04.07.2022

Helsinki Chamber Music Festival alkaa keskiviikkona!

Helsinki Chamber Music Festival  järjestetään tänä vuonna 6.9.7.2022, ja luvassa on monipuolisesti kamarimusiikkiesityksiä kesäisessä Helsingissä. Festivaalin avajaisia juhlistetaan pop up -konsertilla keskiviikkona 6.7. Keskustakirjasto Oodissa. Tapahtuma jatkuu Ritarihuoneella, jossa iltakonsertti Kreutzer-sonaatti tihkuu dramatiikkaa, virtuoottisuutta ja intohimoa. Toisena festivaalipäivänä Suomenlinnan Tenalji von Fersenissä kuullaan Ari Helanderin luento aiheena Fryderyk Chopin, sekä illalla juhlasalissa on kuultavissa kattaus musiikillisia fantasioita mm. Camille Saint-Saënsilta ja George Crumbilta. Perjantaina pääsee herkuttelemaan kahvilan antimia kauniin harppumusiikin äärellä Café Engelissä, sekä uutena aluevaltauksena festivaalilla on draamallinen liedkonsertti G18-juhlasalissa, jossa pääosassa ovat eri naissäveltäjät. Lauantain lastenkonsertti kutsuu koko perheen karnevaalitunnelmaan Musiikkitalon aulaan, ja festivaalin viimeistelee päätöskonsertti Temppeliaukion kirkossa, joka huipentuu solistien juhlaan Kurt Atterbergin ja Ernest Chaussonin romanttisten sävelten tahdittamana. 

Taiteilijakaartissa on tänä vuonna värikäs kirjo kamarimusiikin ammattilaisia. Taiteellisten johtajien lisäksi konserteissa esiintyvät viulisti Mari Poll, alttoviulisti Hanna Pakkala, sellistit Joel Laakso ja Basile Ausländer sekä kontrabasisti Venla Lahti. Aikaisempien vuosien tapahtumissa esiintyneiden viulisti Pekko Pulakan, alttoviulisti Hajnalka Standi-Pulakan ja pianisti Mariko Furukawan soitosta saadaan nauttia myös tänä vuonna. Lisäksi festivaalilla vierailevat harpisti Hilda Kunnola ja mezzosopraano Erica Back, jotka monipuolistavat kesän ohjelmaa entisestään. Dramatisoituja konsertteja on kuultavissa mm. Ritarihuoneella, jossa näyttelijä Talvikki Eerola tulkitsee otteita Leo Tolstoin romaanista Kreutzersonaatti, sekä Musiikkitalon lastenkonsertissa, jossa esiintyvät tanssija Vilma Tihilä ja pianisti Hanna-Mari Zinovjev.

Ennakkolipunmyynti on osoitteessa Tiketti.fi. Erillisten konserttilippujen lisäksi tarjolla on festivaalipassi, johon sisältyvät festivaalin kaikki konsertit. Ilmoitettujen lippujen hintoihin lisätään Tiketin verkkokaupassa palvelumaksu.

Maistiaisia kesän 2022 ohjelmasta

Kamarimusiikki kohtaa  kirjallisuuden Ritarihuoneella!

Ludwig van Beethoven omisti vuonna 1803 valmistuneen sonaatin viululle ja pianolle (op. 47) ihailemalleen viulistille Rodolphe Kreutzerille. Ranskalainen Kreutzer tosin inhosi Beethovenin musiikkia, mutta sen sijaan teos on tehnyt suuren vaikutuksen muihin musiikinystäviin, kuten kirjailija Leo Tolstoihin. Tolstoi antoi rakkautta ja mustasukkaisuutta käsittelevälle pienoisromaanilleen nimeksi Kreutzersonaatti, ja tästä romaanista kuullaan otteita Ritarihuoneen konsertissa 6.7. kello 19, joita tulkitsee näyttelijä Talvikki Eerola. Konsertissa on lisäksi kuultavissa jousikvartetto tšekkiläiseltä säveltäjältä Leoš Janáčekilta, joka vuorostaan ihaili Tolstoin romaania. Säveltäjän ensimmäinen jousikvartetto saikin nimekseen Kreutzersonaatti.

Säveltäjä maanpaossa – Chopinin musiikissa soi isänmaan kaipuu

“Puolan kansan vaiheet liittyvät erottamattomasti Fryderyk Chopinin (1810–1849) elämään ja teoksiin. Hänen nuoruuden ystäväpiirissään luettiin sankaritarinoita Puolan historiasta ja Chopin improvisoi kertomuksiin sopivan musiikin. Varsovan kansannousun aikaan 1830 säveltäjä oli ulkomailla eikä halunnut koskaan palata Venäjän miehittämään kotimaahansa. Isänmaallisuus ja koti-ikävä soivat hänen musiikissaan. Aikalaisille Chopinin teosten poliittinen sisältö oli selviö: säveltäjä Robert Schumann kuvasi niitä kukilla verhotuiksi tykeiksi.”

Musiikkiluennoitsija Ari Helanderin Chopin-luento on kuultavissa Suomenlinnan Tenalji von Fersenissä 7.7. kello 17.

helsinkichamber.com

Festivaalin sivuille