06.08.2018

Helsingin juhlaviikot: 24. Art goes Kapakka -kaupunkifestivaali nostaa esiin tuoretta taidetta, uusia ideoita ja kiinnostavia tekijöitä

10 päivää ja 10 yötä, 39 festivaaliravintolaa, yli 300 tapahtumaa ja 36 taidenäyttelyä

Tuore taide on parasta! Art goes Kapakka puhaltaa jälleen henkeä Helsinkiin, tuo riemua ihmisten mieliin, säpinää katukuvaan ja rentoutta pakaroihin. Festivaaliohjelma sisältää musiikkia, runoutta, performanssia, improvisaatiota, tanssia ja muita esittäviä taiteita, kuvataidetta, makuja sekä kiinnostavia keskusteluja. Kaikkiin Art goes Kapakan tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy. Olkaa hyvä!

Festivaalin käynnistää rakastettu Kuorojen kierros, joka kokoaa Senaatintorille jälleen ennätyksellisen suuren 2267 laulajan konsertin torstaina 16.8. klo 19. Yhteiskonsertin johtaa Marjukka Riihimäki. Konsertin jälkeen kuorot kiertävät esiintymässä Art goes Kapakoissa klo 20–23 välisenä aikana.

Art goes Kapakka on tuonut uusia kykyjä, upeita bändejä, huimaa lahjakkuutta ja taiteellista osaamista helposti lähestyttävässä muodossa helsinkiläisille tuttuihin ravintoloihin, baareihin, pubeihin ja kapakoihin vuodesta 1995 alkaen. Tänäkin vuonna festivaali tarjoaa sekä kiinnostavia nousevia kykyjä että jo paikkansa taidealalla vakiinnuttaneita mestareita. Elektroskenen uusi tulokas Aino Elina yhdistelee herkkiä melodioita hiphopin ja drum ’n bassin rytmeihin Memphis Kampissa, ja suomalaislähtöinen laulaja-lauluntekijä Julia Adal esiintyy kolumbialaisen tuottajan Killabeatmakerin kanssa Konepajalla. Muun muassa yhtyeistä Pintandwefall ja Cats of Transnistria tunnettu multi-instrumentalisti KO:MI rakentaa uudessa projektissaan valtavia äänimassoja popin ja kokeellisen musiikin välimaastossa Ølhus Oslossa, ja Memphis Hesarissa hurmaa Kanerva, jonka kehuttu debyyttialbumi Paritanssi ilmestyi maaliskuussa.

Belge bar&bistrossa kuullaan ainutlaatuista sellonsoittoa, kun Max Lilja yhdistää soolosetissään klassisen taustan sekä rockvuodet Apocalypticassa elektroniseen musiikkiin. Iskelmällistä retrosointia, rillumareita ja zen buddhalaisuutta riemukkaasti sekoittava Muuan mies ilahduttaa Zetorissa, ja William K. Kurvissa tunnelmoidaan Janne Westerlundin aforistisen ytimekkäiden tekstien parissa. Suomibluesin perheyritys Honey B. Family vakuuttaa Zetorissa laadukkaalla rhythm ‘n bluesillaan. Aija Puurtisen ja Esa Kuloniemen rinnalla kokoonpanossa esiintyy rumpali Mooses Kuloniemi, joka esiintyy festivaalin aikana myös Milo & Moses -jazzsensaatioyhtyeensä kanssa Juttutuvassa. Ravintola Careliassa Pauli Lyytinen, Harri Kuusijärvi ja Eero Tikkanen repivät tangon juuriltaan ja istuttavat sen pohjoiseen ikiroutaan yhtyeensä Sole Azulin esityksessä, ja Jukka Orman tekstejä ja sävellyksiä esittävä Big Feet & LaLa nousee Juttutuvan lavalle laulajanaan hurjaääninen Marjo Leinonen. Lisäksi festivaalilla kuullaan esimerkiksi klassista pianomusiikkia, bluesia, kansanmusiikkia ja paljon muuta kiehtovaa.

Musiikin lisäksi Art goes Kapakassa rakastetaan kaikkea muutakin esittävää taidetta. Festivaalilla nähdään ja kuullaan esimerkiksi burleskia, spoken wordia ja improvisaatiota. Stand up -koomikko Ilari Johansson ja laulaja-lauluntekijä Ufo Mustonen yhdistävät voimansa Setämiehet – Lempeää läppää -esityksessä Café Verandassa, ja Kyllä-täti YES Box -performanssissa kolme taiteilijaa vastaa yleisön kysymyksiin runojen, musiikin ja piirustusten avulla. Joakim Berghäll ja Linda Fredriksson toteuttavat kahden baritonisaksofonin improvisoidun Barskojen kierroksen neljässä ravintolassa. Kaarna baari & keittiössä kirjailija Jenni Janakka lukee sellon säestyksellä eroottisia tarinoita uutuuskirjastaan Vahvankaltaista: Eroottisia tarinoita ääneen. Tämänpäiväiset runot -esityksessä kuullaan tämän hetken kiinnostavimpien suomalaisten runoilijoiden tekstejä Ravintola Oivassa. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Runokuu-festivaalin kanssa.

Kuvataidenäyttelysarja Tsiigaa pureutuu maailman tilaan. ”Pelastetaan tämä!” -näyttelyissä kuvataan ekologista katastrofia mutta luodaan myös uskoa tulevaisuuteen. 32 nykytaiteilijan teoksista koostuvan näyttelykokonaisuuden ovat kuratoineet Inka-Maaria Jurvanen ja Eeva Muona Helsingin Taiteilijaseuran Taidelainaamosta. Graniittilinnassa esillä on Sakari Kannoston keraamisia veistoksia, ja Tyko Elon hurjat lintuteokset valtaavat Zetorin. Teurastamolla nähdään Sanna Karlsson-Sutisnan upeita puunrunkoihin veistettyjä hahmoja, ja Juliana Hyrrin pirteän pinkit maalaukset kuuluttavat herkkyyden ilosanomaa VENNissä.

Pirskahtelevaa ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria käsittelevä Maista Art goes Kapakka esittelee kiinnostavia teemoja ja tarjoaa maukkaita makuelämyksiä. Maista-sarjan ohjelmissa tutustutaan esimerkiksi viineihin ja kuohuviineihin, tanskalaisiin voileipiin, kakkukiilteisiin, olutmakuihin sekä suomalaisen humalajuonnin historiaan. Lisäksi festivaalin aikana joistakin Art goes Kapakka  ravintoloista on mahdollista tilata myös erityisiä Art goes Kapakka -annoksia.

Vuonna 2017 lanseerattu AGK Pohtii -keskusteluohjelmakokonaisuus saa jatkoa mielenkiintoisten kysymysten ja henkilöiden äärellä. Sarjan ohjelmissa perehdytään elämän tarkoitukseen toimittaja Minna Lindgrenin luotsaamassa keskustelussa. Jean Sibeliuksen ja Gustav Mahlerin hankalaa suhdetta käsittelevät Antti Vihinen ja musiikkitieteilijä Susanna Välimäki. Kuolleiden kirjailijoiden seurassa pohditaan kirjailijoiden saamaa arvostusta esimerkkeinä Nikolai Gogol ja Lucia Berlin. Oopperalaulajan työstä ja elämästä kertoo laulaja Topi Lehtipuu muusikko ja toimittaja Ville Kompan haastattelussa.

24. ART GOES KAPAKKA 16.–25.8.2018 www.artgoeskapakka.fi