21.05.2014

Hetkinen – kesä on hektinen Mäntän kuvataideviikoilla


Mäntän kuvataideviikkojen oheisohjelma on runsas. Ensi kesänä pääsee paitsi taidenäyttelyyn, myös teatteriin, runotörmäytykseen, luontokierrokselle, animaatiojuhliin ja performanssikahville.

Kuvataideviikot tuottaa Mänttään myös teatteriesityksen. Kristian Smedsin ohjaama kahden kuvanveistäjän esittämä Veistäjät esitettiin ensi kertaa keväällä Kansallisteatterissa. Mäntässä siitä on luvassa kaksi erikoisnäytöstä Myllyrannan isossa, puisessa venesuulissa 1.8. ja 2.8. Lavalle astuvat Tapani Kokko ja Juha Menna. Veistäjät puhuu leikkimielisyyden tärkeydestä, ihmisen mielikuvituksen positiivisesta voimasta ja kuvataiteilijana olemisesta. Liput 25 € ennakkoon Taidekaupunki-info, Seppälän puistotie 2, 03 4888 555 sekä
Pekilo, 0440  234 587.

Hetkinen on näyttelyn teema, ja sen kunniaksi Minna Joenniemi vetää omat kuraattorikierroksensa tarttumalla hetkeen, eli arpomalla. Runollisilla taidekierroksilla on otsikkona 1+1=3, koska runo ja taideteos ovat yhdessä enemmän.

Näyttely käsittelee hetkeen tarttumisen halua ja paineita. Erilaisilla hetkinen-teemaisilla näyttelykierroksilla
taiteilijat ja kutsuvieraat katsovat Pekilon kokonaisuutta luonnon, tulevaisuuden, arkkitehtuurin sekä elämän ja erotiikan näkökulmasta.

Hetkinen-salongissa 12.7. viisi kuvataiteilijaa ja runoilijaa esiintyvät ja työstävät yhteisteoksia, jotka nähdään elokuussa Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaalin Runokuun ohjelmassa, paikkana Virka-galleria.

Suomalainen animaatio täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja mediataiteen levittäjä AV-arkki 25.

Luvassa on kuraattori Joenniemen kokoama erikoisnäytös animaatiota AV-arkin taitelijoilta ja asiaa
3D-animaatiosta taiteilija Dave Bergin johdattamana.

Kesän aikana on koettavana myös useita performansseja. Taiteilija Otto Karvonen myy islamilaista leipää kaupungeissa, joissa on vastaanottokeskus. Myyntipaikat ovat 23.5. Tammelantori, Tampere, 30.5. Paalutori, Vantaan Myyrmäki ja 6.6. Mäntän tori. Kesällä kiertue jatkuu.

Leena Kela
ja Kristina Junttila muodostavat Kahvilandin, joka tarjoaa tänä kesänä Pekilon katolla näyttelyvieraille kahvit performanssilla ja osallistuu myös heinäkuun lopulla Mää oon Mänttästä -tapahtumaan teoksella, joka käsittelee Mäntän tahroja.

Yksi tärkeitä Mäntän kuvataideviikkojen teemoja on jakaminen ja anteliaisuus. Meiju Niskalan teoksessa Meillä on vieraanvaraa! kaksikymmentä onnekasta näyttelyvierasta pääsee ilmaiseksi yökylään mänttävilppulalaisten valitsemiin erityisen hienoihin paikkoihin. Juhannuksen jälkeisellä viikolla saattaa luvassa majoitus vaikkapa satavuotiaassa höyrylaivassa, tähtitornissa, erityispalveluna moottoripyöräsaattue tai kuorolauluherätys. Teos syntyy asioista, joita teokseen heittäytyneet paikalliset haluavat tarjota vieraille. Yöpyjäksi voi hakea 1.6. asti Kuvataideviikkojen nettisivujen kautta.

Nettisivuilla julkaistaan myös joka maanantain Brain on Arts -kollektiivin viikoittainen pörssikatsaus.

XIX Mäntän kuvataideviikot 15.6.–31.8.2014.
Avoinna joka päivä klo 10–18 (myös juhannuksena).

www.mantankuvataideviikot.fi