19.04.2012

Hilpeä heinäkuu – koko perheen kesäjuhla

Kesä tulla nelistää
pitkin metsäkujaa.
Orava jo ihmettelee
vauhtia niin lujaa.
– Minne kiire, kyselee,
Minne sinä riennät?
– Lapset tuolla odottaa
tapahtumaa somaa.
En jouda tässä minäkään
pitämään nyt lomaa.
Kiipeä jo sinäkin
tuohon satupuuhun.
Siitä hyppää iloisesti
Hilpeään heinäkuuhun.

Hilpeä heinäkuu on oleellinen osa Kuhmon kesää: koko perheelle on taas tarjolla antoisaa yhdessäoloa kulttuurin, luonnon ja liikunnan parissa. Tule mukaan leikkiin, ota lapset mukaan, ota isä ja äiti sekä isovanhemmat mukaan! Sää saattaa vaihdella, hyttyset parveilla, mutta heinäkuu on hilpeä – Kuhmo on heinäkuussa Lasten Kuhmo. Luvassa on iloa, unelmia, ääniä, hiljaisuutta, hyvää oloa, yhdessäoloa ja yllätyksiä.

Tämän lupauksen toistavat kuhmolaiset Hilpeän heinäkuun tekijät kesän 2012 osalta. Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa kuudetta kertaa ajalla 27.6.−31.7. ja sen ohjelmassa on 116 tasokasta kulttuuri- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille.

Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 10 yhteistyökumppania. Mukana ovat Erämatkailu Piirainen ja Kuhmon Peurat, Kainuun Pirtti Oy, Kuhmolainen yleisurheilucup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät ry, Kuhmon kansalaisopisto, Kuhmon kaupunginkirjasto, Lentua-seura ry, MLL:n Kuhmon yhdistys ry sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo. Yhdessä toimijat ovat luoneet 35 päivää kestävän ohjelmakokonaisuuden. Ohjelma sisältää musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoretkiä, runoja ja näyttely¬kierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, MLL:n Kuhmon yhdistys sekä Kuhmo-talo. Nimensä mukaisesti Sommelo tarjoaa kansanmusiikki¬konsertteja ja Kuhmon Kamarimusiikki klassista musiikkia: lastenkonsertti runojen kera on 22.7., toinen otsikolla Papageno 26.7. ja musiikkikurssien oppilaiden hienoja konsertteja useana päivänä. Kannattaa muistaa myös Sommelon lapsille ja nuorille suunnatut kurssit! Kuhmo-talon kesämuusikot tarjoavat klassista musiikkia sekä myös kansanmusiikkia ja viihdettä omissa kahvi¬konserteissaan. MLL:n Kuhmon yhdistys tuo Kuhmoon lastenmusiikkia Mimin ja Kukun konsertissa 15.7.
Käsillä tekemisen iloja tarjoaa Kainuun Pirtti. Kainuun Pirtin käsi¬työpajoissa (18. ja 25.7.) virkataan, neulotaan ja punotaan sormin ja puikoilla räsystä ja trikoosta kransseja, pannunalusia, koruja ja koristeita.

Luontoon voi tänä kesänä tutustua Luontokeskus Petolan näyttelykierroksilla, joissa aiheena ovat petojen pennut. Petola kutsuu myös perheretkille 1. ja 22.7. sekä kulkemaan luontopolkua. Lentua-seuran rotikkaretki 15.7. täydentää luontotarjonnan.

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa, Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssikurssilla sekä Erämatkailu Piiraisen ja Kuhmon Peurojen Rastiralli-metsäseikkailussa. Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta ja tanssi¬kurssilla opetella mm. nykytanssia, show-tanssia, breikkiä, jazz-tanssia, primitiivitanssia, sirkus¬taiteilua, joogaa sekä tanssi-liiketerapiaa.

Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua. Rastiralli-metsäseikkailuissa 18. ja 23.7. kierretään helppo ja lyhyt rastireittisuunnistusrata, tutustutaan luonnon ihmeisiin ja tehdään erilaisia tehtäviä. MLL:n temppurata 7.7. herättänee myös riemastusta laajassa kohderyhmässä.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Joka päivä on tarjolla jokin multimedia¬esitys tai muita toimintoja kalevalaisesta maailmasta, askartelua, leikkejä jopa seikkailurata. Aina on mahdollisuus tutustua myös talon näyttelyihin ja kirjoihin. Pekka Kuusiston Kalevala-aiheinen tilaussävellys soi tietokonesovellutuksena koko heinäkuun Juminkeossa.

Kuhmon kirjasto tarjoaa Hellin satutuokioita ja koko heinäkuun avoinna olevan Nuket kirjastossa -näyttelyn. Myös museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan talomuseoon tutustutaan Pikkupiian retkillä ja Talvisotamuseoon Pikkulotan kierroksilla.

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2012. Hilpeä heinäkuu avataan jo 27. kesäkuuta klo 18 Kuhmo-talon ulkolavalla pidettävällä kesämuusikoiden lastenkonsertilla.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.

Tapahtuman markkinointia ovat tukeneet Kuhmon Osuuspankki, Neste Kuhmo ja Paikallislehti Kuhmolainen.

Hilpeän heinäkuun esite on ilmestynyt ja sen graafisesta suunnittelusta on jälleen vastannut Klaus von Matt.

Lisätietoja myös kotisivuilta
www.lastenkuhmo.fi