03.09.2009

Helsingin juhlaviikoilla lähes 288 000 kävijää

Suomen suurin taidefestivaali Helsingin juhlaviikot ylitti kävijätavoitteensa. Maanantaina 31.8. päättyneiden Juhlaviikkojen kokonaiskävijämäärä oli lähes 288 000.

Pääsymaksullisissa tapahtumissa oli ennätykselliset 92 000 kävijää ja ilmaistapahtumiin osallistui yhteensä 196 000 taiteen ystävää. Juhlaviikoilla tehtiin ennätys myös Itämerilippujen myynnissä. Tilaisuuksiin myytiin yli 5 800 Itämerilippua ja varoja WWF:n Itämeren suojelutyöhön kertyi lähes 12 000 euroa.

Monipuoliseen ohjelmistoon sisältyi mm. kaksi suurta orkesterivierailua kun uuden musiikin lippulaiva Ensemble Intercontemporain ja lontoolainen Philharmonia-orkesteri konsertoivat Helsingissä.

Huvila-teltan kovatasoinen ohjelma keräsi enemmän kuuntelijoita kuin koskaan aikaisemmin. Teltan 19 konsertista kaikkiaan 10 oli loppuunmyytyjä. Taiteilijapariskunta Laurie Anderson ja Lou Reed esiintyi täydelle Huvilalle kahtena peräkkäisenä iltana.

Juhlaviikkojen ja Korjaamo Teatterin yhdessä järjestämällä teatterifestivaali Stagella kävi yli 4 500 katsojaa. Kolmatta kertaa järjestetty Stage on kehittynyt maamme toiseksi suurimmaksi ja samalla kansainvälisimmäksi teatterifestivaaliksi. Stage esitteli kymmenen kansainvälistä ryhmää, kaksi kotimaista ensi-iltaa sekä suomalaisen teatterin katselmuksen.

Myös Taiteiden yö sai ennätyksellisen ihmismäärän liikkeelle. Perjantai-illan ja yön aikana Helsingin keskustassa liikkui yhtäaikaisesti yli 100 000 ihmistä. Plasticiens Volants -ryhmän kaupunkispektaakkeli Perlen jätti-ilmapallot keräsivät yli 40 000 ihmistä Senaatintorille.

Juhlaviikkojen panostus oheisohjelmaan jatkui vahvana. Esitysten lisäksi järjestettiin keskustelutilaisuuksia, taiteilijatapaamisia ja työpajoja. Taidetta tarjottiin maksutta myös uusille yleisöille sekä erityisryhmille. Eka kerta -projekti kosketti tänä vuonna sataa nykytanssin uutta ystävää ja lisäksi ohjelmasta pääsivät nauttimaan muun muassa vanhukset sekä sairaalapotilaat.

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmiston olennaisena osana olivat myös Flow Festival (40 000 kävijää), Runokuu (10 500 kävijää), Art goes Kapakka (70 000 kävijää) ja Viapori Jazz (2 200 kävijää). Luvut sisältyvät Juhlaviikkojen kokonaiskävijämäärään.

Osaan tapahtumista voi tutustua varsinaisen festivaalin päätyttyäkin: Susanne Gottbergin ja Markus Kåhren taidenäyttely Amos Andersonin taidemuseossa jatkuu aina 2.11. asti. ja Nagisa Oshiman retrospektiivin viimeiset esitykset nähdään Elokuvateatteri Orionissa 12.9.

Seuraavan kerran Helsingin juhlaviikkoja vietetään 20.8.–5.9.2010.
Taiteiden yö järjestetään 27.8.2010.

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi