17.05.2016

Helsingin juhlaviikot: Huippusuunnittelija Minna Parikka ja maahanmuuttajalapset tuunaavat tennareita

Helsingin juhlaviikot, RAY ja viisi suomalaista taiteilijaa toteuttavat Viiden tähden tekoja ympäri Suomen

Helsingin juhlaviikot ja Raha-automaattiyhdistys kutsuvat joukon eturivin taiteilijoita levittämään taiteen eheyttävää ja inspiroivaa voimaa ympäri Suomen. Kukin taiteilija toteuttaa kevään ja kesän aikana yhteisöllisen taideprojektin valitsemansa kohderyhmän kanssa yhden tai useamman RAY:n rahoitusta saavan järjestön avulla.

Työpajoissa kohtaavat suunnittelija Minna Parikka ja maahanmuuttajalapset, Apocalyptica-sellisti Eicca Toppinen ja nuoret, kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja miesten kansalaistalon aktiivit sekä tanssijapariskunta Katja Koukkula ja Jussi Väänänen ja muistisairaat. Valokuvaaja Touko Hujanen dokumentoi lisäksi Helsinginkadun elämää kadun varrelle sijoittuvien järjestöjen kautta.

”RAY:n ja Helsingin juhlaviikkojen yhteistoteutuksella pääsemme kertomaan näkyvästi järjestöjen hienosta työstä. Pyrimme myös levittämään kulttuuria mahdollisimman laajoille kohderyhmille. Taide on eheyttävä voima, josta mahdollisimman monen pitäisi saada nauttia taustasta tai elämäntilanteesta riippumatta”, sanoo RAY:n viestintäpäällikkö Johanna Tonttila.

Yhteinen matka päättyy koko perheen brunssikonserttiin Huvila-teltassa sunnuntaina 4. syyskuuta. Rouvalin johtaman Tampere Filharmonian solisteina nähdään muun muassa Toppinen sekä Koukkula ja Väänänen. Taiteilijoiden luotsaamien työpajojen hedelmät tulevat konsertin lomassa tutuiksi myös videoterveisin. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Työpajat muistojen päivätansseista lastenjuhliin touko-kesäkuussa

Komeaa, kansainvälistä uraa tekevä Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali käynnistää työpajojen sarjan Tampereella 18.–19. toukokuuta yhdessä miesten hyvinvointia tukevan Miesten Kansalaistalo Mattilan kanssa. Rouvalin ohjaama kapellimestarityöpaja huipentuu konserttivierailuun Tampere-talossa.

Tanssijat Katja Koukkula ja Jussi Väänänen keräävät 25.–27. toukokuuta musiikin jättämiä muistijälkiä Muistojen päivätansseissa Oulun Seudun Muistiyhdistyksen kanssa. Pariskunta on voittanut useita Suomen mestaruuksia ja Koukkula muistetaan myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tähtivalmentajana.

”Tanssi tarjoaa iloa ja energiaa tuttujen ja turvallisten kappaleiden soidessa”, perustelevat Koukkula ja Väänänen.

Apocalyptican perustajajäsenenä tunnetun sellisti-säveltäjä Eicca Toppisen riffityöpaja raikaa Sipoossa 13. kesäkuuta. Nuorten hyvinvoinnin puolesta toimivan Nuorten Palvelu Ry:n kanssa rakennettava päivä on suunnattu erityisesti musiikkia harrastaville nuorille.

Suunnittelija Minna Parikka ja Parasta Lapsille Ry järjestävät 15. kesäkuuta Unelmien lastenjuhlat maahanmuuttajalapsille Helsingissä. Lasten luovuus ja yhteinen ilo pääsevät valloilleen kenkätyöpajassa, jossa Parikan ikoniset pupunkorvatennarit tuunataan juhlakuntoon. Sen jälkeen syödään kakkua, leikitään yhdessä ja hypitään pomppulinnassa.

”Lapsilla on vilkas mielikuvitus, joka on yhdistelmä satumaailmaa ja koettuja hetkiä. Haluan antaa lapsille mahdollisuuden irtautua arjesta ja ilon hetken, jonka he toivottavasti muistavat pitkään”, kertoo Parikka.

Valokuvaaja Touko Hujanen seuraa lisäksi kesäkuussa elämää Helsinginkadulla ja kokoaa kuvasarjan kadun monimuotoisesta todellisuudesta. Hujanen taltioi ihmisiä kadun varrella sijaitsevien Pienperheyhdistyksen, entisten vankien perustaman Kris-järjestön sekä nuorten voimavaroja tukevan Vamos Helsingin piiristä.

”Kaikki kävelevät samalla kadulla, mutta maailmat eivät välttämättä koskaan kohtaa”, toteaa Hujanen.

Viiden tähden tekoja -aikataulut kootusti:

18.–19.5. Santtu-Matias Rouvali ja Miesten Kansalaistalo Mattila, Tampere
25.–27.5. Katja Koukkula, Jussi Väänänen ja Oulun Seudun Muistiyhdistys, Oulu
13.6. Eicca Toppinen ja Nuorten Palvely Ry, Sipoo
15.6. Minna Parikka ja Pelastakaa Lapset Ry, Helsinki
1.–30.6. Touko Hujanen, Pienperheyhdistys, Kris ja Vamos, Helsinki

4.9. klo 13 Viiden tähden tekoja -konsertti, Helsinki

www.helsinginjuhlaviikot.fi/viidentahdentekoja

Helsingin juhlaviikot on Suomen ja Pohjoismaiden suurin monitaidefestivali, jota juhlitaan 48. kerran 19.8.–4.9.

RAY tukee vuosittain noin 800 järjestön toimintaa yli 300 miljoonalla eurolla. Vuonna 2016 avustuksia myönnettiin  315,3 miljoonaa euroa 824 sosiaali- ja terveysalan järjestölle.