11.05.2020

Hetan Musiikkipävät: Paavali Jumppanen ja Jaakko Kuusisto konsertoivat Enontekiön kirkossa

250-vuotiasta Ludwig van Beethovenia juhlistava konsertti nähdään suorana streaming-lähetyksenä uudella Konsertti Kotiin -sivustolla tiistaina 12. toukokuuta 2020.

Pianisti Paavali Jumppanen ja viulisti Jaakko Kuusisto esiintyvät Enontekiön kirkosta lähetettävässä konsertissa tiistaina 12. toukokuuta 2020 klo 19. Konsertti lähetetään osoitteessa konserttikotiin.fi, ja se on katsottavissa myös 7 päivän ajan konsertin jälkeen. Liput maksavat 10 € ja ne tulevat myyntiin samalla sivustolla torstaina 7. toukokuuta. Koronapandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi kirkkoon ei voida ottaa yleisöä paikan päälle.

Paavali Jumppanen ja Jaakko Kuusisto ovat tehneet musiikillista yhteistyötä jo noin 25 vuoden ajan monin eri tavoin. Heidän yhteisen ohjelmistonsa kulmakiveksi on muodostunut Ludwig van Beethovenin kymmenen sonaattia pianolle ja viululle, jotka ovat tänä vuonna erityisen ajankohtaisia säveltäjän 250-vuotisjuhlan johdosta. Enontekiön kirkon konsertissa kuullaan sonaatit nro 5 F-duuri ’Kevätsonaatti’ ja nro 7 c-molli.

Beethoven on yksi maailman konserttiyleisöjen ehdottomia suosikkisäveltäjiä. Hän saavutti maineensa jo elinaikanaan valloittaen ensin kamarimusiikillaan laajat kodeissa musisoineet harrastajapiirit ja sitten sinfonioillaan musiikin julkisen tilan. Edes vähittäinen kuuroutuminen ei estänyt Beethovenin nousua hahmoksi, jonka vaikutus lähes kaikkeen häntä seuranneeseen musiikkiin oli valtava.

Paavali Jumppanen on kansainvälisesti arvostettu Beethovenin musiikin tulkki, joka on ensimmäisenä suomalaispianistina levyttänyt säveltäjän 32 pianosonaattia. Kuluvana vuonna hän keskittyy rakastamansa säveltäjän musiikkiin esittäen tämän piano- ja kamarimusiikkia sekä konserttoja useissa konserttisarjoissa Suomessa ja ulkomailla. Lapissa Jumppanen on ollut aktiivinen erityisesti Väyläfestivaalin taiteellisen työryhmän puheenjohtajana.

Jaakko Kuusisto on yksi monipuolisimpia suomalaismuusikoita, joka on kotonaan monissa eri musiikkityyleissä barokista jazziin. Hän toimii tällä hetkellä Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sekä Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina. Hänen sävellystuotantonsa käsittää noin 40 teosta, joista tunnetuimpia ovat viulukonsertto sekä ooppera ’Jää’. Kuusisto esiintyy noin 30 äänilevyllä, joista viimeisimpänä on julkaistu Bachin sooloviulusarjat sisältävä tupla-cd.

Konsertti on uuden Konsertti Kotiin -sivuston ensimmäinen lähetys. Sivustoa kehitetään parhaillaan Jaakko Kuusiston aloitteesta, ja sen pyrkimyksenä on luoda erityisesti klassisen musiikin ja jazzin sisällöille räätälöity palvelu, joka tähtää kestävään tapaan välittää streaming-konsertteja yleisölle poikkeusaikana ja muutoinkin. Liput konsertteihin ostetaan suoraan sivustolta, ja konsertit ovat katsottavissa suorana lähetyksenä ja mahdollisesti myös jälkikäteen, mikäli konsertin järjestäjä niin haluaa.

Konsertin videotuotannosta vastaa Saha Prod Oy ja äänitekniikasta Livepaletti Oy, molemmat oululaisia toimijoita.

Konsertin toteuttamisen mahdollistaa taloudellinen tuki Arctic Pulse -hankkeesta. Interreg Nordin rahoittama Arctic Pulse kokoaa yhden brändin alle pohjoisen alueen kulttuuria kärkenään musiikki. Arctic Pulse vie pohjoissuomalaisia artisteja esiintymään Ruotsiin ja Norjaan ja tuo esiintyjiä naapurimaista Pohjois-Suomeen. Samalla kannustetaan artisteja rajat ylittäviin yhteistuotantoihin. Koronapandemian aikana Arctic Pulse osallistuu mielellään luoviin toimiin, joiden avulla saadaan pohjoisen alueen musiikki kuuluviin myös poikkeusoloissa. Arctic Pulsen Suomen-osuutta koordinoi BusinessOulu.

Konsertin yhteistyökumppaneita ovat myös Hetan Musiikkipäivät r.y. sekä Enontekiön seurakunta.

 

PAAVALI JUMPPANEN & JAAKKO KUUSISTO

Ti 12.5.2020 klo 19

Streaming-konsertti Enontekiön kirkosta

Liput 10 €

Lipunmyynti ja konsertin katselu: konserttikotiin.fi

 

Ohjelma:

Ludwig van Beethoven (1770–1827):

Sonaatti pianolle ja viululle F-duuri op. 24 ’Kevätsonaatti’

Sonaatti pianolle ja viululle c-molli op. 30 nro 2

 

Konsertin kesto noin 1 tunti.