09.08.2019

Helsingin juhlaviikot: Taiteiden yö juhlii 30-vuotista taivaltaan torstaina 15. elokuuta

Yli 300 taidetapahtuman joukkoon ehtii vielä ilmoittautua!

Vuonna 1989 ensimmäistä kertaa järjestetty Taiteiden yö juhlii 30-vuotista taivaltaan ja käynnistää Helsingin juhlaviikot viikon kuluttua torstaina 15. elokuuta. Yhdessä kaupunkilaisten kanssa rakentuva Taiteiden yön ohjelma levittäytyy ympäri kaupungin keskustasta lähiöihin satojen maksuttomien tapahtumien voimin. Mukana on jo yli 300 tapahtumaa, ja oman tapahtumansa voi ilmoittaa mukaan aina 14.8. saakka.

Johda Robottikuoroa ja rentoudu Arboriassa

Senaatintorilla saa Taiteiden yönä ensiesityksensä kuorolaulua uusiin ulottuvuuksiin laajentava Robottikuoro-teos. Ihmiset ovat kesän aikana opettaneet tekoälyä laulamaan verkkosovelluksen kautta noin 400 ääninäytteen voimin, ja omaa lauluaan voi yhä nauhoittaa osoitteessa robottikuoro.ctpt.co. Alkuillasta Senaatintorilla pääsee lisäksi kokeilemaan taitojaan kymmenistä eri kokoisista kaiuttimista koostuvan Robottikuoron johtamisessa. Myöhemmin illalla Robottikuoro toivottaa Tuomiokirkon portaille tervetulleeksi Art goes Kapakan käynnistävän Kuorojen kierroksen ihmiskuoron. Robottikuoron toteuttavat äänitaiteilija Tytti Arola ja Counterpoint-studio.

Kansalaistorille nousee jo Taiteiden yön aamuna metsän muodoista inspiroituva Arboria, joka kutsuu uumeniinsa seikkailemaan ja rauhoittumaan. Englantilaisen Architects of Air -kollektiivin suunnittelema puhallettava rakennelma valaistaan illalla sisältäpäin suuren lyhdyn tapaan. Arboria on avoinna myös Taiteiden yön jälkeen aina 25. elokuuta asti, ja sen sisällä järjestetään ohjelmaa joogasta elävään musiikkiin.

Juhlareitti johdattelee urbaaneihin lavatansseihin

Taiteiden yön tapahtumapaljoudessa voi omien suosikkiensa lisäksi suunnistaa teemoitettujen reittien avulla. Merkkivuoden kunniaksi suunniteltu Juhlareitti ja muut ehdotukset löytyvät Taiteiden yön verkkosivujen lisäksi Taiteiden yön mobiilisovelluksesta.

Taiteiden yön juhlareitiltä löytyy joukko pitkään mukana olleita tapahtumia Akateemisen kirjakaupan Kirjojen yöstä Kansallisteatterin Toiverunoiltaan ja Svenska Teaternin avoimiin oviin. Juhlareitti kulkee myös Lasipalatsin aukiolle, jossa pistetään Taiteiden yön 30-vuotisjuhlan kunniaksi pystyyn Urbaanit lavatanssit. Perinteisten lavatanssien tunnelmaan johdattavat Antto Melasniemi ja Pyöriäiset. Taiteiden yö Amos Rexissä -tapahtuman aikana nähdään myös lyhytelokuvia ja Kaupunkisinfonia-dokumentti.

Esimerkiksi kaupunkipyörällä kuljettavaksi sopii Töölönlahdelta Hernesaareen matkaava Kaupunkifillarilla x HOK-Elanto -reitti. Taiteiden yönä huipentuu myös #AlepaFillart-kampanja, joka on kesän ajan kannustanut tekemään pyöräilytaideteoksia kaupunkipyörällä liikkuen. Pääpalkinto-Jopon luovuttaa Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Taiteiden yötä vietetään torstaina 15.8.2019 ympäri kaupungin. Helsingin juhlaviikkoja juhlitaan 15.8.–1.9.2019.

Lisätiedot

helsinkifestival.fi/taiteidenyo