01.07.2014

Hilpeä Heinäkuu alkaa Kuhmossa

Ihmeellinen on Kainuun kesä – ihmeitä ja iloa täynnä on Kuhmon HILPEÄ HEINÄKUU!  Lapsille ja perheille on taas ladattuna kokonainen kuukausi yhdessä viihtymistä, kokemista ja oppimistakin.  Mukana pelissä on paljon musiikkia, leikkiä, perinnettä, liikuntaa ja luontoa.  Pääosassa on kuitenkin kuhmolainen kesä aurinkoisine ja sateisine päivineen, linnunlauluineen ja hyttysineen, virtaavine koskineen ja leppoisine uimavesineen.

Tämän lupauksen antavat kuhmolaiset Hilpeän heinäkuun tekijät kesän 2014 osalta.  Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa kahdeksatta kertaa ajalla 1.−31.7. ja sen ohjelmassa on 90 tasokasta kulttuuri- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille. Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamari­musiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 10 yhteistyökumppania.  Mukana tänä vuonna ovat Kainuun Pirtti Oy, Kuhmolainen yleisurheilu­cup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät ry, Kuhmon Hanka-Martat ry, Kuhmon kaupunginkirjasto, Kuhmon 4H-yhdistys, Lentiiran kyläyhdistys ry, MLL:n Kuhmon yhdistys ry sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo.  Yhdessä toimijat ovat luoneet 31 päivää kestävän ohjelma­kokonaisuuden.  Ohjelma sisältää musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoelämyksiä, runoja ja näyttelykierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki sekä Kuhmo-talo. Sommelo tarjoaa tietysti kansanmusiikkikonsertteja ja mm. 2.7. metsäretki Nallekarhun matkassa.  Kuhmon Kamarimusiikin herkut ovat klassista musiikkia: lasten­konsertti Babar-norsun tarina 22.7. ja musiikkikurssien oppilaiden hienoja konsertteja useana päivänä.  Kannattaa muistaa myös Sommelon lapsille ja nuorille suunnatut kurssit!  Kuhmo-talon kesämuusikot tarjoavat klassista musiikkia sekä myös kansanmusiikkia ja viihdettä omissa kahvikonserteissaan.  Kesämuusikoitten suuri lasten­konsertti 1.7. saa lisäkseen tänäkin vuonna pienille lapsille suunnatun konsertin 6.7.

Käsillä tekemisen iloja tarjoaa Kainuun Pirtti.  Kainuun Pirtin käsityöpajoissa (16. ja 23.7.) puuhataan monenlaisten materiaalien parissa ja jokainen saa tasolleen ja taipumuksilleen sopivaa opastusta käsitöissä.

Luontoon voi tänä kesänä tutustua Luontokeskus Petolan näyttelykierroksilla, joissa ollaan useaan kertaan eri petojen jäljillä, ohjatusti ja turvallisessa näyttely-ympäristössä. Ehkäpä tässä yhteydessä voidaan mainita myös koko heinäkuun Kuhmon kirjastossa esillä oleva Ötökät ja öttiäiset -näyttely.  Lentuan luontotuvalla paistetaan lettuja ja leikitään yhdessä 8.7.

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa, Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssi­kurssilla sekä Lentiiran kyläyhdistyksen pihaolympialaisissa 5.7. Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta ja tanssikurssilla opetella mm. nykytanssia, street-, breikki- ja jazz­tanssia, tanssiakrobatiaa, improvisaatiota, paritekniikkaa ja lasten tanssia.  Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua. MLL:n puuhapäivät keskiviikkoisin tarjoavat muun ohessa myös liikuntaa pienimmille.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Joka päivä on tarjolla jokin multimedia­esitys tai muita toimintoja kalevalaisesta maailmasta, askartelua ja leikkejä. Aina on mahdollisuus tutustua myös talon näyttelyihin ja kirjoihin.

Kuhmon kirjasto tarjoaa jo mainitun ötökkänäyttelyn ohella Kuhmon Helkanuorten tarina­tuokioita. Myös museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan talomuseoon tutustutaan Pikkupiian retkillä ja Talvisotamuseoon Pikkulotan kierroksilla.

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2014. Hilpeä heinäkuu avataan 1.7. klo 18 Kuhmo-talolla pidettävällä kesämuusikoiden suurella lastenkonsertilla.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.

Valtaosin tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta joihinkin liittyy pääsylippu, osallistumismaksu tai ilmoittautuminen. Näistä löydätte lisätietoja esitteestä tai verkkosivuiltamme.

Tapahtuman markkinointia ovat tukeneet Kuhmon Osuuspankki ja Paikallislehti Kuhmolainen.

Hilpeän heinäkuun esite on ilmestynyt ja sen graafisesta suunnittelusta on jälleen vastannut Klaus von Matt.

www.lastenkuhmo.fi

www.kuhmofestival.fi