19.05.2009

Hilpeä heinäkuu jälleen Kuhmossa

Tule mukaan!
Ei kukaan
halua olla poissa,
kun ilo paistuu voissa
ja riemu sulaa suussa
Hilpeässä heinäkuussa!

Hilpeä heinäkuu saapuu jälleen – hurjana, hassuttelevana, hiljaisena kuiskauksena, liplattavana laineena, raeryöppyinä, laulavina sadepisaroina – kaikille lapsille ja perheille jotain tarjoavana. Luvassa on iloa, unelmia, ääniä, hiljaisuutta, hyvää oloa, yhdessäoloa ja yllätyksiä.

Näin lupaavat kuhmolaiset Hilpeän heinäkuun tekijät kesän 2009 esitteessään. Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa kolmatta kertaa ajalla 27.6.−31.7. ja sen ohjelmassa on 136 tasokasta kulttuuri- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille.

Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat Juminkeko, Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 13 yhteistyökumppania. Mukana ovat Kainuun Pirtti Oy, Kalevala Spirit Kuhmo, Kuhmolainen yleisurheilucup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät ry, Kuhmon Kalevalaiset Naiset ry, Kuhmon kansalaisopisto, Kuhmon kirjasto, Kuhmon seurakunta, Lentua-seura ry, MLL:n Kuhmon yhdistys ry, Taiga Spirit sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo. Yhdessä toimijat ovat luoneet 35 päivää kestävän ohjelmakokonaisuuden. Ohjelma sisältää musiikkia, käsillä tekemistä, luontoretkiä, runoja ja näyttelykierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, MLL:n Kuhmon yhdistys, Kuhmo-talo sekä Kuhmon seurakunta. Nimensä mukaisesti Sommelo tarjoaa kansanmusiikkikonsertteja ja Kuhmon Kamarimusiikki kamarimusiikkikonsertteja. Kuhmo-talon kesämuusikot yhdistävät sekä näitä kahta musiikkia että muita musiikkivirtauksia omissa kahvikonserteissaan. MLL:n Kuhmon yhdistys tuo Kuhmoon televisiostakin tutut Mimin ja Kukun, seurakunta pitää urkutuokioita ja järjestää vauvamuskareita.

Käsillä tekemisen iloja tarjoavat Kainuun Pirtti, Kuhmon kansalaisopisto ja Luontokeskus Petola. Kainuun Pirtin käsityöpajoissa valmistetaan mm. ruusuja, ritsoja ja luomuonkia, Petolan puuhapäivässä pajupillejä ja kaarnalaivoja. Kansalaisopiston kuvataidepäivässä piirretään, maalataan, kuvataan ja painetaan kesätunnelmia sekä luonnossa että sisällä.

Luontoretkillä tavataan monenmoisia eläimiä. Lentua-seura tuo ohjelmaan linturetket Kämärän lintutornille sekä rotikkaretken Pajakkakoskelle. Rotikkaretkellä tutustaan mm. päiväperhosiin ja kovakuoriaisiin. Yritys nimeltä Taiga Spirit vie nimensä mukaisesti lapsiperheet lähelle luontoa: ohjelmassa on karhunkatseluretki Vartiukseen. Luonto-ohjelmia täydentävät ja syventävät Luontokeskus Petolan luontopolku- sekä näyttelykierrokset.

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa sekä Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssikurssilla. Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta, tanssikurssilla opetella mm. nykytanssia, show-tanssia, hiphoppia ja copoeiraa. Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua.

Sanallista taidetta on esillä Kuhmon kirjaston ja Kuhmon Kalevalaisten Naisten toimesta. Kirjastolla esiintyy Pöytäteatteri Helikko. Kuhmon Kalevalaiset Naiset kuljettavat lapset kirjailija Irma Hannulan Kidet-tilalle, jossa on satutunteja pihamaalla. Suven ja runon päivänä 6.7. Kalevalaiset Naiset järjestävät lasten runokaraoken, jossa voi lukea omia ja kuunnella lastenrunoja – joko muiden tekemiä tai itse kirjoittamia. Kuhmon kirjastolla on lisäksi lastenkirjanäyttely koko Hilpeän heinäkuun ajan.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Joka päivä on tarjolla jokin multimedia-esitys sekä mahdollisuus tutustua talon näyttelyihin ja kirjoihin.

Myös museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan talomuseoon tutustutaan Pikkupiian kierroksilla ja Talvisotamuseoon Pikkulotan kierroksilla. Kalevala Spirit Kuhmon kesän ohjelmassa on lammaslabyrintti, joka on leikkimielinen seikkailu Heini-lampaan luokse.

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2009. Hilpeä heinäkuu avataan 27. kesäkuuta klo 14 Kuhmo-talossa pidettävällä kesämuusikoiden lastenkonsertilla.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.

Tapahtuman markkinoinnin on mahdollistanut Kuhmon Osuuspankki.

Lisätietoja Lasten Kuhmo -työryhmän jäseniltä:
Juminkeko, Sirpa ja Markku Nieminen, puh. (08) 653 0670
Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Pekka Huttu-Hiltunen, puh. 044 250 1396
Kuhmon Kamarimusiikki, Sari Rusanen tai Tuulikki Karjalainen, puh. (08) 652 0936
Kuhmo-talo, Matti-Jussi Pollari, puh. (08) 6155 5451
Luontokeskus Petola, Eeva Pulkkinen, puh. 0205 64 6380

http://www.lastenkuhmo.fi