19.06.2019

Helsingin juhlaviikot: Uusi sovellus opettaa tekoälyä laulamaan – Robottikuoro esiintyy Taiteiden yössä 15. elokuuta

Taiteiden yönä torstaina 15. elokuuta saa ensiesityksensä Robottikuoro eli kuorosointia ihmisäänelle mahdottomiin ulottuvuuksiin laajentava ääniteos. Samalla 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Taiteiden yö yhdistää voimansa 25. kerran järjestettävän Art goes Kapakka -festivaalin kanssa. Robottikuoro toivottaa rakastetun Kuorojen kierroksen kahdentuhannen laulajan vahvuisen ihmiskuoron tervetulleeksi Senaatintorille.

 

Ennen Robottikuoron ensiesitystä yleisö saa opettaa verkkosovelluksen avulla tekoälylle, miten ihmiset laulavat. Omia laulu- ja ääninäytteitään voi nauhoittaa Robottikuoron käyttöön kesän ajan osoitteessa robottikuoro.ctpt.co. Taiteiden yönä oman äänensä voi kuulla osana tekoälyn luomaa kiehtovaa äänimaisemaa.

 

Teoksen toteuttavat Tytti Arola yhdessä Samuel Digginsin ja Tero Parviaisen Counterpoint-studion kanssa. Tytti Arola on äänitaiteilija, säveltäjä ja muusikko, jonka teoksia on kuultu muun muassa Meidän festivaalilla ja Musica nova Helsinki -festivaalilla. Digginsin ja Parviaisen Counterpoint-studio työskentelee musiikin ja teknologian rajapinnassa.

 

Robottikuoro Senaatintorilla osana Helsingin juhlaviikkoja ja Taiteiden yötä torstaina 15.8. klo 16 alkaen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Helsingin juhlaviikkoja vietetään ympäri kaupungin 15.8.–1.9. Koko festivaaliohjelma on tutustuttavissa verkossa osoitteessa www.helsinkifestival.fi.

 

Torstaina 15.8. juhlittavan Taiteiden yön ohjelma rakentuu kesän aikana ja on tutustuttavissa verkossa osoitteessa www.helsinkifestival.fi/taiteidenyo.

 

Art goes Kapakkaa tuo tuoretta taidetta ravintoloihin, kahviloihin ja kapakoihin 15.–24.8. Lisätiedot ja ohjelmahaku verkossa osoitteessa www.artgoeskapakka.fi.