03.07.2023

Helsinki Chamber Music Festival alkaa tällä viikolla!

Festivaali järjestetään tänä vuonna 5.–8.7.2023. Konserttien ohjelmassa on painotettu aiempia vuosia enemmän uuteen kamarimusiikkiin sekä puhallinmusiikkiin. Kuultavissa on kamarimusiikkia laidasta laitaan sisältäen niin brasilialaista bossa novaa, kamarimusiikin klassikkoteoksia, poppia ja elokuvamusiikkia sekä uudelle säveltäjäsukupolvelle omistettu konsertti Milleniaalit.  Taiteelliset johtajat Jaani Helander ja Kreeta-Julia Heikkilä ovat kutsuneet tänä vuonna festivaalille esiintymään uusia, sekä aikaisemmilta vuosilta tuttuja nimiä Suomen musiikkikentältä.

Keskiviikko 5.7.2023

Kello 14.00, Robert’s Coffee Jugend

Avajaisia juhlistetaan Robert’s Coffee Jugendissa, jossa taiteelliset johtajat esittelevät tämän kesän ohjelmistoa. Noin tunnin mittaisen konsertin aikana kuullaan musiikkia Daniel Schnyderilta, François Deviennelta ja Reinhold Glièreltä. Esiintymässä ovat viulistit Essi Höglund ja Kreeta-Julia Heikkilä, alttoviulisti Ulla Knuuttila, sellisti Jaani Helander sekä fagotisti Ignas Mažvila.

Kello 19.00, Juhlasali G18

Ensimmäisen festivaalipäivän iltakonsertin pääosassa on säveltäjä-pianisti Leo Ornstein. Ukrainalaissyntyisen, mutta myöhemmin Yhdysvaltoihin muuttaneen Ornsteinin konsertit olivat aikanaan loppuunmyytyjä, kunnes hänen nimensä painui vähitellen unohduksiin. Ornsteinin musiikki löydettiin uudelleen 1970-luvulla, mutta hänen sävellyksiään esitetään edelleen harvoin. Konsertissa on siis kuultavissa harvinaisia helmiä, kuten Ornsteinin ensimmäinen sellosonaatti ja pianokvintetto. Esiintymässä viulistit Erzhan Kulibaev ja Essi Höglund, alttoviulisti Ulla Knuuttila, sellisti Jaani Helander ja pianisti Fanny Söderström.

Torstai 6.7.2023

Kello 14.00, Falkmanin piha

Festivaalin toinen päivä käynnistyy Helsingin kaupunginmuseon Falkmanin pihalta, jossa matkataan läpi Brasilian maisemien. Brasilialainen sellisti Bruno Lima ja kitaristi Otto Kentala esittelevät brasilialaista musiikkia laidasta laitaan – Cartolan sambasta Villa-Lobosin lyriikkaan sekä Pixinguinhan chorosta Mignonen modinhaan.

Kello 19.00, Hietsun paviljonki

Hietsun paviljongin konsertti painottuu puhallinmusiikkiin. Luvassa jazzahtavia melodioita sekä romantiikan ajan kamarimusiikkia, kun ohjelmassa on musiikkia amerikkalaistrumpetisti Wynton Marsalisilta, saksofonisti Daniel Schnyderilta sekä saksalaissäveltäjä Johannes Brahmsilta. Päärooleissa ovat fagotisti Ignas Mažvila ja klarinetisti Laure Paris, ja heidän kanssaan esiintyvät viulistit Erzhan Kulibaev ja Essi Höglund, alttoviulisti Ulla Knuuttila, sellisti Bruno Lima sekä pianisti Fanny Söderström.

Perjantai 7.7.2023

Kello 11.00, Café Engel

Mitä olisi kamarimusiikkifestivaali ilman Café Engelin perinteistä kahvilakonserttia? Perinteinen sisäpihan konsertti tarjoilee tänä vuonna musiikkia fagotille ja klarinetille. Ohjelmassa on musiikkia Sebastian Fagerlundilta, Jörg Widmannilta ja Francis Poulencilta, ja esiintymässä fagotisti Ignas Mažvila ja klarinetisti Laure Paris. Kokonaisuutta täydentävät idyllinen tunnelma kahvilan sisäpihalla sekä Engelin kahvilaherkut.

Kello 20.00, Tenho Restobar

Festivaalin tämän vuoden ohjelmassa on mukana keikka Kallion Tenhossa, jossa yhdistellään sellomusiikkia ja elektronista musiikkia. Cellomania-selloduo esittää mm. pop-covereita ja pelimusiikkia, kuten musiikkia Abbalta, Maroon5:ilta ja Undertale-pelistä. Illan aikana kuullaan myös elektroartisti Ahvaa sekä muusikko Petteri Mäkiniemeä, joka esiintyy itse valmistamallaan soittimella, Ginettellä. He esittävät omaa tuotantoaan, jossa yhdistellään elektronisia rytmejä, efektoituja lauluääniä sekä erilaisia äänimaailmoja.

Lauantai 8.7.2023

Kello 17.00, Astoria-sali

Päätöskonsertti on omistettu 2000-luvulla sävelletylle musiikille. Ohjelmassa on Caroline Shaw’n Valencia, Camille Pépinin Feuilles d’eau de Silvacane, sekä hiljattain kantaesityksensä saaneen Mari Sainion teos Through the Waves. Illan aikana kuullaan myös taiteellisen johtajan Jaani Helanderin uuden teoksen, Freedom Quartet, kantaesitys. Hän kuvailee sävellyksensä työstämistä seuraavasti:

”Sävellystyö alkoi elokuussa 2021, ja välillä kvartetto lepäsi pitkiä aikoja työstäessäni muita teoksia. Rytmikkyys ja vahvat harmoniat ovat ominta sisäistä musiikkimaisemaani: kaksi nopeaa ja rajuakin ääriosaa sulkevat sisäänsä monikerroksisia tunteita sisältävän hitaan osan. Omistan teoksen kaikille vapautensa puolesta taisteleville.”

Esiintymässä ovat viulistit Essi Höglund ja Erzhan Kulibaev, alttoviulisti Ulla Knuuttila, sellisti Jaani Helander ja kontrabasisti Paul Aksman. Tapahtumapaikka Astoria-sali on aikanaan elokuvateatteriksi valmistunut tila, jonka uusklassista tyyliä edustava sali toimii nyt päätöskonsertin puitteina. Sali sijaitsee Iso Roobertinkadulla Helsingin Punavuoressa.

Lipunmyynti

Liput myynnissä ennakkoon Tiketin verkkokaupassa.
Ilmoitettujen lippujen hintoihin lisätään Tiketin verkkokaupassa palvelumaksu.

Festivaalin sivuille