04.09.2023

Helsingin juhlaviikoilla koettiin maailmanensi-iltoja ja seisovia suosionosoituksia

Eilen 3. syyskuuta päättyneet Helsingin juhlaviikot täytti kaupungin 18 päivän ajan kymmenillä taidetapahtumilla ja sadoilla esityksillä, joiden joukossa nähtiin lukuisia loppuunmyytyjä iltoja sekä kantaesityksiä. Yleisön suosikeiksi nousivat muun muassa Kevätuhrin tuoreet tulkinnat sekä Huvilan loppuunmyydyt illat Egotripistä Nothing But Thieves -yhtyeeseen.

Juhlaviikoilla koettiin kaksi erilaista tulkintaa Igor Stravinskyn Kevätuhrista, kun Pina Bauschin koreografian tulkitsi Tanssin talossa yli 30 tanssijaa 14 Afrikan maasta ja brittiläinen Aurora-orkesteri soitti orkesteriteoksen ulkomuistista Musiikkitalossa. Nicholas Collonin johtaman Aurora-orkesterin konsertti näyttämöllisine teosesittelyineen ja näyttävine projisointeineen oli maailman ensi-ilta, jonka seuraava esitys nähtiin viikonloppuna Lontoossa BBC Proms -festivaalilla. Molempien teosten esitykset olivat loppuunmyytyjä ja kirvoittivat yleisöltä seisovat suosionosoitukset.

Musiikkitalossa ja Temppeliaukion kirkossa loppuunmyytyjä olivat Aurora-orkesterin Kevätuhrin lisäksi The Tallis Scholarsin vierailu ja Víkingur Ólaffsonin ensimmäinen soolokonsertti Suomessa sekä Kaija Saariahon viimeiseksi jääneen HUSH-teoksen ensiesitys ja lisäkonsertti Radion sinfoniaorkesterin, Susanna Mälkin ja Verneri Pohjolan tulkitsemana. Hiljaiseen muistohetkeen ja niin ikään seisoviin suosionosoituksiin huipentuneen konsertin taltiointi on yhä nähtävissä Yle Areenassa.

Yleisön suosikeiksi nousivat myös monet loppuunmyydyt Huvilan tapahtumat, kuten telttaan ennätysyleisön houkutelleen brittiläisen Nothing But Thievesin energiatasot kattoon nostanut keikka sekä Egotripin 30-vuotista uraa juhlistaneet kaksi konserttia. Loppuunmyytyjä olivat myös Mulatu Astatken, Pepe & Saimaan, Imanyn, Arpan, Paperi T:n ja pehmoainon, Sannin ja Scandinavian Music Groupin keikat sekä ainutlaatuinen Ilta Katri Helenan kanssa.

”Iso kiitos kaikille teille yleisöille ja taiteilijoille, jotka kohtasitte Juhlaviikoilla. Te loitte jälleen tämän alkusyksyn taiteellisen poikkeustilan”, sanoo Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. ”Minulta kysytään usein festivaalin kohokohtia. Toivonkin, että kaikki Juhlaviikkojen ystävät kävisivät vielä keskittyneesti kuuntelemassa Kaija Saariahon viimeisen teoksen HUSH. Festivaalinaikaiset taltioinnit on koottu sivuille helsinkifestival.fi.”

Kaupungilla ja Huvilanrannassa koettiin runsaasti maksutonta ohjelmaa

Juhlaviikot näkyi ja kuului ympäri kaupunkia etenkin Taiteiden yönä, avajaisviikon puistokonserteissa sekä kaikille avoimessa Huvilanrannassa. Juhlaviikot 17. elokuuta avannut Taiteiden yö kokosi kymmenet tuhannet kaupunkilaiset tunnelmoimaan iltaa yli 300 maksuttoman taidetapahtuman äärelle. Taiteiden yö huipentui Kansalaistorilla Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Katastrofielokuvien loppukohtauksia -teokseen. Pääyhteistyökumppani Helsingin Sanomien kanssa toteutettua ja kaupunkilaisia osallistunutta teosta saapui seuraamaan arviolta yli 11 000 katsojaa.

Maksuttomista musiikkielämyksistä nautittiin piknik-hengessä myös kaupungin puistoissa, kun pääyhteistyökumppani Elisan kanssa toteuttu Puistot soimaan -konserttisarja soi Lapinlahden ja Sinebrychoffin puistoissa sekä Tähtitorninmäellä. Musiikkitalosta välitettiin puistoihin suorana Helsingin kaupunginorkesterin konsertti, Temppeliaukion kirkosta The Tallis Scholarsin musiikkia ja Huvilasta Jonna Tervomaan keikka.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa Huvilan yhteyteen rakennettu, JKMM Arkkitehtien suunnittelema Huvilanranta oli tänä kesänä yleisön toiveesta avoinna aiempaa pidempään yli viiden viikon ajan. Ruoka- ja juomavalikoiman lisäksi Huvilanrannassa tarjoiltiin kymmeniä yleisölle maksuttomia tapahtumia keikoista joogaan ja DJ-iltoihin. Etenkin aurinkoisina päivinä alueella vieraili tuhansia kävijöitä.

Monipuolista maksutonta ja pääsymaksullista ohjelmaa tarjosivat myös Juhlaviikkojen ystäväfestivaalit Alakulttuuripäivä, Art goes Kapakka, Helsingin Oopperakesä, Outsider Art Festival, Runokuu, SAMPO Festival, Teatteri Sirkus Suosalo ja Viapori Jazz.

Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppaneina toimivat Helsingin Sanomat ja Elisa, sponsorina Accenture ja palvelukumppaneina Akun tehdas, Helsinki Bryggeri, Heku, Marski by Scandicja Renault.

Moni Juhlaviikkojen konserteista on yhä koettavissa tallenteina, jotka on koottu festivaalin sivuille. Seuraavia Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2024. Ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan kevään 2024 aikana.

http://helsinkifestival.fi

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Juhlaviikkojen taustaorganisaationa toimii Helsingin kaupungin perustama Helsingin tapahtumasäätiö.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

17.04.2024

Helsingin juhlaviikkojen ohjelma on valmis: Akram Khan Companyn tanssiteos, Esa-Pekka Salosen johtama Hovanštšina, Lauri Porran 125 bassoäänen sävellys ja paljon muuta

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaan on vahvistunut mm. tanssitaiteilija-koreografi Akram Khanin henkeäsalpaava nykytanssiteos Jungle Book reimagined ja Esa-Pekka Salosen johtaman Radion sinfoniaorkesterin uusi konserttiversio Hovanštšina-oopperasta. 35 vuotta täyttävän Taiteiden yön kärkitapauksena koetaan Lauri Porran yli sadan bassoinstrumentin…

13.03.2024

Cat Power, Carla Bruni, Giant Robot ja monia muita Helsingin juhlaviikkojen Huvilaan

Helsingin juhlaviikkojen Huvilan ohjelmaan on vahvistunut useita kiinnostavia kansainvälisiä artistivieraita kuten Brandee Younger, Hermanos Gutiérrez, Ride ja Markus Krunegård. Kotimaisista artisteista vain Huvilaan räätälöityjä erityiskonsertteja tarjoilevat muun muassa Anna Puu, Antti Autio ja Kimmo Pohjonen. Helsingin…

30.01.2024

Helsingin juhlaviikkojen taiteelliseksi johtajaksi on valittu Johanna Freundlich

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaiteellinen kaupunkifestivaali. Viisikymmentäkuusi vuotta täyttävä festivaali hakee entistäkin laajempia yleisöjä ja vahvoja yhteistyömuotoja kotimaisen ja kansainvälisen taide- ja kulttuurikentän kanssa. Helsingin juhlaviikkojen taiteelliseksi johtajaksi on nimitetty Johanna Freundlich 24.1.2024 alkaen.…