16.08.2019

Helsingin juhlaviikot: Helsinki hauskemmaksi -tunnustuspalkinto Kimmo Helistölle ja Helsinki Samba Carnavalille

Art goes Kapakka -kaupunkifestivaalin jakama Helsinki hauskemmaksi -tunnustuspalkinto annetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on riemastuttanut ja vilkastuttanut Helsingin kaupunki- ja kulttuurielämää. Palkinto luovutettiin torstaina 15.8.2019 klo 18.00 Art goes Kapakan ja sen Tsiigaa-taidenäyttelyiden avajaisissa Artekissa (Keskuskatu 1). Palkinnon luovuttivat Art goes Kapakan puolesta Laura Korhonen ja Mikko Leisti. 

25. Art goes Kapakan Helsinki Hauskemmaksi -tunnustuspalkinnon saivat:

Kimmo Helistö ja Helsinki Samba Carnaval

Perustelut:

”Meininki on yksi hienoimmista käyttökielen sanoituksista kuvaamaan tapahtunutta, asennetta, aikomusta, toimintaa tai tunnelmaa. ”Hyvä meininki” riittää kattamaan pitkänkin ajanjakson, määrittämään paikan tai kuvaamaan kuulijoille vaikkapa jonkin tapahtuman luonteen. Meininki on melkeinpä aina tehtyä ja sen takana on joku. Henkilö tai taho.

Kimmo Helistö on helsinkiläinen kaupunkikulttuurin, yrittämisen ja tuottamisen moniottelija, joka on tekemisellään aiheuttanut paljon hyvää meininkiä.

Kadotetut-yhtyeen soitto- ja järjestelytöistä vei tie mm. Lepakkoon, Elmun (Elävä musiikki ry) hallitukseen ja Helsingin kaupungin valtuustoon aikana, jolloin Helsingin luonne ja tekemisen ote kehittyi kohti sitä meininkiä, jonka me tänä päivänä koemme luontevaksi. Lukuisat tapahtumat, esitykset, palvelut ovat meille tärkeitä ja olisi vaikeaa kuvitella Helsinkiä ilman niitä. Kimmo on pitkään ollut rakentamassa kiinnostavampaa Helsinkiä, milloin ideoijana, tekijänä, tuottajana, avustajana, taustavääntäjänä ja milloin päättäjänä, keskustelijana ja puolestapuhujana.

Helsingissä on nykyään myös maailman paras saunameininki. Mutta läheltä piti, ettei näin olisi.  Maailmanmenestys Höyryklubin innoittamana päätti Kimmo Helistö ryhtyä saunayrittäjäksi ja legendaarisen Arla Saunan saunajohtajaksi. Päätös taisi pelastaa tuon instituution ja sen jälkeen herännyt keskustelu sai meidät pohtimaan saunaa ja sen merkitystä kaupungissamme laajemminkin. Yleiset saunat ovat noista ajoista onneksi lisääntyneet ja Helsingissä pääsee helposti mieluisaan ja ikimuistoiseen löylyyn. Jätkäsaareen aukesi viime vuoden lopussa Uusi Sauna, joka on Kimmon modernista saunasta.

Kimmo Helistöllä on ollut nämä viime vuosikymmenet valtavan hyvä meininki ja hän on tehnyt Helsingistä hauskemman.”

”Kohta kolmenkymmenen vuoden ajan on kesäkuisena lauantaina moni hihkaissut ihastuksesta tai hieraissut varmuuden vuoksi silmiään, kun yli tuhat tanssijaa ja soittajaa etenee värikkäänä, äänekkäänä ja riemukkaana kulkueena halki kaupungin. Koukuttava rytmi, kauniit asut, upeat lavasteet ja valloittava sambatanssi tuo yhteen vuosittain yli 30 000 katsojaa ja muokkaa Helsingistä päiväksi melkeinpä brasilialaisen kaupungin.

Osa samban historiaa on irroittautuminen joskus hyvinkin karusta arjesta. Hetki ilon, rytmin ja tanssin maailmassa on vastavoima, jonka avulla jaksaa. Vaikka maailma tänään on toki aivan eri kuin Bahian orjilla ja työntekijöillä satoja vuosia sitten, niin kyllä ilolle, rytmille ja tanssille täälläkin aina tilaa kannattaa tehdä. Ja sambaajat tekevät aina tilaa ilolle: satoi tai paistoi, räntää tai pölyä, niin kertaakaan ei ole tämä joukko antanut olosuhteiden estää etenemistä. Aina on kulkue kulkenut ja yleisö saanut seurata mahtavia esityksiä ja sambakoulujen tarinoita.

Samba on kaikille. Osallistujat ovat 0-95 vuotiaita ja kun sambakarnevaali on Rio de Janeiron karnevaalin malliin Suomen sambakoulujen välinen kilpailu Suomen mestaruudesta, niin töitä piisaa lajin parissa lavasteiden tekemisestä pukusuunnitteluun, säveltämisestä koreografioihin ja huoltotöistä harmoniamestarin hommiin. Samba on koko yhteisön juttu.

Kyllä Helsinkiin aina lisää iloa mahtuu ja tuomalle iloa sambakarnevaali on tehnyt Helsingistä hauskemman.”

25. Art goes Kapakka -kaupunkifestivaali 15.–24.8.2019

Art Goes Kapakka on osa Helsingin juhlaviikkoja.