29.04.2010

Hilpeä heinäkuu – koko perheen kesäjuhla Kuhmossa

Lapset, mummo, ukki,
meidät vauhtiin pukki.
Kuka vielä lisää?
Älä unohda isää!
Äiti lähti mukaan.
Puutu ei enää kukaan.
Minne mennään – kuuhun?
Hip heijaa:
Hilpeään heinäkuuhun!

Hilpeä heinäkuu on tärkeä osa Kuhmon kesää: silloin on koko perheelle tarjolla antoisaa yhdessäoloa kulttuurin, luonnon ja liikunnan parissa. Tartu kiinni tapahtumakesän kaikkiin kulmiin, älä anna helteen tai sateen tai hyttysten lannistaa. Heinäkuu on tarkoitettu juuri Sinulle ja lapsillesi, juuri Sinulle ja vanhemmillesi sekä isovanhemmillesi. Luvassa on iloa, unelmia, ääniä, hiljaisuutta, hyvää oloa, yhdessäoloa ja yllätyksiä.

Tämän lupauksen toistavat taas kuhmolaiset Hilpeän heinäkuun tekijät kesän 2010 esitteessään. Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa neljättä kertaa ajalla 30.6.−31.7. ja sen ohjelmassa on 140 tasokasta kulttuuri- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille.

Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat Juminkeko, Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 12 yhteistyökumppania. Mukana ovat Kainuun Pirtti Oy, Kalevala Spirit Kuhmo, Kuhmolainen yleisurheilucup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät ry, Kuhmon Kalevalaiset Naiset ry, Kuhmon kansalaisopisto, Kuhmon kaupunginkirjasto, Kuhmon 4H-yhdistys, Lentua-Seura ry, MLL:n Kuhmon yhdistys ry sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo. Yhdessä toimijat ovat luoneet 32 päivää kestävän ohjelmakokonaisuuden. Ohjelma sisältää musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoretkiä, runoja ja näyttelykierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, MLL:n Kuhmon yhdistys sekä Kuhmo-talo. Nimensä mukaisesti Sommelo tarjoaa kansanmusiikki¬konsertteja ja Kuhmon Kamarimusiikki klassista musiikkia: tänä vuonna hienona erikoisuutena lasten oopperan, Benjamin Brittenin Pienen nokipojan. Kuhmo-talon kesämuusikot yhdistävät sekä näitä kahta musiikkia että muita musiikki¬virtauksia omissa kahvi¬konserteissaan. MLL:n Kuhmon yhdistys tuo Kuhmoon lastenmusiikin tekijäryhmän nimeltä Tohtori Orff.

Käsillä tekemisen iloja tarjoavat Kainuun Pirtti, Kuhmon 4H-yhdistys ja Kuhmon kansalaisopisto. Kainuun Pirtin käsityöpajoissa valmistetaan mm. kaislaveneitä. Kansalaisopisto neuvoo kesähuivin teossa ja muussakin askartelussa. 4H-väki johdattaa askartelun ohella luonnon ja eläinten periin, kuten järjestön luonteeseen hyvin sopii.

Luontoretkillä tavataan monenmoisia eläimiä. Lentua-Seura tarjoaa linturetkeä Kämärän lintutornille sekä rotikkaretken Mammankaivolle. Rotikkaretkellä tutustaan mm. päiväperhosiin ja kovakuoriaisiin. Luonto-ohjelmia täydentävät ja syventävät Luontokeskus Petolan luontopolku- sekä näyttelykierrokset. Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa sekä Kuhmon kansalaisopiston tanssipäivässä ja tietysti Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssikurssilla. Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta, tanssikurssilla opetella mm. nykytanssia, show-tanssia, hiphoppia ja jazz-tanssia. Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua.

Sanallista taidetta on esillä Kuhmon kirjaston ja Kuhmon Kalevalaisten Naisten toimesta. Kirjastolla on tarjolla satutuokioita ja Nalle-näyttely. Kuhmon Kalevalaiset Naiset järjestävät Suven ja runon päivänä 6.7. lasten runokaraoken, jossa voi lukea omia ja kuunnella lastenrunoja – joko muiden tekemiä tai itse kirjoittamia.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Joka päivä on tarjolla jokin multimediaesitys sekä mahdollisuus tutustua talon näyttelyihin ja kirjoihin. Myös museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan talomuseoon tutustutaan Pikkupiian retkillä ja Talvisotamuseoon Pikkulotan kierroksilla. Kalevala Spirit Kuhmon kesän ohjelmassa on kalevalainen taidepaja ja piirustuskilpailu, jonka aiheena ovat Kalevalan hahmot.

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2010. Hilpeä heinäkuu avataan 30. kesäkuuta klo 18 Kuhmo-talossa pidettävällä kesämuusikoiden lastenkonsertilla.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.

Tapahtuman markkinointia on tukenut Kuhmon Osuuspankki.

Lasten Kuhmo -työryhmän jäsenet:
Juminkeko, Sirpa ja Markku Nieminen
Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Pekka Huttu-Hiltunen
Kuhmon Kamarimusiikki, Sari Rusanen
Kuhmo-talo, Matti-Jussi Pollari
Luontokeskus Petola, Eeva Pulkkinen

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 11.-24.7.201.