17.08.2011

Helsingin juhlaviikot alkaa perjantaina 19.8.

Helsingin juhlaviikot tuo elo-syyskuiseen Helsinkiin esityksiä ja taiteilijoita kaikista maanosista. Mittavien kansainvälisten produktioiden lisäksi tarjolla on pienimuotoisia ja intiimejä tapahtumia, yllättäviä kotimaisten artistien yhdistelmiä sekä runsaasti ilmaisohjelmaa. Festivaalin uutuutena on oma Juhlaviikkoklubi.

Juhlaviikkojen kansainväliset suurtuotannot etsivät yhteyksiä ihmisen ja luonnon, Euroopan ja Afrikan sekä eri uskontokuntien välillä. Näyttämötaiteen ohjelmiston kärkenä tehdään räiskyvä ja moniulotteinen matka Afrikkaan saksalaisen kulttiohjaajan, Christoph Schlingensiefin teoksessa Via Intolleranza II. Samoalainen koreografi Lemi Ponifasio kommentoi nykyihmisen suhdetta luontoon häikäisevässä nykytanssiteoksessaan Birds with Skymirrors. Klassisen musiikin ohjelmiston tähtinimi on vanhan musiikin asiantuntija Jordi Savall, jonka konsertit Jerusalem ja Istanbul yhdistelevät eri uskontokuntien musiikkiperinteitä.

”Juhlaviikoille saapuu taiteilijoita kaikkialta maailmasta. He ovat kokeneet ja ymmärtäneet jotain tärkeää ja haluavat päästää meidät osallisiksi siitä. He kertovat tarinansa muun muassa laulaen ja soittaen, tanssien, näytellen tai siveltimellä maalaten. Juhlaviikoilla kaikki nämä tarinat kohtaavat ja kuvastavat maailmaa sellaisena kuin se juuri tällä hetkellä on”, sanoo Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom.

Huvilan kansainvälisten artistien katselmuksen aloittaa festivaalin avajaispäivänä New Orleans –jazzin herrasmies Allen Toussaint. Muita festivaaliteltan artisteja ovat mm. eteerinen Lisa Ekdahl, kanadalainen kaiho-folkin lähettiläs Ron Sexsmith, bossa nova -legenda Marcos Valle sekä Buena Vista Social Clubin jalanjäljissä kulkeva Afrocubism. Kotimaiset Huvila-artistit yllättävät ennakkoluulottomilla yhdistelmillä, esim. Paleface ja Koiton Laulu esiintyvät yhtenä rintamana ja Von Hertzen Brothers ja Rubik tekevät kunniaa Queenille.

Uusi aluevaltaus tänä vuonna on Juhlaviikkoklubi, joka tarjoaa festivaalin esityksiin löyhästi liittyvää ohjelmistoa sunnuntait poislukien jokaisena juhlaviikkopäivänä. Klubilla nautitaan musiikista ja elokuvista, keskustellaan ja tavataan taiteilijoita. Juhlaviikkoklubi toimii Kansallisteatterin Lavaklubin tiloissa. Iltapäivästä iltamyöhään auki olevan klubin kaikki ohjelmisto on ilmaista, lisätietoja: http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/juhlaviikkoklubi. Festivaalilla on klubin lisäksi runsaasti muuta ilmaisohjelmistoa, mm. klassisen musiikin konsertteja Tuomiokirkon kryptassa, elokuvia ja konsertteja helsinkiläistalojen sisäpihoilla. Taiteiden yö täyttää Helsingin yli 150 ilmaistapahtumalla perjantaina 26.8.

Viidettä kertaa järjestettävä Stage antaa yleisölle kiinnostavan kotimaisen ja kansainvälisen teatterikatsauksen 17.-31.8. Runokuu levittäytyy kaupunkiin 26.8.–1.9. Viapori Jazz soi Suomenlinnassa 24.–27.8. ja Art goes Kapakka näyttäytyy Helsingin ravintoloissa 18.–27.8. Uusi Juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali on Cirko Pikkolo, joka tarjoaa lapsille suunnattua sirkusohjelmistoa 26.-28.8.

Helsingin juhlaviikkoja tukevat Helsingin kaupunki sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Helsingin juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, OP-Pohjola-ryhmä ja Elisa. Helsingin juhlaviikkojen sponsorit ovat Accenture, HOK-Elanto, Bob Helsinki ja Restel Hotel Group. Helsingin juhlaviikot tekee yhteistyötä myös Hekun, Libriksen, Pernod Ricard Finlandin, Research Insight Finlandin ja Sanoma Magazines Finlandin kanssa.

Helsingin juhlaviikot 19.8.–4.9.2011

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi