23.07.2012

Helsingin juhlaviikot ja ajatushautomo Demos: Tee-se-itse Koulu Lapinlahden sairaalaan

Helsingin juhlaviikot ja ajatushautomo Demos Helsinki ottavat haltuunsa Lapinlahden historiallisen sairaalarakennuksen 24.-26.8.2012. Tee-se-itse Koulussa voi oppia toisilta hyvän elämän taitoja. Kokeellisessa tapahtumassa esiintyjiä ovat tavalliset mutta taitavat ihmiset. Oppiaineena voi olla mitä tahansa: larppausta, startup-yrittämistä, pallogrillausta, konsultointia, letittämistä…

Juhlaviikot ja Demos Helsinki uskovat, että kaikki osaavat jotakin sellaista, jota joku toinen haluaa oppia. Koulussa opettavat vertaiset, jotka osaavat välittää intohimonsa osaamaansa asiaan. Opettajien ei tarvitse olla oppiaineensa ylimpiä asiantuntijoita. ”Taidefestivaalin johtajana minua ilahduttaa, että Helsingin juhlaviikot voi Koulun avulla tehdä ajatusten taidetta. Uuden oppiminen ja oivaltaminen ovat huikeimpia asioita, mitä ihminen voi kokea”, sanoo Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom.

Tapahtuma on Demos Helsingin kehittämä prototyyppi. “Siloitellun design-festarin sijaan kyseessä on performanssi tyhjillään makaavassa mielisairaalassa. Eli tee-se-itse Koulu, oppimisreivit, hyvän elämän koulu tai open source -oppilaitos”, kertoo Koulu-kuraattori Oskari Niitamo Demos Helsingistä.

Koulurakennuksena toimii upea, Carl Ludvig Engelin suunnittelema mielisairaala vuodelta 1841. ”Valtaamme sairaalan tilat ensi kertaa festivaalikäyttöön. Tällä kertaa päätämme sisällöstä itse yhdessä. Mitä sinun mielestäsi kuuluu hyvään elämään? Mitä tämän päivän koulussa pitäisi opettaa?” kysyy Koulu-kuraattori Outi Kuittinen Demos Helsingistä.
Opettajaksi voi ilmoittautua osoitteessa www.kouluschool.org. Opettamaan voi tulla suuremmallakin porukalla.

Koulu
Esikoulu I to 9.8. 17-20 WDC Paviljongissa
Esikoulu II pe 24.8. 15-19 Lapinlahden sairaalassa
Koulupäivä la 25.8. 10-19 Lapinlahden sairaalassa
Päättäjäiset su 26.8. 15-21 Lapinlahden sairaalassa

Koulu on opettajille ja heidän ystävilleen ilmainen. Kouluun ilmoittautuville opettajille järjestetään opettajankoulutusta ns. Esikoulu-tapahtumissa, joissa tarjotaan eväät innostavan oppitunnin järjestämiseen. Oppituntien mahdollisia kestoja on neljä: 15 min / 45 min / 90 min / non-stop (ihmiset voivat tulla ja mennä). Opetuskattaus hahmottuu ilmoittautumisten edetessä, oppituntien tarkka aika ja paikka ilmoitetaan viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa.

Oppilaaksi tunneille ei voi ilmoittautua ennen tapahtumaa vaan vasta paikan päällä Lapinlahdessa.

Ilmoittaudu mukaan: http://kouluschool.org -sivun lomakkeella.
Koulu Facebookissa: http://www.facebook.com/vapauttakaakoulu

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi