01.07.2024

Helsinki Chamber Music Festival – Kamarimusiikkia monipuolisesti Helsingissä 4.–5.7.2024!

Tällä viikolla kamarimusiikki soi kesäisessä Helsingissä! Helsinki Chamber Music Festivalin isännöimä kaksipäiväinen tapahtuma tarjoaa kamarimusiikkia monipuolisesti viiden konsertin voimin.

Ohjelma 2024

Torstai 4.7.

Torstaina festivaalin avajaiskonsertissa Puotilan kartanossa nautitaan maittavaa lounasta jousikvartetin soittaessa klassisen musiikin ikivihreitä. Konsertti järjestetään kartanon sisätiloissa ja ohjelmassa on teoksia Oskar Merikannolta, Jean Sibeliukselta, W. A. Mozartilta, Aleksandr Borodinilta ja Felix Mendelssohnilta.

Kartanomaisemista siirrytään Töölönlahdelle Hakasalmen eleganttiseen huvilaan, jossa on kuultavissa konsertin teeman mukaisesti mielimusiikkia. Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Hakasalmen huvila on kuin paluu empireaikaan, joka vie kamarimusiikin takaisin sille ominaiseen salonkiympäristöön. Ohjelmassa on César Franckin viulusonaatti, joka on yksi suosituimmista kamarimusiikkiteoksista niin muusikoiden kuin yleisönkin keskuudessa. Parikseen se on saanut englantilaisen Rebecca Clarken romanttisia ja uusia vaikutteita yhdistelevän pianotrion.

Klassinen lounaskonsertti kello 12 Puotilan kartanossa. Vapaa pääsy.

Mielimusiikkia kello 19 Hakasalmen huvilassa. Liput 20 € / 15 €.

Perjantai 5.7.

Bachin ja kahvin ystäviä hellitään Café Engelin tunnelmallisessa sisäpihassa perjantai-aamupäivällä. 30 min of Classical -sarjaan kuuluva konsertti on perinteiseen tapaan noin puolen tunnin mittainen ja sen aikana ehtii hyvin nauttia kupillisen kahvia sekä muita kahvilan herkkuja. Ohjelmassa on Bachin neljäs soolosellosarja ja esiintymässä on toinen taiteellinen johtajamme, sellisti Jaani Helander.

Senaatintorilta on lyhyt matka Ritarinkadun historialliseen Angelicum-saliin, jonka iltapäiväkonsertissa tarjoillaan Musiikillisia makupaloja. Konsertissa matkataan eri maiden ja aikakausien välillä ja ohjelmassa on sävellyksiä mm. Jean Sibeliukselta, Toru Takemitsulta, Gabriel Faurélta, Clara Schummanilta sekä kantaesitys Jaani Helanderilta.

Tämän vuoden festivaali huipentuu minimalistiseen musiikkiin ja kantaesitykseen Tenhon klubikonsertissa. Rennossa iltakonsertissa kuullaan jousikvartettimusiikkia minimalismin konkarilta Philip Glassilta sekä sävellyksiä Missy Mazzolilta ja Max Richteriltä. Lisäksi kantaesityksensä saa Jaani Helanderin uusi teos 223.

Hakasalmen huvilan ja Angelicum-salin konsertteihin myydään lippuja ennakkoon Tiketin lippukaupassa. Huomioithan, että vapaapääsyllisiin konsertteihin ei oteta vastaan pöytävarauksia, joten suosittelemme saapumaan paikalle hyvissä ajoin.

30 Minutes of Classical: Bachia ja kahvia kello 11, Café Engelissä. Vapaa pääsy.

Musiikillisia makupaloja kello 14 Angelicum-salissa. Liput 20 € / 15 €.

Jousikvartetti klubittaa kello 20 Tenho Restobarissa. Vapaa pääsy.

Taiteilijat esittelyssä

Tänä vuonna festivaalilla esiintyvät taiteellisten johtajien Kreeta-Julia Heikkilän ja Jaani Helanderin lisäksi viulisti Annemarie Åström, alttoviulisti Hanna Hohti ja pianisti Anna Kuvaja.

Annemarie Åström on monipuolinen viulisti, joka toimii aktiivisesti kamari- ja orkesterimuusikkona, solistina, sekä opettajana. Annemarie on opiskellut viulunsoittoa Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa vuosina 1992-1997. Sen jälkeen hänen opiskelunsa ovat jatkuneet ulkomailla: Göteborgissa, Kööpenhaminassa ja Kölnissä. Keväällä 2016 Annemarie valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta. Annemarie toimii Wegelius Kamarijousien taiteellisena johtajana ja on Suomalaisen kamariorkesterin jäsen.

