06.08.2019

Helsingin juhlaviikot: 25. Art goes Kapakka -kaupunkifestivaali nostaa esiin tuoretta taidetta, uusia ideoita ja kiinnostavia tekijöitä

10 päivää ja 10 yötä, 36 festivaaliravintolaa, lähes 400 tapahtumaa ja 22 taidenäyttelyä

Tuore taide on parasta! Art goes Kapakka puhaltaa jälleen henkeä Helsinkiin, tuo riemua ihmisten mieliin, säpinää katukuvaan ja rentoutta pakaroihin. Festivaaliohjelma sisältää musiikkia, runoutta, performanssia, improvisaatiota, tanssia ja muita esittäviä taiteita, kuvataidetta, makuja sekä kiinnostavia keskusteluja. Kaikkiin Art goes Kapakan tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy. Olkaa hyvä!

Festivaalin käynnistää rakastettu Kuorojen kierros, joka kokoaa Senaatintorille jälleen ennätyksellisen suuren 2528 laulajan konsertin torstaina 15.8. klo 19. Yhteiskonsertin johtaa Marjukka Riihimäki. Yleisöä lämmittelee Robottikuoro, joka koostuu 20 kaiuttimesta. Konsertin jälkeen kuorot kiertävät esiintymässä Art goes Kapakoissa klo 20–23 välisenä aikana.

Art goes Kapakka on tuonut uusia kykyjä, upeita bändejä, huimaa lahjakkuutta ja taiteellista osaamista helposti lähestyttävässä muodossa helsinkiläisille tuttuihin ravintoloihin, baareihin, pubeihin ja kapakoihin vuodesta 1995 alkaen. Tänäkin vuonna festivaali tarjoaa sekä kiinnostavia nousevia kykyjä että jo paikkansa taidealalla vakiinnuttaneita mestareita. Tämän hetken kansanmusiikkisoundi tulee NOOLI:lta, jonka kaustislaiset juuret sekoittuvat kaupungin urbaaniin sykkeeseen Bistro Manussa. Fazer Café Kluuvikatu 3:ssa esiintyvä, räppiä ja laulua yhdistelevä F rikkoo musiikillaan rajoja ja venyttää julkisen naiskuvan kapeaa marginaalia. Rotterdamissa esiintyvä Josén Pimeä Puoli esittelee tummia tarinoita värisevällä twistillä ja Carolina Morales Experiancia Flamenco Nórdica tuo Suomeen espanjalaista tulisieluista flamencon herkkyyttä yhdistäen sitä suomalaiseen mielenmaisemaan. Jazzpianistit Seppo Kantonen ja Mikael Myrskog viihdyttävät pianismillaan Ravintola Savoyssa. Raivokkaan svengaava akustinen kansanmusiikkitrio Haaga Folk Machine yhdistää pelimannimusiikin rockmusiikkiin William K. Kurvissa. Kotimainen klassikko Honey B & T-Bones riehaannuttaa yleisön tanssimaan deltabluesin, funkin ja garagerockin tahtiin. Ølhus Københavnin keikalla nähdään nelihenkinen kokoonpano. Tamperelainen laulaja-lauluntekijä Kielo Kärkkäisen musiikki tutkii ihmisen halua löytää yhteyttä itseensä ja toiseen. Syksyllä 2019 toisen albuminsa julkaisevan artistin löytää Art goes Kapakka -keikalla Café Verandassa Finlandia-talolla. Ravintola Careliassa esiintyvä Charles Carlman Trio hellii korvia lämpimällä ja samettisella soinnilla. Yhtye on vakiinnuttanut asemansa Helsingissä jo aiemmin kuukausittaisella klubillaan GLO Hotel Artissa. Manalan lava täyttyy nykykansanmusiikkista, räpistä, konekompeista ja kaupunkiäänimaisemista, kun haapoja & illmari kollektiivi hengittävät uutta elämää nykypäivän runolaulun muodossa. To Phoebe. -Kadi on ilmiömäisen jazzlaulajan Kadi Vijan kunnianosoitus kulttisarja Frendien Phoebe Buffaylle. Kappaleet esitetään mahdollisimman autenttisesti, myös hieman epävireisesti. Mukana myös paljon muuta monipuolista ja mielenkiintoista ohjelmaa.

Tsiigaa Art goes Kapakka -kuvataidenäyttelysarja esittelee monipuolisen näyttelykokonaisuuden, jossa on esillä kaikkiaan 15 nykytaiteilijan teoksia. Mukana on maalauksia, veistoksia, valokuvia ja piirroksia. Näyttelykokonaisuus tarjoaa festivaalikävijöille visuaalisia elämyksiä, mutta myös ajankohtaisia kommentteja ympäröivään maailmaan. Tsiigaa-ravintolanäyttelykokonaisuuden ovat kuratoineet Eeva Muona ja Inka-Maaria Jurvanen Helsingin Taiteilijaseurasta.

Pirskahtelevaa ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria käsittelevä Maista Art goes Kapakka esittelee kiinnostavia teemoja ja tarjoaa maukkaita makuelämyksiä. Maista-sarjan ohjelmissa tutustutaan esimerkiksi viineihin ja kuohuviineihin, tanskalaisiin voileipiin, kakkukiilteisiin, olutmakuihin sekä suomalaisen humalajuonnin historiaan. Lisäksi festivaalin aikana joistakin Art goes Kapakka  ravintoloista on mahdollista tilata myös erityisiä Art goes Kapakka -annoksia.

Vuonna 2017 lanseerattu AGK Pohtii -keskusteluohjelmakokonaisuus saa jatkoa mielenkiintoisten kysymysten ja henkilöiden äärellä. AGK Pohtii -ohjelmakokonaisuudessa muun muassa nauretaan itäsuomalaiselle, mutta myös helsinkiläiselle ahneudelle, keskustellaan Art goes Kapakan menneisyydestä ja tulevaisuudesta, sekä perehdytään venäläiseen populaarimusiikkiin.

#artgoeskapakka #tuoretaideonparasta #AGK

Tuoretta taidetta Art goes Kapakkaan tuomassa: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Interbrands Wines & Spirits, Kyrö Distillery Company, Viiniposti, Whim, Clear Channel, Artek ja Pianokeskus. Art goes Kapakka on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali.

25. ART GOES KAPAKKA 15.–24.8.2019 www.artgoeskapakka.fi

Art goes Kapakka on saattanut yhteen korkeatasoista taidetta ja ihanaa yleisöä festivaaliravintoloissa vuodesta 1995 lähtien. Festivaaliohjelman tavoitteena on tarjota ajankohtainen ja uutta esittelevä ohjelmakokonaisuus. Festivaalin käynnistää vuodesta 1996 asti järjestetty Kuorojen kierros. AGK Pohtii -keskustelusarja käsittelee ajankohtaisia ja kiinnostavia kysymyksiä, Tsiigaa-taidenäyttelysarja avaa ravintolatilat huipputaiteelle ja Maista-ruokasarja vie yleisön ainutkertaisten makujen ja ruokatietouden pariin. Art goes Kapakka jakaa vuosittain Helsinki Hauskemmaksi -palkinnon pääkaupungin kulttuurielämää vilkastuttaneelle henkilölle tai yhteisölle.