
09.04.2025
Helsingin oopperakesä 2025 nostaa naiset valokeilaan
Greta Tuotannon järjestämä Helsingin oopperakesä 2025 tuo estradille naisten tarinat historian ikoneista arjen rohkeisiin selviytyjiin. Festivaalin ohjelmisto punoo yhteen eri aikakausien ja yhteiskuntaluokkien naisten kohtaloita, tarjoten ainutlaatuisia ja yllättäviä oopperakokemuksia. Tämä tiivis ja intensiivinen festivaali valloittaa Aleksanterin teatterin 28.8.–31.8.2025, joten nyt on tilaisuus sukeltaa kaikkiin esityksiin yhden viikon aikana!
Miksi naisnäkökulma vuonna 2025?
Naisten roolit, oikeudet ja historia ovat nousseet vahvasti esiin tässä ajassa. Helsingin oopperakesä syventää tätä keskustelua taiteen keinoin tuoden esiin naisten kokemuksia, kamppailuja ja riemukkaita voittoja. Esitykset vievät katsojan matkalle naisten maailmaan avaten näkymiä heidän haasteisiin ja unelmiin. Olipa kyseessä kuningattarien salaiset keskustelut, nepsy-yksilön kamppailu nykypäivän yhteiskunnassa tai Carmenin tarina hänen omasta näkökulmastaan, jokainen teos tarjoaa uusia oivalluksia – tunteiden koko kirjolla, naurusta kyyneliin.
Tiivis ja monipuolinen ohjelmisto
Markus Fageruddin säveltämä Silvia ja minä on koominen ooppera, jossa kuningattaret Elisabet II ja Silvia keskustelevat salassa. Lee Hoibyn Bon appétit! -monologiooppera puolestaan herättää henkiin ikonisen TV-kokki Julia Childin, joka suurieleisesti ja humoristisesti loihtii ranskalaisen suklaakakun musiikin rytmittäessä hänen energistä kokkaustaan. Uljas Pulkkiksen Ada Lovelace -kamariooppera kertoo maailman ensimmäisen tietokoneohjelman luojasta ja hänen ainutlaatuisesta panoksestaan tieteen historiaan. Minä, Carmen tarjoaa uuden näkökulman Georges Bizet’n klassikkoteokseen Carmenin omasta perspektiivistä. Raymond Murray Schaferin Adrianan pää – La Testa d’Adriana on kokeellinen miniooppera, jossa kuolleen prinsessan pää herää henkiin musiikin voimalla. Aino Kallaksen päiväkirjoihin pohjautuva Ilkka Kuusiston säveltämä Nainen kuin jäätynyt samppanja sukeltaa kirjailijan elämään ja mielenmaisemiin. Oopperaesityksen yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus, jossa pohditaan äskettäin edesmenneen Kuusiston merkitystä suomalaiselle oopperalle. Keskustelijoina ovat mm. oopperamaailman legendat Jorma Hynninen, Esa Ruuttunen ja Marjatta Airas.
Oopperaa myös näyttämön ulkopuolella
Didi vs. Maailma on Heinz-Juhani Hofmannin nykyoopperatrilogian Afrodite ”Didi” Hakkaraisen julkinen elämä ja kuolema toinen osa, joka jatkaa neurodivergentin naisen tarinaa. Teos käsittelee hänen kamppailuaan monimutkaisessa yhteiskunnassa ja nostaa esiin neurodiversiteetin haasteita ja oivalluksia. Esityksiä nähdään Aleksanterin teatterin yleisölämpiössä ennen esityksiä sekä lähiympäristössä. Sarjan ensimmäinen osa Minä/Minä/Minä herätti laajaa keskustelua oopperan ja teatterin rajapinnoilla, ja jatko-osa syventää tätä kantaaottavaa ja ajankohtaista teemaa.
Greta Tuotannon Oopperapyörä tuo oopperan taas Helsingin kaduille tavarapyörällä kiertävien laulajien voimin. Varsinaisen festivaaliviikon lisäksi Greta Tuotanto järjestää jo perinteeksi muodostuneen Taiteiden yön oopperakonsertin Aleksanterin teatterin edessä torstaina 14.8. jossa esiintyy festivaaliesiintyjien lisäksi muita vierailevia artisteja. Helsingin oopperakesä 2025 tarjoaa monipuolisen ja puhuttelevan katsauksen naisten näkökulmiin eri aikakausina ja eri yhteyksissä – perinteitä kunnioittaen mutta samalla rajoja rikkoen.
Viimeinen festivaalikesä?
Vuodesta 2021 lähtien vapaan kentän musiikkiteatterin ja oopperan ammattilaisryhmien esityksiä yhteen tuonut Helsingin oopperakesä on ollut ainutlaatuinen festivaali suomalaisella esittävän taiteen kentällä. Se on keskittynyt erityisesti musiikkiteatterin kehittämiseen ja uusien kotimaisten teosten esiin nostamiseen sekä tarjonnut tärkeän foorumin niin säveltäjille kuin muille alan tekijöille.
Suomalaisten säveltäjien ja musiikkiteatterikentän ammattilaisten piirissä festivaalia on pidetty erityisen merkityksellisenä – sen rooli uusien teosten esille tuojana ja taiteilijoiden kohtaamispaikkana on ollut poikkeuksellinen. Tänä vuonna festivaali järjestetään aiemmista poiketen tiivistettynä, viikon mittaisena kokonaisuutena. Rahoituksen puuttuessa vuosi 2025 näyttäisi jäävän Helsingin oopperakesän viimeiseksi.
Festivaalin taiteellinen johtaja Reetta Ristimäki suhtautuu kuitenkin tulevaan toiveikkaasti. Hän iloitsee Suomen kansallisoopperan saamasta merkittävästä säätiörahoituksesta ja toivoo, että uuden oopperan kehittäminen jatkuu nyt entistä vahvemmin kansallisen instituution voimin. Samalla hän painottaa, kuinka tärkeää on vaalia elinvoimaista freelance-verkostoa, kehittää vierailutoimintaa ja jatkaa jo vuosikymmeniä jatkunutta työtä uusien kotimaisten teosten parissa – työtä, joka kantaa suomalaisen musiikkiteatterin ääntä tulevaisuuteen.
Festivaalin sivuille