii ja soi!

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali juhlii kesäkuussa 45. juhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi festivaali tuo Kuopioon Suomessa ensikertaa nähtävät Hofesh Shechter Companyn ja Dada Masilon. Espanjan kärkiryhmiin kuuluva Ballet Nacional de España saapuu kaupunkiin kastanjettien rytmittämänä koko balettitalon 68 työntekijän voimin.

Kuopio Tanssii ja Soi on historiansa ensimetreiltä asti keskittynyt vahvasti tanssiin, mutta tänä vuonna soiva osuus on varsin voimakkaasti läsnä.

Englannissa asuvan israelilaiskoreografi Hofesh Shechterin Political Mother on huikea spektaakkeli, jossa yhdistyvät vahva, fyysinen tanssi ja livemusiikki viuluineen, valtavine lyömäsoittimineen ja rokkareineen.

– Hofesh Shechter kuuluu tämän ajan kärkitekijöihin. Olen aina sanonut, että jokainen sukupolvi löytää omat muotonsa. Hofesh vastaa tämän päivän tarpeisiin ja heijastaa aikamme tuntoja. Hänen tyylinsä on omaperäinen ja tunnistettava, festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen sanoo.

Shechterin tanssiryhmän tulo Kuopioon on paitsi merkittävä tanssitapahtuma Suomessa, myös merkityksellinen taiteilijalle itselleen. Shechterin uran ensimmäinen koreografia esitettiin nimittäin juuri Kuopio Tanssii ja Soilla vuonna 2003 järjestetyssä kansainvälisessä koreografikilpailussa.

– On käsittämätöntä ja sanoinkuvaamatonta tulla takaisin kymmenen vuotta myöhemmin oman ryhmän kanssa, Shechter sanoo.

Flamencon ja Andalusian kaihoa Musiikkikeskukseen tuo Ballet Nacional de España, jonka esityksessä niin ikään nähdään elävää musiikkia. Sillä mitäpä olisi flamenco ilman laulajiaan ja kitaristejaan! Ryhmän johtajan Antonio Najarron Suite Sevillassa katsoja pääsee kokemaan muun muassa Sevillan pääsiäisviikon ja ferian erityislaatuisen tunnelman.

Eikä sovi unohtaa Pariisissa ja Lyonissa mainetta niittänyttä Dada Masiloa, joka tuo ihanat afrikkalaiset joutsenensa Tšaikovskin ja afrikkalaisien rytmien kera keskelle Suomen kesää.

Juhlavuoden kunniaksi Satamatorilla järjestetään avajaispäivän iltana kaikille avoimet toritanssit. Tansseihin meidät johdattaa Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmasta tuttu Sami Pitkämön orkesteri solistinaan Johanna Försti.

Myös Uotinen lupaa pyörähtää tansseissa.

– Ja saatan minä laulahtaakin, hän paljastaa.

45. Kuopio Tanssii ja Soi 12.–18.6.2014

www.kuopiodancefestival.fi