01.10.2010

Helsingin juhlaviikkojen vuoden 2011 tilaustanssiteos Liisa Risulta

Vuoden 2011 Helsingin juhlaviikkojen tanssin tilausteoksen tekijäksi on valittu koreografi Liisa Risu. Teos tilataan yhteistyössä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa. Koreografi saa käyttöönsä rahallisen tuotantoavustuksen lisäksi myös tilan, kuusi Helsinki Dance Companyn tanssijaa ja tuotantokoneiston. Tanssiteos saa ensi-iltansa vuoden 2011 Juhlaviikoilla Helsingin Kaupunginteatterin Studio Elsassa.

Teoksen valinnut raati etsi omintakeista ja mietittyä kokonaisuutta.
– Risun suunnitelma Juhlaviikkojen tilausteokseksi yhdistää analyyttisen ajattelun vahvasti konkreettiseen, fyysiseen ja tanssilliseen liikkeeseen. Kyseessä on kokenut tekijä ja monipuolinen taiteilija, jonka koreografinen kaari on kiinnostavassa vaiheessa, raadin puheenjohtaja Kenneth Kvarnström kertoo.

Liisa Risu on helsinkiläinen tanssija ja koreografi. Yksi hänen kiitetyimmistä teoksistaan on Tumma, joka sai ensi-iltansa vuonna 2009 Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa. Risu on ollut mukana myös Tanssiteatteri Hurjaruuthin talvisirkuksissa sekä esiintyjänä että ohjaajana.

Hakemuksia tilausteokseksi vastaanotettiin kaikkiaan 23. Kvarnströmin mukaan hakemusten taso oli korkea sekä kiinnostava ja suunnitelmat olivat hyvin tehtyjä ja tarkkoja. Mukana oli niin kokeneita tekijöitä kuin uusia tuttavuuksiakin.

Juhlaviikkojen tanssin tilausteoksen koreografin valitsi raati, jonka jäsenet ovat taiteilijaprofessori Kenneth Kvarnström (pj.), akateemikko Marjo Kuusela ja Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom.

Juhlaviikot ryhtyi tilaamaan tanssiteoksia vuonna 2008 tukeakseen kotimaisen tanssin elinvoimaa ja antaakseen koreografeille tilaisuuden töidensä esittelyyn. Kaksi ensimmäistä tanssin tilausteosta tilattiin yhteistyössä Kiasma-teatterin kanssa.

Helsingin juhlaviikkojen tanssin tilausteokset
– 2009 – Virva Talonen: Poikkeustapauksia – Special Cases
– 2010 – Carl Knif: Hologram Walls

Helsingin juhlaviikot järjestetään seuraavan kerran 19.8.-4.9.2011.

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi