12.08.2015

Helsingin juhlaviikot alkaa perjantaina 14.8.

Helsingin juhlaviikot käynnistyy suuren mittaluokan avajaistapahtumilla Senaatintorilla. 17 päivän ajan festivaali tarjoaa klassisen musiikin elämyksiä, laajan kiinalaisen kulttuurin katselmuksen ja 20 vuotta täyttävän Huvila-teltan juhlaa.

Suomen ja koko Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali tuo pääkaupunkiin maailmantähtiä kuten minimalisti, säveltäjä Steve Reichin, Concertgebouw-orkesterin, Kiinan kansainvälisesti tunnetuimman nykysäveltäjän Tan Dunin ja diskon uranuurtajan Giorgio Moroderin. Lisäksi ohjelmassa on kotimaisia eri tai-teenalojen huippuja: mm. sopraanotähti Karita Mattila, tanssija-koreografit Tero Saarinen ja Kaari Martin sekä metallikitaristi ja säveltäjä Alexi Laiho.

Senaatintorin avajaistapahtumat

Juhlaviikot käynnistyy perjantaina 14.8. näyttävästi sadan hevikitaristin voimin. Maailman paras metallikitaristi, Children of Bodomin Alexi Laiho on säveltänyt Juhlaviikoille tilausbiisin ja esittää sen sadan harrastajakitaristin kanssa Senaatintorilla. Juhlaviikkojen ja Elisan yhdessä toteuttamaa #100guitarsfromHEL-hanketta on mahdollista seurata myös verkkolähetyksenä.

Samalla Senaatintorin lavalla nähdään avajaisviikonlopun aikana Kiinan keskusbaletin jättimäinen tanssiteos Punainen naiskomppania. Helsingin kaupunginorkesteri tekee Sibeliuksen Kullervon harvinaisena ulkoilmakonserttina Senaatintorilla. Kuorona on Ylioppilaskunnan Laulajat, joka oli aikanaan mukana kantaesittämässä tätä suurimittaista sävelrunoa.

Fokus: Kiina

Juhlaviikkojen Fokus: Kiina –teema kulkee vahvana läpi koko festivaaliajan. Klassisen musiikin ohjelmassa esitellään Kiinan kansainvälisesti tunnetuin nykysäveltäjä ja kapellimestari Tan Dun. Hän on tehnyt myös paljon elokuvamusiikkia, mm. musiikin elokuvaan Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme. Hong Kong Chinese Orchestra on länsimaisen mittapuun mukainen sinfoniaorkesteri, joka soittaa kiinalaisia perinnesoittimia.

Kiinassa taitonsa oppineet suomalaisnäyttelijät Antti Silvennoinen ja Elias Edström ovat perustaneet ensimmäisen perinteisen kiinalaisen teatterin ryhmän Euroopassa. Wusheng Companyn teos Viimeinen taistelija on täysiveristä Peking-oopperaa suomen kielellä. Taistelunäytelmässä mukana on tanssija-koreografi Tero Saarinen. Kiinan merkittävin tanssin tekijä TAO Dance Theatre saapuu Helsinkiin kahden tuplaillan voimin. Shanghai Acrobatic Troupe puolestaan tuo suuren mittaluokan sirkuksen Helsingin jäähalliin. Koko perheen show käsittelee kiinalaisen horoskoopin 12 eläinmerkkiä.

Kiinalaisen underground-taiteen maraton 25 x 25 – Close Encounter valtaa Kaapelitehtaan eri tilat 25 tunnin ajaksi. 25-vuotiaat tai sitä nuoremmat kiinalaistaiteilijat tarjoavat kellon ympäri installaatioita, elokuvaa, valokuvaa, uutta mediaa, teatteria, tanssia ja musiikkia. Samaten Kaapelitehtaalla nähdään kiinalaisten naistaiteilijoiden yhteinen videoteosnäyttely Here Out There.

Kiinan johtava musiikkifestivaalien tuottaja Modern Sky järjestää ensimmäisen festivaalinsa Euroopassa Helsingissä, Telakkarannassa. “New Nordic meets New Asia” –teeman alla Modern Sky Helsinki tuo yleisön eteen kattauksen uutta kansainvälistä poppia, rockia ja elektronista musiikkia useista Aasian metropoleista sekä Pohjoismaista.

Huvila 20 vuotta

Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltta on ollut Helsingin maamerkki ja musiikkielämän rikastuttaja jo 20 vuotta. Huvila on Juhlaviikkojen ainoa ikioma tapahtumapaikka, ja festivaali juhlii sen 20-vuotissynttäreitä tänä vuonna monin eri tavoin.

Lovea ja huvia -illoissa muistellaan Huvilan parhaita hetkiä, mm. Radioheadin, Massive Attackin, Patti Smithin ja Yoko Onon esiintymisiä sekä erityisiä teemailtoja kuten Malja Göstalle tai Iltaa Virrassa.

Tuttuun tapaan Huvilassa kuullaan paljon maailmanmusiikkia, tänä vuonna mm. räväkkää flamenco-popbändi Fuel Fandangoa, kongolais-belgialaista räppäriä Balojia, mongolialaista Yxqin-kurkkulauluyhtyetta ja aistillista inuiittilaulaja Tanya Tagaqia  sekä arabiankielisen musiikin hypnoottista sanansaattaja Yasmine Hamdania. Kantrimusiikin pelastajaksi tituleerattu Sturgill Simpson tekee ensiesiintymisensä Suomessa, samoin Norjan listaykkönen Susanne Sundfør.

Yksi odotetuimmista Huvilan esiintyjistä on diskomusiikin uranuurtaja Giorgio Moroder. Moroder on 1970-80-lukujen yksi vaikutusvaltaisimmista tuottajista, säveltäjä, DJ ja elävä legenda, jota ilman diskokulttuuria ei tunnettaisi nykymuodossaan.

Huvilan juhlavuoden kunniaksi Juhlaviikot on avannut arkistonsa osoitteessa juhlaviikkoarkisto.fi. Sen lisäksi festivaali tarjoaa kaupunkilaisille 20 artikkelia helsinkiläisen kaupunkikulttuurin kehityksestä. Reetta Rädyn ja Ville Blåfieldin toimittama Kiitos Helsinki 1995-2015 nettijulkaisu löytyy osoitteesta kiitoshelsinki.fi.

Esittävissä taiteissa musiikkiteatteria, urheiluteemaa ja surrealistinen Carmen

Suomen nuorella säveltäjäsukupolvella on yhteensä parikymmentä ooppera- tai musiikkiteatterihanketta työpöydällään. Juhlaviikkojen vuoden 2015 ohjelmaan sisältyy näistä kolme kantaesitystä. Autuus on defunensemblen ja Helsingin kamarikuoron yhteistilaus säveltäjä Antti Auviselta. Näyttämötoteutuksen ohjaa Teemu Mäki, teksti on Harry Salmenniemen.

Lusia on säveltäjä Juha T. Koskisen ja kuvataiteilija-kirjailija Hannu Väisäsen yhteistyönä syntynyt ooppera. Ohjaus ja koreografia on Jorma Uotisen.

Wunderbar! on Lotta Wennäkosken sensuelli ja surrealistinen pienoisooppera, joka perustuu kirjailija Riikka Pulkkisen ja ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanaisen palkittuun radiokuunnelmaan.

Juhlaviikot ja RAY toteuttavat yhteistyössä koreografi Jarkko Partasen kanssa tanssi-teoksen Fields of Glory – Kunnian kentät. Eläintarhan urheilukentälle marssii 100 vapaaehtoista miestä kaikkine vahvuuksineen ja heikkouksineen.

Ensi-iltansa Juhlaviikoilla saa Compañía Kaari & Roni Martinin surrealistinen KILL Carmen, joka tekee uuden tulkinnan Prosper Mériméen pienoisromaanista.

Klassisen musiikin ohjelmaa tähdittävät mm. Steve Reich ja Karita Mattila

Sodanvastainen sanoma avaa vuoden 2015 Helsingin juhlaviikkojen klassisen musiikin ohjelman. Helsingin juhlaviikot sekä Suomen Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro julistavat rauhanaatetta, Benjamin Brittenin suurteoksen War Requiemin muodossa.

Yksi aikamme tärkeimmistä säveltäjistä, Steve Reich saapuu Helsinkiin. Reich itse nousee Musiikkitalon lavalle lyömäsoittaja Colin Currien kanssa esittämään kulttiteoksensa Clapping Music. Colin Currie Group ja kamariorkesteri Avanti! jatkavat iltaa esittämällä Reichin elämäntyön keskeisiä teoksia.

Alban Bergin Wozzeck kuullaan visualisoituna konserttiversiona Musiikkitalossa. Itävaltalainen Florian Boesch tulkitsee päähän potkitun sotamies Wozzeckin roolin. Sopraanotähti Karita Mattila loistaa Mariena. RSO:ta johtaa Hannu Lintu.

Juhlaviikkojen päätöspäivänä Musiikkitalossa soittaa Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri.

Jättiläiset heräävät henkiin Taiteiden yönä

Helsingin juhlaviikkojen Taiteiden yötä vietetään torstaina 20.8. Vakiintuneiden ohjelmanjärjestäjien — museoiden, gallerioiden, kirjakauppojen, teatterien sekä kulttuurikeskusten — lisäksi kaikenlaiset pienet tai suuret taidetapahtumat ovat tervetulleita ohjelmaan. Tapahtumansa Taiteiden yöhön voi ilmoittaa maksutta keskiviikkoon 19.8.2015 asti.

Taiteiden yö huipentuu Senaatintorilla klo 19, kun valtavat, kahdeksanmetriset Jättiläiset heräävät henkiin. Juhlaviikot kutsuu kaikki kaupunkilaiset mukaan Jättiläisten rakennustalkoisiin perheen, ystävien
tai vaikkapa työporukan kanssa. Jättiläiset rakennetaan pajusta ohjatuissa, ilmaisissa työpajoissa. Taiteiden yön ja Jättiläisten kumppani on Helsingin Sanomat.

Stage – Helsingin teatterifestivaali antaa yleisölle kiinnostavan kotimaisen ja kansainvälisen teatterikatsauksen 12.-23.8. Runokuu levittäytyy kaupunkiin 21.-27.8. Viapori Jazz soi Suomenlinnassa 26.–29.8. ja Art goes Kapakka näyttäytyy Helsingin ravintoloissa 13.–22.8.

Helsingin juhlaviikkojen vuoden 2015 ohjelma kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta www.helsinginjuhlaviikot.fi

Helsingin juhlaviikkojen liput myy Lippupalvelu.

Helsingin juhlaviikkoja tukevat Helsingin kaupunki sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Helsingin juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, OP, Elisa ja RAY.

Helsingin juhlaviikkojen sponsorit ovat Accenture, HOK-Elanto ja Restel Hotel Group.

Helsingin juhlaviikot tekee yhteistyötä myös Akun Tehtaan, Hekun, Autotalo Laakkosen, Punamustan ja Micromedian kanssa.

Fokus: Kiina –osion omat sponsorit ovat Aavi Technologies, Finnair, China Liangtse Wellness, UPM ja Huawei

www.helsinginjuhlaviikot.fi