10.08.2017

Helsingin juhlaviikot: 23. Art goes Kapakka -kaupunkifestivaali 17.–26.8.2017

10 päivää ja 10 yötä, 34 festivaaliravintolaa, yli 300 tapahtumaa ja 28 taidenäyttelyä

Art goes Kapakka puhaltaa jälleen henkeä Helsinkiin ja tuo tuoreen taiteen 34 ravintolaan. Yli 300 tapahtuman kokonaisuus sisältää musiikkia ja muita esittäviä taiteita, kuvataidetta, makuja sekä kiinnostavia ja ajankohtaisia keskusteluja. Kaikkiin Art goes Kapakan tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy. Olkaa hyvä!

Festivaalin käynnistää jo 22. kertaa järjestettävä legendaarinen Kuorojen kierros, joka kokoaa Senaatintorille ennätyksellisen suuren, yli 2260 laulajan konsertin 17.8. klo 19. Konsertin jälkeen kuorot kiertävät esiintymässä kapakoissa klo 20–23 välisenä aikana.

Vuodesta 1995 alkaen Art goes Kapakka on tuonut Helsingin ainutlaatuiseen ravintolaympäristöön huimaa lahjakkuutta ja taiteellista osaamista. Art goes Kapakka saattaa ihmiset lähemmäs toisiaan yhteisten kokemusten äärelle. Tänäkin vuonna festivaalillamme esiintyy musiikkialan rautaisia ammattilaisia sekä uusia, kiinnostavia nousevia kykyjä. Pori Jazz -festivaalin päälavalla loistanut OK:KO esiintyy Bryggeri Helsingissä, ja kovassa nosteessa oleva jazztrio Herd William K. Kurvissa. Vaelsa Ristorante e Tavernassa esiintyy iki-ihana Vuokko Hovatta yhtyeineen. Ølhus Oslossa nähdään Hovatan toinen projekti, haikean humoristinen Hullujen puolella: Pormestari Hessu Hasa ja muita hassuja hesalaisia -esitys. Suomi-grimen pioneerit Horse Attack Sqwad räppäävät hevosista kaviot katossa Zetorissa, ja Ravintola Oivassa avantgardistista räppiä ja spoken wordia esittävät Dxxxa D & Hzzzt. Suomen arvostetuimpiin jazzpianisteihin kuuluva Kari Ikonen ja Mikko Perkola sekoittavat puhetta, laulua ja improvisaatiota Moogamba-esityksessään, ja legendaarinen kabareemusiikkiyhtye Kitkerät Neitsyet juhlistaa 20-vuotista taivaltaan Rymy-Eetussa. Suomirockin tulevaisuuden suurin toivo Mara Balls jyrää Zetorissa, ja Kitty’s Public Housessa nähdään Death Hawks sekä Seremonia-yhtyeistä tunnettu Teemu Markkula.

Musiikin lisäksi festivaalilla on mukana myös muita esittävän taiteen tapahtumia. Malaga Barissa nähdään kuvataidetta ja musiikkia yhdistelevä monitaideteos Sankarit! Suomalaisen elokuvan kulttiklassikko, Reijo Niinirannan Kalevala-paperianimaatio vuodelta 1975 saa livesäestyksen Elmun Baarissa Kalevala Live -esityksessä. Runopuhelin-performanssi tuo rakkausrunot kolmeen festivaaliravintolaan, ja Stone’sissa tutustutaan vanhaan suomalaiseen tarinankerrontaan Tupa ryskyi, parret paukkui Suomen kansan rivot runot -esityksen myötä. Taiteiden yönä Elmun Baarissa koetaan ainutlaatuinen taide-elämys, kun Project Vainiolla: Nocturnal yhdistää preparoidun pianon elektronisen äänimaiseman maalaus- ja valotaiteeseen. Art goes Kapakassa nähdään ensimmäistä kertaa myös lasinalusesta skannattava taskuesitys, kun teatterikollektiivi Oblivia tuo metsän eläimet baaripöytään esityksessään The Nature Theatre of Oblivia.

Mielenkiintoisia ajankohtaisia ilmiöitä ja ihmisiä käsittelevät keskusteluohjelmat ovat olennainen osa Art goes Kapakkaa. Uudessa AGK Pohtii -ohjelmakokonaisuudessa tutustutaan suomalaiseen scifi-kirjallisuuteen, Finlandia-talon legendaarisimpiin artistivierailuihin ja tapahtumiin, Helsingin historiaan valokuvien kautta, Gösta Sundqvistin elämään ja merkitykseen suomalaisessa piilotajunnassa sekä syyskuussa julkaistavaan suomalaiseen supersankarielokuva Rendeliin. Arto goes Kapakka -ohjelmassa pohditaan kapakkuuden syvintä olemusta Arto Nybergin johdolla.

Kuvataidenäyttelysarja Tsiigaa tuo taiteen lähelle ihmistä. Helsingin taiteilijaseuran Taidelainaamon kuratoiman näyttelysarjan teemana on ”silmäniloa tunteella”. Näyttelykokonaisuudessa on mukana 24 nykytaiteilijan teoksia. Vaelsa Ristorante e Tavernassa on esillä Tero Annanollin ja Ulla Revon vehreitä maalauksia, ja Corona Baarin ikkunoissa nähdään Enni Kömmistön liikuttavia koiraveistoksia. Yasushi Koyaman suloisia panda-aiheisia teoksia voi ihastella Fazer Café Kluuvikatu 3:ssa, ja Elmun Baarissa esillä on Arttu Sailon räväköitä maalauksia. Kaikki näyttelyn teokset ovat sekä myytävänä että vuokrattavissa. Teosvalinnat on tehnyt Taidelainaamovastaava Eeva Muona.

Ruokasarja Maista esittelee ajankohtaisia aiheita etenkin kotimaisen ruoan, juoman ja ruokakeskustelun ympäriltä ja tarjoaa mahtavia makuelämyksiä. Ohjelmat on ideoitu yhteistyössä Art goes Kapakan festivaaliravintoloiden työntekijöiden kanssa. Tapahtumissa festivaaliyleisö pääsee tutustumaan muun muassa mokkapalan leivontaan ja koristeluun, jälkiruokaviineihin, sienien säilöntään ja käyttöön keittiössä sekä suomalaisen oluenjuonnin historiaan. Maista-sarjan ohjelmaan kuuluvat myös Ravintola Oivan à la carte -ruokalistan lanseeraus, ginin ainesosia ja valmistusta valottava Gin Blending -workshop sekä Opi tuntemaan olutmakusi -ohjelma, jossa pureudutaan erilaisten olutmieltymysten maailmoihin. Art goes Kapakan ajan Fazer Café Kluuvikatu 3:sta voi ostaa herkullisia Art goes Kapakka -nimikkoleivoksia.

www.artgoeskapakka.fi

www.helsinginjuhlaviikot.fi