Kreeta-Julia Heikkilä on monipuolisena, energisenä ja dynaamisena viulistina kansainvälisesti kysytty kamarimuusikko, solisti ja konserttimestari. Heikkilä on esiintynyt kamarimuusikkona ja solistina useilla kansainvälisillä festivaaleilla Euroopan maissa, Etelä-Koreassa, Amerikassa ja Venäjällä. Vuonna 2022 Heikkilä debytoi Helsingin musiikkitalossa Euroopan Unionin Nuoriso-orkesterin solistina.

Alttoviulisti Hanna Hohdin taiteellisen toiminnan fokuksessa on monipuolisten ja kiinnostavien esitysten luominen vapaalle taidekentälle. Hannan tämän hetken tärkeimpiä projekteja ovat Helsingin Juhlaviikoilla kantaesityksensä saanut elektroakustinen soolokonsertti Seidr ja 1900-luvun alun englantilaisen kamarimusiikin esiintuominen pianisti Anna Kuvajan kanssa. Vuodesta 2017 lähtien Hanna on ollut mukana Kino Soi!-konserttien järjestämisessä espoolaiseen funkkisleffateatteriin.

Sellisti Jaani Helander on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Martti Rousin, Saksassa Christoph Richterin sekä Italiassa Natalia Gutmanin johdolla. Hän on Helsingin kaupunginorkesterin jäsen ja Sibelius-Akatemian opettaja. Helander voitti 2. palkinnon Turun sellokilpailussa 2010 ja on esiintynyt useilla festivaaleilla, kuten Kuhmossa, Tanskan Fejøssa, Kreikan Nafplionissa sekä Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Pianisti Anna Kuvaja tunnetaan monipuolisena freelance-taiteilijana niin solistina, kamarimuusikkona kuin orkesterisoittajanakin. Anna toimii myös Sibelius-Akatemian taideopettajana. Hän on julkaissut soololevyn ”Fluvial” joka sai kansainvälisesti erinomaisia arvioita, sekä kaksi kamarimusiikkilevyä. Anna opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Tuija Hakkila ja Liisa Pohjola sekä Pariisin konservatoriossa opettajanaan Henri Barda.

Uudet konserttipaikat esittelyssä

Puotilan kartano (Puotilantie 7)

Festivaali rantautuu tänä vuonna Itä-Helsingin merelliseen miljööseen, Puotilan kartanoon, jonka historia ulottuu 1540-luvulle asti. Kartano on tunnettu uniikeista tapahtumista ja maittavista makuelämyksistä. Festivaalin avajaiskonsertissa on mahdollista nauttia kartanon herkullinen lounas jousikvartetin musisoidessa kartanon päärakennuksen lasiverannalla.

Saapumisohjeet

Metrolla Puotilan metroasemalta noin 15 minuutin kävelymatka.

Linja-autolla Itäkeskuksen metrolta Linja-autolla numero 805 poistumispysäkki Puotilan kartano sijaitsee aivan kartanon vieressä. Linja-autolla numero 97V poistumispysäkki Leikkimäki, josta kävellen kartanolle noin 10 minuuttia.

Kartanon puolelle on esteetön kulku, eikä sisätiloissa ole korkeita kynnyksiä. Kartanon puolella myös inva-wc.

Hakasalmen huvila  (Mannerheimintie 13b)

Lähellä Töölönlahtea, Finlandia-talon vieressä sijaitseva elegantti Hakasalmen huvila edustaa empireajan huvila-arkkitehtuuria, joita Helsingissä on säilynyt vain harvoja esimerkkejä. Huvila on tunnettu näyttelyistään ja konserteistaan. Festivaalin iltakonsertti järjestetään huvilan upeassa, aikoinaan Aurora Karamzinin salonkina toimineessa salissa.

Saapumisohjeet

Hakasalmen huvilalle on Helsingin päärautatieasemalta noin kilometrin kävelymatka ja se sijaitsee aivan Musiikkitalon vieressä. Huvila on liikkumisesteetön. Konsertti on huvilan toisessa kerroksessa, jonne pääsee sekä hissillä että portaita pitkin.

Angelicum-sali (Ritarikatu 3b – 2. kerros)

Kruununhaan timantiksi kutsuttu Angelicum-sali on vuonna 2019 avattu esiintymistila, joka on restauroitu 1886 uusrenesanssityylin mukaisesti. Intiimi sali luo upeat puitteet festivaalin iltapäiväkonsertille ja käyttöön pääsee myös salin harvinaisuuksiin lukeutuva Bösendorfer-flyygeli vuodelta 1882.

Saapumisohjeet

Angelicum-sali sijaitsee raitiovaunureitin 1T ja 7 varrella. Hallituskadun pysäkiltä, johon molemmat linjat pysähtyvät, on noin 200 metrin matka. Metron lähin pysäkki on Helsingin yliopisto, josta on salille noin 650 metrin matka. Sali on noin kilometrin kävelymatkan päässä Helsingin rautatieasemalta ja se sijaitsee Ritarikatu 3:n toisessa kerroksessa.

Festivaalin sivuille