13.05.2011

Hilpeä heinäkuu Kuhmossa – koko perheen kesäjuhla!

Hilpeä heinäkuu on tärkeä osa Kuhmon kesää: silloin on koko perheelle tarjolla antoisaa yhdessäoloa kulttuurin, luonnon ja liikunnan parissa. Tartu kiinni tapahtumakesän kaikkiin kulmiin, älä anna helteen tai sateen lannistaa. Heinäkuu on tarkoitettu juuri Sinulle ja lapsillesi, juuri Sinulle ja vanhemmillesi sekä isovanhemmillesi. Luvassa on iloa, unelmia, ääniä, hiljaisuutta, hyvää oloa, yhdessäoloa ja yllätyksiä.

Tämän lupauksen toistavat kuhmolaiset Hilpeän heinäkuun tekijät myös kesän 2011 osalta. Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa viidettä kertaa ajalla 30.6.−31.7. ja sen ohjelmassa on 121 tasokasta kulttuuri- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille.

Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat Juminkeko, Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 10 yhteistyökumppania. Mukana ovat Kainuun Pirtti Oy, Kainuun Rastiviikko, Kalevala Spirit Kuhmo, Kuhmolainen yleisurheilucup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät ry, Kuhmon kaupunginkirjasto, Kuhmon 4H-yhdistys, MLL:n Kuhmon yhdistys ry sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo. Yhdessä toimijat ovat luoneet 32 päivää kestävän ohjelmakokonaisuuden. Ohjelma sisältää musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoretkiä, runoja ja näyttelykierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, MLL:n Kuhmon yhdistys sekä Kuhmo-talo. Nimensä mukaisesti Sommelo tarjoaa kansanmusiikkikonsertteja, mutta myös varjo- ja nukketeatteria sekä satuja, ja Kuhmon Kamarimusiikki klassista musiikkia: kaksi lastenkonserttia, soitinesittelytilaisuuksia ja musiikkikurssien oppilaiden hienoja konsertteja. Kuhmo-talon kesämuusikot soittavat sekä klassista musiikkia että kansanmusiikkia ja lisäksi viihdettä omissa kahvikonserteissaan. MLL:n Kuhmon yhdistys tuo Kuhmoon lastenmusiikkia Rokkiritarin konsertissa 2.7.

Käsillä tekemisen iloja tarjoavat Kainuun Pirtti ja Kuhmon 4H-yhdistys. Kainuun Pirtin käsi-työpajoissa työstetään villaa eri muodoissa. 4H-väki tutustuttaa askartelun ohella kodin lemmikkieläimiin.

Luontoon voi tänä kesänä tutustua Luontokeskus Petolan näyttelykierroksilla, joissa aiheena ovat Petojen pennut. Omat päivänsä ovat niin sudella, karhulla, ahmalla kuin ilvekselläkin.

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa sekä Kainuun Rastiviikon tilaisuuksissa ja tietysti Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssikurssilla. Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta, Rastiviikolla tietysti suunnistaa taitojensa mukaisilla radoilla ja tanssikurssilla opetella mm. nykytanssia, show-tanssia, hiphoppia ja jazz-tanssia. Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua.

Sanallista taidetta on esillä Kuhmon kirjaston tarjoamana. Kirjastolla on tarjolla lorutuokioita ja Runopuu-näyttely.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Joka päivä on tarjolla jokin multimediaesitys tai muita toimintoja kalevalaisesta maailmasta ja tietysti aina mahdollisuus tutustua talon näyttelyihin ja kirjoihin.

Myös museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan talomuseoon tutustutaan Pikkupiian retkillä ja Talvisotamuseoon Pikkulotan kierroksilla. Kalevala Spirit Kuhmon kesän ohjelmassa on kalevalainen kolmiottelu. Se koostuu kolmesta osasta: puujaloilla pisimmälle, hevosenkenkää vähän kauemmas ja vauhditonta pituutta tyylikkäästi.

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2011. Hilpeä heinäkuu avataan 30. kesäkuuta klo 18 Kuhmo-talon ulkolavalla pidettävällä kesämuusikoiden lastenkonsertilla. Koko avajaispäivä on jo ohjelmaa täynnä, sillä samana päivänä vietetään Sommelon avajaisia, kuullaan Sommelon tilaussävellys ja kahvitellaan kesämuusikkojen musiikin tahdissa.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.

Hilpeän heinäkuun perustajiin ja päätoimijiin kuuluva Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 10.-23.7.2011.